Незахищена шкіра під сонцем швидше старіє

Незахищена шкіра під сонцем швидше старіє

Сонце, море, пляж — основне, з чим у більшості українців асоціюється літо. Саме літній відпочинок із купанням у теплій, як парне молоко, водичці та годинами засмагання на гарячому піску — найочікуваніший і найбажаніший у році.

Автор: Спілкувалась Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

Сонце, море, пляж — основне, з чим у більшості українців асоціюється літо. Саме літній відпочинок із купанням у теплій, як парне молоко, водичці та годинами засмагання на гарячому піску — найочікуваніший і найбажаніший у році. Та щоб він не обернувся серйозними проблемами для здоров’я, варто дотримуватися певних правил поведінки на сонці. Щоденний захист від інсоляції вбереже від сонячних опіків, фотодерматиту, переродження родимок і раку шкіри. Як доглядати за шкірою влітку, як правильно поводитися на водоймах і в лісі, щоб не обгоріти й не травмувати шкіру, розповіла головний лікар Волинського обласного шкірно-венерологічного диспансеру, головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я ОДА Леся Карпюк.

— В останнє десятиріччя сонце стало більш агресивне за рахунок послаблення озонового шару, відповідно, люди стали більш чутливими й уразливими до дії сонячних променів, — зауважує дерматолог. — Захист від інсоляції дуже важливий, він є профілактикою меланоми (злоякісне новоутворення шкіри) й інших шкірних захворювань. Уже п’ять років в Україні проводиться тижневик діагностики раків шкіри, населення стало більш поінформованим і настороженим до негативного впливу ультрафіолетового (УФ) опромінення.

— Для кого надмірна сонячна інсоляція найнебезпечніша?

— Шкіра ділиться на кілька фототипів. Найбільш чутливими є люди скандинавського типу: світла шкіра, блакитні та зелені очі, світле та руде волосся. У їхній шкірі зовсім мало пігменту меланіну, який на сонці створює золотисту засмагу на шкірі. Блондини і руді не засмагають нормально, а відразу «згорають». Що менше пігменту в шкірі, то вищий ризик отримати сонячний опік. Добре засмагають люди ІІІ та ІV фототипу — брюнети і шатени: в них більше меланіну в шкірі. Та в обідню пору, коли сонце найвище над горизонтом, усім небажано перебувати під прямими променями.

— Особливо обережними треба бути тим, в кого у сімейному анамнезі були меланома та рак шкіри, —продовжує Леся Василівна. — Також до групи ризику належать люди, які мають більше п’ятдесяти невусів (доброякісні новоутвори шкіри) та невусів великих розмірів (більше 8 мм). Таким пацієнтам треба щороку проходити огляд із дерматоскопічним дослідженням на предмет переродження невусів, бажано це робити після літа.

— Чим, окрім злоякісних новоутворень шкіри, загрожує неправильне перебування на сонці?

— Надмірна інсоляція призводить до фото- і хроностаріння шкіри. Фотостаріння проявляється появою пігментних плям на обличчі, руках, шиї, у зоні декольте. З віком можуть з’являтися сонячні кератоми у вигляді нашарувань рогових мас. При огляді пацієнтів за 50 років дуже часто діагностуємо базальноклітинний і плоскоклітинний рак шкіри в результаті надмірного впливу сонця на відкриті ділянки шкіри, в першу чергу на обличчя. Хроностаріння шкіри — це вікові зміни, які прискорюються під дією ультрафіолету. Шкіра втрачає вологу, еластичність: спочатку з’являються мімічні зморшки, потім — глибокі, зменшується тургор шкіри (з’являється в’ялість), виникають набряки. Тому тим, хто переживає за свій зовнішній вигляд, треба пам’ятати про захист шкіри завжди. Влітку варто більше використовувати зволожувальні засоби, а не живильні, які краще підходять для холодної пори року. Крім того, у кожної жінки в сумочці має бути термальна вода, тонізувальний засіб і сонцезахисний крем.

— Хочу звернути увагу, що зараз почастішали випадки поєднання сонячних опіків із фітодерматитом, — наголошує Леся Карпюк. — Цього року після сніжних зими та весни на полях і в лісах багато вологи, тому рослинність дуже соковита, розвелось багато комах. Подразнена сонцем шкіра надзвичайно чутлива до укусів комах, контакту з рослинами (борщівником, ягодами з колючками, осокою та ряскою у водоймах, обробленими хімікатами городніми культурами). Тож необхідні надзвичайна обережність і максимальний захист шкіри відповідним одягом.

— Яких правил треба дотримуватися на відпочинку?

— Якщо вибирати, коли відпочивати, то краще зупинитися на кінці літа, коли зменшується сонячна активність. Сонце найбільш агресивне з травня по липень. Блондинам і рудоволосим узагалі не рекомендується приймати сонячні ванни. В будь-яку пору їм треба користуватися сонцезахисними засобами і берегти свою шкіру від ультрафіолету, — каже головний лікар шкірно-венерологічного диспансеру. — Категорично не можна засмагати під відкритим сонцем дітям до 3 років. З 10 до 16 години всім бажано уникати перебування на сонці. Влітку варто носити капелюхи з широкими полями чи інші головні убори. Плюс обов’язково сонцезахисні окуляри, бажано з широкими дужками, щоб і з боків очі були захищені. До речі, цьогоріч в акції діагностики раків шкіри вперше брали участь офтальмологи, оскільки меланома може уражувати райдужну оболонку ока. Дітям після трьох років варто купувати дитячі сонцезахисні окуляри і креми, які дерматологічно тестовані. Треба вибирати брендові засоби з гарантією того, що вони дійсно виконують ту функцію, яку обіцяють. У всіх тестованих сонцезахисних засобах є інструкція з їх використання, де зазначено необхідну кількість препарату на певну площу. Засіб треба наносити за 15–30 хвилин до виходу на сонце. Після кожного купання його треба намащувати повторно.

— Як підібрати сонцезахисний крем?

— Сонцезахисні креми є різні: з фізичними фільтрами, які утворюють екран за рахунок цинку, та з хімічною дією, що поглинають УФ. До речі, такі засоби також можуть мати побічні дії у вигляді дерматиту. Все залежить від виробника та якості засобу, типу шкіри тощо. У наших широтах вистачає крему зі ступенем захисту 30. На відпочинку потрібно 50 SPF і більше, якщо ж відпустка буде в країнах із потужною інсоляцією, наприклад, у Єгипті, Тунісі, ближче до екватора, то ступінь захисту має бути 100 SPF. Засоби з найвищим ступенем захисту рекомендовані людям із підвищеною чутливістю, які часто страждають від фотодерматитів.

— Яка перша допомога при сонячних опіках?

— Якщо шкіра після перебування на сонці почервоніла, треба змастити її будь-яким аптечним засобом із вмістом пантенолу. А коли з’являються пухирі, набряки, гіперемія (сильне почервоніння), запаморочення, підвищується температура тіла, не можна займатися самолікуванням, потрібно негайно звертатися до лікаря. Деякі пацієнти пробують натиратися розведеним оцтом, сметаною, рослинною олією, але це тільки погіршує ситуацію — шкіра не дихає, розвивається контактний дерматит, може приєднатись бактеріальна інфекція. Тільки адекватне лікування забезпечить швидке одужання.

Loading...