Рафіновані олії збагачуються необхідними корисними речовинами штучно

Рафіновані олії збагачуються необхідними корисними речовинами штучно

Рослинна олія необхідна людині для повноцінного харчування, так як вона містить поліненасичені жирні кислоти, що захищають клітини від негативних впливів і руйнування, а також багато вітамінів та поживних речовин.

Автор: Ірина Волох, навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Волинської області / Джерело: Відомості

Рослинна олія необхідна людині для повноцінного харчування, так як вона містить поліненасичені жирні кислоти, що захищають клітини від негативних впливів і руйнування, а також багато вітамінів та поживних речовин.

Сьогодні в будь-якому супермаркеті ви легко знайдете, окрім соняшникової олії, ще й оливкову, арахісову, кукурудзяну, з виноградних кісточок. У той же час соняшникова залишається найбільш популярною, тому що її виробляють в Україні, та й коштує вона набагато менше. Нейтральний смак соняшникової олії дає можливість як смажити на ній їжу, так і використовувати її в приготуванні салатів й інших страв, які не піддаються термічній обробці.

Рослинні олії виробляються двома способами: 
1. Віджимання.
2. Екстрагування за допомогою органічних розчинників.

Рослинні олії, отримані будь-яким способом, піддаються очищенню. За ступенем очищення рослинні олії поділяються на такі види:
сирі рослинні олії - очищаються тільки за допомогою фільтрації, є найбільш повноцінними, оскільки в них повністю зберігаються всі корисні речовини ;
нерафіновані рослинні олії - піддаються частковому очищенню - відстоюванню, фільтрації, гідратації і нейтралізації, мають меншу поживну цінність, тому що в процесі гідратації видаляється частина біологічно активних речовин;
рафіновані рослинні олії - проходять повний цикл очищення, в результаті якого олія знебарвлюється і дезодорується, при цьому відбувається втрата біологічно активних речовин; рафіновані олії збагачуються необхідними корисними речовинами штучно.

Який же продукт краще вживати? Сира олія доступна не кожному, тож залишаються нерафінована та рафінована.  Чим різняться рафіновані і нерафіновані олії?
Рафінована олія проходить кілька ступенів очищення, на відміну від нерафінованої. Рафінована олія абсолютно не володіє ні запахом, ні смаком. Тому її використовують при приготуванні тих страв, у яких не повинно бути ніяких сторонніх смакових та ароматичних втручань. Нерафінована ж олія, навпаки, користується любов'ю за свій густий пряний запах. 

Смажити на нерафінованій олії краще не варто, тому що вона дуже скоро починає пінитися і диміти через надлишок вологи. Олія починає диміти, як тільки досягає температури 107 градусів, тоді як рафінована олія спокійно перетинає планку в 230 градусів.

Ще одне - не шкодуйте виливати олію, яка залишилася від попереднього смаження. Майте на увазі, зекономите на купівлі олії, втратите на здоров'ї.

Loading...