Збалансоване харчування — найкращі ліки для печінки

Збалансоване харчування — найкращі ліки для печінки

Все, що ми їмо, проходить через печінку, адже вона виконує роль такого собі захисного фільтра організму. Саме тому кожен з’їдений нами продукт впливає на стан цього органа, подекуди викликаючи різні недуги.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Все, що ми їмо, проходить через печінку, адже вона виконує роль такого собі захисного фільтра організму. Саме тому кожен з’їдений нами продукт впливає на стан цього органа, подекуди викликаючи різні недуги. Однією з найпоширеніших із них є жирова хвороба печінки, що виникає внаслідок ожиріння її клітин. Коли раніше це захворювання діагностували у людей після сорока, то нині ожиріння печінки спостерігається навіть у досить молодому віці. В чому причини розвитку цієї недуги та які її наслідки, «Відомостям» розповіла гастроентеролог Волинської обласної клінічної лікарні Ірина Манзій.

— Скажіть, будь ласка, чому виникає ожиріння печінки?

— Жирна печінка, або жировий гепатоз печінки, виникає внаслідок накопичення великої кількості жиру в печінкових клітинах і заміщення нормальних клітин на жирові. Патологія може розвиватися через перевантаження печінки різними харчовими жирами при систематичному споживанні фаст-фуду, смаженого та копченого, продуктів із консервантами, барвниками, підсилювачами смаку та запаху. При цьому ті, хто практикує дієти, особливо швидкі, теж ставлять свою печінку під загрозу. Оскільки голодний організм починає накопичувати жир про запас. Через порушений обмін речовин ця недуга може виникати й у хворих на діабет чи ожиріння. Ризикують захворіти на жировий гепатоз і ті, хто часто приймає лікарські препарати: до біди може призвести навіть зловживання звичайним аспірином чи парацетамолом.

— Що може сигналізувати про цю недугу?

— Всім відомо, що печінку називають «німим» органом, тому жировий гепатоз, як й інші хвороби печінки, часто протікає абсолютно безсимптомно. Іноді людина може відчувати надмірну втомлюваність, помітити, що пожовтіли очі, хоча такі ознаки характерні більше як для десятка інших недуг. Деякі больові відчуття можуть виникати лише при пальпації печінки.

Бувають випадки, коли симптоматика виражена. Тоді з’являються больові відчуття в правому підребер’ї, що мають тупий характер, спостерігається порушення стільця, відчуття тяжкості в животі, нудота, загальна слабкість.

Діагностувати це захворювання можна, зробивши ультразвукове дослідження органів черевної порожнини та біохімічний аналіз крові. Для того ж, щоб дізнатися, наскільки печінка заповнена жировими клітинами, необхідна пункційна біопсія.

— Якими методами лікують це захворювання?

— На щастя, накопичення жиру в печінці є зворотним процесом. Тож якщо усунути причину захворювання та скоригувати спосіб життя, то можна позбавитися цієї недуги і відновити орган.

Передусім лікарі беруться приводити до ладу ритм життя пацієнта, рекомендують дозоване фізичне навантаження та раціональне харчування. Хворим обмежують споживання жирів, забороняють алкоголь, відміняють лікарські препарати, які можуть спровокувати недугу. Тому, хто страждає від ожиріння, — змінюють режим харчування.

Далі вже йде медикаментозне лікування, спрямоване на відновлення основних функцій печінки. Його інтенсивність і тривалість, залежно від стану пацієнта, визначає лікар. При цьому ведеться постійне спостереження за біохімічними показниками крові, такими як холестерин, білірубін, глюкоза.

Проте жоден медикамент не в змозі за ефективністю зрівнятися зі збалансованим харчуванням і здоровим способом життя. Якщо хворі продовжують налягати на жирну та «хімічну» їжу, дозволяють собі спиртне, мало рухаються, то жировий гепатоз нікуди не подінеться. Понад те, він може перерости в такі небезпечні недуги, як хронічний гепатит і цироз печінки.

— Яким чином необхідно скоригувати своє харчування, якщо печінка дала збій?

— По-перше, харчування повинне бути збалансованим, у раціоні обов’язково повинні бути вітаміни. Отже, овочі та фрукти мають стати постійними гостями на столі хворого. При цьому варто відмовитися від спиртного, копченостей, смажених і жирних страв, консервацій, соусів і майонезів, маргаринів, легкозасвоюваних вуглеводів (тортів, тістечок, продуктів із закладів «швидкої їжі»). Корисними будуть рослинні олії. Їх засвоєння в організмі відбувається набагато легше, до того ж вони володіють жовчогінним ефектом. Призначаючи хворому лікування з приводу ожиріння, варто пам’ятати, що швидка втрата маси тіла закономірно сприяє прогресуванню гепатозу, а поступове її зниження має позитивний вплив на перебіг патологічного процесу.

Loading...