Відвідини басейну та сауни збільшують ризик підхопити різнокольоровий лишай

Відвідини басейну та сауни збільшують ризик підхопити різнокольоровий лишай

Різнокольоровий лишай — шкірна хвороба, яку найчастіше діагностують улітку. На тілі з’являються плями різного кольору, що лущаться, та не зникають, а, навпаки, стають ще більш помітними після засмаги.

Автор: Спілкувалася Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Різнокольоровий лишай — шкірна хвороба, яку найчастіше діагностують улітку. На тілі з’являються плями різного кольору, що лущаться, та не зникають, а, навпаки, стають ще більш помітними після засмаги. Захворювання не вважається заразним, адже для його розмноження на шкірі людини потрібні сприятливі умови. Детальніше про цю недугу «Відомості» розмовляли з лікарем-дерматовенерологом Волинського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Іриною Бонюк.

Різнокольоровим цей вид лишаю зветься тому, що у кожного пацієнта плями мають різне забарвлення: все залежить від типу шкіри. Ще цю недугу дерматологи називають висівкоподібним пітиріазом: якщо пляму потерти, то від неї відходять дрібні лусочки, що схожі на вівсяні пластівці.

— Що таке різнокольоровий лишай і де його можна підхопити?

— Різнокольоровий лишай є найбільш поверхневим грибковим захворюванням шкіри, інакше кажучи, грибок паразитує тільки у роговому шарі епідермісу та не проникає глибоко в шкіру. Збудником є грибок Malassezia, який, окрім, різнокольорового лишаю, провокує ще такі хвороби, як фолікуліт, себорейний дерматит, і появу лупи.

Хворіють на лишай у будь-яку пору року, проте найчастіше його виявляють влітку, адже уражені ділянки шкіри не засмагають і їх добре видно. Пацієнти запитують, чи проникає цей грибок у кров. Ні. Він може жити тільки на поверхні тіла і взагалі є малозаразним захворюванням. Різнокольоровий лишай часто з’являється на шкірі після відвідин басейну, сауни, купання у водоймах, процедур, які розрихлюють поверхневий роговий шар шкіри, через що у нього легко може проникнути грибок.

— Виходить, що на різнокольоровий лишай хворіє багато людей?

— Щоб захворіти, мають бути сприятливі фактори, серед яких склад поту, вологість шкіри, стан імунної системи. «Оселенню» та розмноженню грибка сприяють надмірне потовиділення, ослаблення імунітету, дисфункції сальних залоз, прийом антибіотиків, гормональних засобів і генетична схильність.

— Чи передається різнокольоровий лишай від хворої людини до здорової?

— Оскільки це захворювання має грибкового збудника, то, звичайно, воно передається, але є малозаразним. При контакті з одягом хворого, користуванні тими самими банними засобами, рушниками грибок може «оселитися» на іншій людині, але це не значить, що вона одразу захворіє. Шанси заразитися не такі високі, як, приміром, «котячим» лишаєм.

— Окрім плям на тілі, недуга ще якось виявляється?

— Хвороба починається з появи невеличких плям із чітким краєм. Маленькі плямки часто розміщуються навколо волосяних фолікулів. Колір може бути жовто-рожевий, «кави з молоком», різних коричневих відтінків — усе залежить від типу шкіри пацієнта. Так, у людей зі світлою шкірою плями зазвичай мають темне забарвлення. На їх поверхні можна помітити незначне лущення. Характерно, що після засмаги колір плям не змінюється. Вони не чухаються та не печуть. Найчастіше різнокольоровий лишай з’являється на тих частинах тіла, де багато сальних залоз: на грудях, спині, плечах, шиї. Рідко зустрічається лишай під пахвами, на руках, у паху. Волосся та нігті ця недуга не вражає.

— Чи піддається різнокольоровий лишай лікуванню?

— Лікують його залежно від площі ураження шкіри. Можна обмежи-тися лише зовнішнім лікуванням із застосуванням кремів і мазей, але якщо лишай уразив великі ділянки, то потрібен внутрішній прийом протигрибкових препаратів. Не треба сподіватися, що різнокольоровий лишай пройде сам. Якщо його не лікувати, то він пошириться по всьому тілу і про естетичну красу не буде й мови. Бували випадки, коли зверталися пацієнти, які впродовж кількох місяців хворіли на пітиріаз, не лікувались, у результаті чого грибок поширився на всю поверхню тулуба. Ще однією методикою лікування лишаю є призначення засобів, які злущують поверхневий роговий шар. Ми практикуємо цей метод лікування серед вагітних жінок, які обмежені у виборі протигрибкових засобів під час виношування дитини.

— Якщо пітиріаз пролікувати, чи є ризик захворіти ним ще раз?

— Так. Стійкого імунітету до різнокольорового лишаю не формується, тому захворіти на нього можна. Люди, які мають схильність до грибкових хвороб шкіри, можуть хворіти на нього навіть кілька разів на рік. Важливо дотримуватися банальних правил гігієни. Лишай не може з’явитися на шкірі сам собою, потрібне джерело зараження. Для профілактики після відвідин сауни, басейну, солярію, де шкіра контактує з водою та високими температурами, варто користуватися спеціальними протигрибковими шампунями для шкіри, які містять у складі діючу речовину кетоконазол.

Loading...