Що треба знати про корисні властивості каш

Що треба знати про корисні властивості каш

Каші - основа нашого раціону. Це недорога, але смачна і корисна їжа.

Джерело: Відомості

Каші - основа нашого раціону. Це недорога, але смачна і корисна їжа.

Кукурудзяна крупа

Кукурудзяна каша малокалорійна і містить велику кількість клітковини, тому особливо корисна тим, хто веде малорухливий спосіб життя. У ній багато мікроелементів: кремній, 75% вуглеводів, вітаміни В1, B2, PP, провітамін А. Також у ній присутні незамінні амінокислоти - лізин і триптофан.

Щоб приготувати смачну кукурудзяну кашу, 1 склянку крупи залийте 3,5 склянками окропу. На малому вогні, помішуючи, проваріть кашу 25-30 хвилин (до загусання), потім присмачіть маслом, накрийте кришкою і дайте настоятися хвилин 15.
 
Перлова крупа

Являє собою оброблене ячмінне зерно. Завдяки наявності в перловці великої кількості селену ця каша - потужний антиоксидант. Також у ній багато крохмалю, білка, є вітаміни групи В, вітаміни А, Е і D, залізо, кальцій, мідь, йод і фосфор. Присутність у перловці лізину забезпечує їй противірусну дію.

Перед приготуванням замочіть крупу в холодній воді на ніч. Потім промийте, залийте свіжою водою з розрахунку 2,5 склянки води на склянку крупи, посоліть і млоїть на малому вогні або в духовці приблизно півгодини.
 
Манна крупа 

Являє собою дрібно роздроблені пшеничні зерна. Вона багата вуглеводами, вітамінами груп РР та В, мінералами. Завдяки швидкому приготуванню більшість корисних речовин у ній зберігаються. Манна каша відмінно насичує, не викликаючи тяжкості в шлунку і покращуючи діяльність шлунково-кишкового тракту. Але занадто часто їсти її не слід - у великих кількостях манка здатна погіршити засвоєння кальцію, заліза і вітаміну D.

Вівсянка 

Лідер серед дієтичних каш. При регулярному вживанні вівсянки знижується рівень холестерину і цукру в крові, поліпшується стан нервової системи, нормалізується обмін речовин, виводяться шлаки. А все завдяки наявності клітковини, унікальних амінокислот, антиоксидантів, калію, кальцію, натрію, магнію, фосфору, заліза, цинку, вітамінів В1, B2, PP, Е.

Найкорисніша вівсяна каша вийде з крупи «Геркулес»: стакан крупи проваріть протягом 10-15 хвилин у 3 склянках води. Для приготування цільного вівса на склянку крупи беріть 5 склянок рідини.
 
Ячна крупи, крупа Артек

Це нешліфовані частинки ячмінних ядер. Каші з ячної крупи незамінні в харчуванні бажаючих схуднути, очистити організм і омолодитися. У ній багато клітковини, бору, заліза, кальцію, магнію, селену, вітамінів групи В, вітаміни A, D, Е, РР. Також крупа містить фосфор, кремній, нікель, хром, фтор і цинк.

Готують кашу ячну так: на 1 склянку крупи беруть 2,5 склянки холодної води, присолюють і варять на малому вогні, постійно знімаючи піну, до повного википання рідини. Потім кашу можна присмачити маслом, укутати і відставити на 10-20 хвилин.
 
Рисова крупа

Рис багатий білками, вітамінами групи В, вітамінами Е і РР. Також у цій крупі є кальцій, мідь, залізо, калій, марганець, фосфор, магній, селен і цинк. При цьому в рисі відсутня глютеїн, що робить його незамінним у харчуванні маленьких дітей. Найкориснішим вважається нешліфований рис. У ньому більше вітамінів, мінералів і клітковини, ніж у білому.

Щоб рис вийшов розсипчастим, залийте крупу холодною рідиною (1:2), доведіть до кипіння, потім зробіть малий вогонь, посоліть, накрийте і варіть ще 20 хвилин. Готову кашу, не розмішуючи, залиште хвилин на 10-15 під кришкою.

Гречана крупа

Завдяки лікувальними властивостями гречки її прописують діабетикам і людям із захворюваннями серцево-судинної системи. Гречана крупа багата вітамінами В1, В2, В6, РР, фосфором, калієм, марганцем, кальцієм, залізом, магнієм. Також багато в ній білка і крохмалю. Регулярне наявність у меню гречаної каші сприяє виведенню з організму холестерину і важких металів.

Найкорисніша гречка - зварена на воді, без молока та цукру. Молоко можна додати потім, а ось цукор краще не класти взагалі - він зведе нанівець корисні властивості. Для приготування смачної розсипчастої каші використовуйте товстостінний посуд.

Loading...