Планування вагітності варто розпочати з покращення здоров’я батьків

Планування вагітності варто розпочати з покращення здоров’я батьків

У світі близько 500 мільйонів пар планує вагітність. Нині доходить ця тенденція і до України. Адже молоді подружжя починають розуміти: щоб народити бажану здорову дитину, потрібно підійти до цього усвідомлено та підготуватися.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

У світі близько 500 мільйонів пар планує вагітність. Нині доходить ця тенденція і до України. Адже молоді подружжя починають розуміти: щоб народити бажану здорову дитину, потрібно підійти до цього усвідомлено та підготуватися. Під час круглого столу, присвяченого Тижню сім’ї, очільниця обласного центру планування сім’ї та репродукції людини Світлана Поліщук розповіла про проблеми репродуктивного здоров’я молоді та планування вагітності.

— Заходи з планування сім’ї, — розповідає Світлана Іванівна, — мають потенціал знизити рівень материнської смертності на 32%, малюкової та дитячої — на 10%, незапланованої вагітності — на 75%. Починаючи з 2001 року, в країні діють різні програми, спрямовані на покращення репродуктивного здоров’я нації. Завдяки їм у нашій області за п’ять останніх років майже на 30% поменшало переривань вагітності. Також скоротилася кількість пологів із ускладненнями. За кілька років в Україні, а у нас зокрема, смертність новонароджених знизилася більше як удвічі. Надзвичайно серйозний показник — зменшення материнської смертності. Так, в області такого вже не було два роки.

За словами лікаря, всі методи планування сім’ї спрямовані на те, щоб здорова мама народила здорову та бажану дитину. Тому найперше молоді люди повинні подбати про своє здоров’я, а робити це потрібно ще задовго до вагітності. Бо вчасно не пролікована у юному віці хвороба потім може призвести до серйозних проблем, не виключено, що й до неплідності.

— Найбільший темп росту поширення різних захворювань фіксуємо серед дівчат 15–17 років. Це дуже негативно, адже вони — майбутні мами. Так, відмічаємо зростання хвороб крові, шлунково-кишкового тракту, імунного механізму, ендокринної та сечостатевої систем. Однією з найактуальніших нині проблем є порушення обміну речовин та ожиріння, — повідала медик. — На здоров’я впливає й надмірна завантаженість, нестача правильного відпочинку, що викликає стреси, а далі спричиняє недуги, пов’язані з серцево-судинною системою, які згодом позначаються на репродуктивному здоров’ї. Згідно зі статистикою, у нас більше хворіють жінки, ніж чоловіки. Щоправда, це пов’язано з тим, що представники сильної половини рідше звертаються до медиків. І це теж проблема, адже за здоров’я майбутньої дитини відповідає не лише жінка.

— Ще одна велика проблема — це невиношування. За підрахунками, від 36 до 40 тисяч діток в Україні не народжується через мимовільне переривання вагітності. Основною причиною викиднів є інфекції, які передаються статевим шляхом. Тобто те, що можна діагностувати до настання вагітності, ліквідувати і народити дитину. Також додам, що більше 80% статевих інфекцій реально попередити, використовуючи презервативи, — каже пані Світлана.

Отже, щоб вагітність пройшла якнайкраще і в результаті народилося здорове маля, лікарі рекомендують почати планування з відвідин медичних закладів, адже набагато легше усунути хвороби батьків, ніж потім боротися за життя немовляти.

Більше того, уролог-андролог обласного центру планування сім’ї Микола Кудрик наголошує, що абсолютно безплідними є лише 30% із тих, хто не може мати дітей. А інші 70% після лікування отримують шанс відчути радість батьківства.

— Половина вагітностей не планується, а ще чверть є небажаними. Тому в світі щоденно 150 тисяч жінок штучно перериває вагітність. При тому більшість абортів — це переривання першої вагітності. Така тенденція вкрай негативна, оскільки 60-70% жінок, що зробили аборт, можуть уже більше не завагітніти. Тому дуже важливо, щоб перша вагітність була плановою та бажаною, — каже Світлана Поліщук. — Проблему абортів зараз досить серйозно порушують на державному рівні, проте я не вважаю, що повна їх заборона є правильним рішенням. Це дуже проблематичне та спірне питання, адже ми говоримо про репродуктивні права жінки та чоловіка. Досвід заборони переривати вагітність має негативні наслідки у вигляді хвилі кримінальних абортів, від яких помирали жінки. Краще всім разом працювати над тим, щоб молоді люди вдумливо ставилися до свого здоров’я і в сім’ях з’являлися здорові та бажані діти.

Важливе значення при плануванні вагітності має вік майбутньої матері. За словами Світлани Іванівни, серйозні медичні дослідження підтвердили, що найкраще народжувати після 20. Бажано відтермінувати вагітність до цього віку, оскільки рівень малюкової смертності в юних мам набагато вищий за інших. Крім того, вона зауважує, що ризик смертності 15-річних жінок при пологах удвічі вищий від тих, яким уже за 20 років. Лікар також наголосила, що бажано зберігати інтервал між пологами у два-три роки. За цей час мама відновить свій організм і буде готова народити здорове маля.

Loading...