Чому після тренування болять м’язи

Чому після тренування болять м’язи

При розумних навантаженнях молочна кислота без проблем виводиться з організму через піт і сечу. Однак якщо тренування надмірно інтенсивні, кислота не встигає залишати тіло і подразнює нервові закінчення.

Джерело: Відомості

Під час активних занять спортом, особливо якщо ви почали займатися після перерви або взагалі вперше приступили до занять, м'язи можуть боліти через накопичення в них продуктів окисно-відновних реакцій, що протікають у м'язах в період тренування. До м'язів підвищується приплив крові, в них надходять залишки води, молочної кислоти та інших речовин, в результаті чого тонус їх підвищується.

При розумних навантаженнях молочна кислота без проблем виводиться з організму через піт і сечу. Однак якщо тренування надмірно інтенсивні, кислота не встигає залишати тіло і подразнює нервові закінчення. Щоб вона виходила швидше, відразу після занять слід прийняти теплий (але не гарячий!) душ.

А ось причиною болю, що виникає після тренування (як правило, на наступний день) є мікротравми м'язів спини, рук, ніг та інших м'язів. У новачків подібні мікротравми будуть неминучі. Але ви можете знизити їх кількість до мінімуму:

• Перед тренуванням виконайте розминку, м'яко і плавно розминаючи м'язи тіла, намагаючись не навантажувати їх відразу.

• Слідкуйте за правильним виконанням рухів під час тренування, щоб уникнути пошкодження м'язів і суглобів.

• Навантаження збільшуйте поступово, під керівництвом тренера.

• У кінці заняття розтягніться і прийміть душ.

До речі, після тренажерного залу підійде будь-яке аеробне навантаження. Воно зніме з тіла напругу. Можете походити 5-10 хв. на біговій доріжці або позайматися, не напружуючись, на гребному тренажері, на горизонтальному велосипеді. Ідеальний варіант - розслабляюче плавання в басейні.

Добре заспокоюють і розслаблюють теплі ванни з морською сіллю і ефірними оліями (лаванди, чайного дерева, троянди, м'яти, ялівцю, сосни, розмарину - по 3-5 крапель на ванну). Полежавши в такій ванні 10-15 хвилин, ви відчуєте покращення.

Loading...