Постійне відчуття холоду може сигналізувати про серйозні недуги

Якщо на вулиці холодно і вас морозить — це нормально. Але якщо ви мерзнете навіть в спекотну погоду чи сидячи біля каміна — поспішіть до лікаря. Мерзлуватість — основний симптом цілого ряду захворювань.

Джерело: Відомості

Якщо на вулиці холодно і вас морозить — це нормально. Але якщо ви мерзнете навіть в спекотну погоду чи сидячи біля каміна — поспішіть до лікаря. Мерзлявість — основний симптом цілого ряду захворювань.

У здорової людини температура тіла в будь-яку погоду приблизно однакова. Тому, якщо вас постійно трусить, знайте: це симптом якоїсь недуги.

Гормональні проблеми

За терморегуляцію відповідають гормони, що виробляються щитовидною залозою. Якщо їх не вистачає, людина мерзне навіть у спеку. У запущених випадках температура тіла знижується до 35 градусів. Непрямим проявом гіпотиреозу (зниження функції щитовидки) служать часті інфекції, сухість шкіри і ламкість волосся.

Знижений тиск

Низький тиск розвивається через зниження струму крові через артерії і вени. Кров циркулює повільніше, через що знижується тонус судин, викликаючи відчуття ознобу.

Низький гемоглобін

Гемоглобін відповідає за доставку кисню до органів і тканин. Якщо його не вистачає, виникає киснева недостатність (гіпоксія), яка проявляється слабкістю, головним болем, блідістю, запамороченнями і відчуттям мерзлявості. Причиною низького гемоглобіну може бути не тільки неповноцінний раціон з браком тваринних білків, а й крововтрати (кровоточивість ясен, захворювання шлунково-кишкового тракту і т. п.)

Спазм судин

Спазм кровоносних судин супроводжується м'язовим тремтінням, спазмом шкірних м'язів (що проявляється гусячою шкірою) і відчуттям ознобу. Спазм судин особливо часто відзначається у завзятих курців та пацієнтів з атеросклерозом.

Вегетосудинна дистонія

Невмотивоване відчуття холоду нерідко виникає через збій у роботі вегетативної нервової системи, яка відповідає за підтримання гомеостазу (внутрішньої рівноваги в організмі). Не варто плутати з відчуттям ознобу, яке нерідко виникає у вразливих людей при стресі, - у них це суб'єктивне відчуття, яке проходить, як тільки людина заспокоюється. При ВСД терморегулятор повідомляє організму неправильну температуру, в результаті чого організм намагається охолодитися, коли йому і так холодно.

Loading...