Контрацептиви для кожного можна підібрати індивідуально

Контрацептиви для кожного можна підібрати індивідуально

Вагітність для багатьох жінок є довгоочікуваним і бажаним станом, але коли вона не запланована, то часто обертається стресом і, що найгірше, — абортом.

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

Вагітність для багатьох жінок є довгоочікуваним і бажаним станом, але коли вона не запланована, то часто обертається стресом і, що найгірше, — абортом. Тому важливим моментом у плануванні сім’ї є правильний вибір методів контрацепції. В перекладі з латини слово «контрацепція» означає «проти зачаття». На що варто звертати увагу, чим можна користуватись і яка ефективність різних протизаплідних засобів, ведемо мову з акушером-гінекологом Центру планування сім’ї Луцького клінічного пологового будинку Анжелою Рибанович.

— Аборт — не метод планування сім’ї. Він дуже шкідливий як фізично, так і психологічно, — розповідає Анжела Аркадіївна. — Морально кожна жінка важко його переносить, і нема такого переривання вагітності, яке б потім не обернулось якимись ускладненнями. Впродовж перших двох років після аборту в 8% жінок виникають різного роду запалення, а через п’ять років у 20–25% спостерігаються гормональні порушення, розвиток ендометріозу, захворювань матки, проблеми з молочними залозами, порушення менструального циклу. Особливо небезпечне штучне переривання першої вагітності, яке у 50–60% жінок призводить до безпліддя.

— Вибираючи методи контрацепції, на що потрібно зважати першочергово?

— Є різні методи контрацепції, і кожна пара має підходити до їх вибору усвідомлено. Адже це не якесь короткотривале лікування, що завершується через 5–10 днів. Жінка не може брати на себе всю відповідальність — чоловік також має думати про те, що вони використовуватимуть і як. Радію, коли до нас на консультації приходять парами.

Наші пацієнти дуже обізнані, зважаючи, що зараз є Інтернет і багато інформації у пресі. Буває, просять розказати про все, а вони потім вибирають. Або кажуть: ми хочемо цим користуватися, і ми вже радимо як. При плануванні сім’ї у жінок з’являється можливість визначити оптимальні інтервали між вагітностями, а це два-три роки, та попередити небажану вагітність. Консультування лікаря при цьому обов’язкове, особливо коли йдеться про гормональні контрацептиви.

У нас діє державна програма «Збереження репродуктивного здоров’я нації до 2015 року», відповідно до якої жінкам із важкою екстрагенітальною патологією, яким на цей момент категорично протипоказана вагітність, контрацептивні препарати надаються безкоштовно. Тому, користуючись нагодою, запрошую жінок звернутися до нас у Центр планування сім’ї.

— Чи безпечні гормональні препарати для здоров’я, адже, скажімо, існує думка, що від них жінка набирає зайві кілограми?

— Якщо правильно підібрані, то безпечні, крім того, мають лікувальні ефекти. Вони ефективні при порушеннях циклу, неплідді, знижують ризик виникнення онкопатології. Раніше пігулка містила більшу дозу гормонів, а зараз вона набагато зменшена, і ми рідко спостерігаємо, щоб був ефект збільшення ваги. Навіть є такі, ми не будемо їх рекламувати, що знімають набряковий синдром, і жінка худне. Препарати різні за складом гормонів: естрогенів і прогестинів. Є такі, що можна вживати мамам, які годують; жінкам, яким більше 35 років; тим, хто курить. Тобто підбір таблеток відбувається за конституційним типом, віком, станом репродуктивної системи.

— Які методи контрацепції порекомендуєте?

— Ми розповідаємо про всі. Є жінки, які з особистих або релігійних мотивів користуються тільки природним методом планування сім’ї — календарним, коли визначаються дні, у які партнери повинні уникати статевих контактів. Він передбачає велику відповідальність, бо жінка повинна слідкувати за своїм циклом. А не в усіх він регулярний. Ми розповідаємо, як визначати овуляцію, як міряти базальну температуру, коли фертильні, коли нефертильні дні.

Можна також орієнтуватися за станом цервікального слизу. Є такі препарати, наприклад, при бронхіальній астмі, які впливають на роботу секреторних залоз, і тоді цей метод не є інформативним. В аптеках продаються мікроскопчики, за допомогою яких визначається особливість слизу — він реагує на естрогенну насиченість організму, і ми бачимо, що, залежно від фази циклу, в жінки різні виділення.

Але ці методи ефективні, коли немає запальних процесів, жінка не нервує, не приймає ліків і цикл регулярний. Хоча стовідсоткової гарантії не дає жоден із методів.

— І навіть використання презерватива?

— Чоловіча контрацепція, тобто презерватив, для жінки є найбезпечнішим методом. Його контрацептивна ефективність, або індекс Перля, — від 5 до 25. Тобто зі ста жінок, які користувалися цим методом, завагітніли у різних випадках від 5 до 25, адже все залежить від правильного застосування. Тут варто зауважити, що тільки єдиний здоровий статевий партнер на все життя в одного та в другого збереже вас від ВІЛ/СНІДу й інших інфекцій.

— Чи безпечні так звані спіралі, які сьогодні часто рекомендують жінкам?

— Внутрішньоматкові контрацептиви ефективні, якщо відсутні запальні процеси і є один статевий партнер, щоб виключити ризик інфекції. Також варто додати про сперміциди — свічки, вагінальні таблетки. Це хімічні речовини, які викликають нерухомість сперматозоїдів. Метод є простим у застосуванні та підходить жінкам, які мають нечасті статеві стосунки. Ефективність цього методу середня. Є метод лактаційної аменореї, коли жінка годує перші шість місяців, не менше шести разів у день, суто грудним молоком і дитина не отримує іншої їжі, крім нього, — це перша умова. Друга — відсутність менструацій. У 98 випадках зі ста за таких умов вагітність не настає.

Loading...