Щоб народити здорову дитину, батькам потрібно кинути курити

Щоб народити здорову дитину, батькам потрібно кинути курити

За останні десятиріччя минулого століття в усьому світі проведено чимало досліджень, які розвинули та поглибили уявлення про шкідливий вплив куріння під час вагітності, адже з роками кількість жінок-курців збільшується.

Автор: Спілкувалася Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

За останні десятиріччя минулого століття в усьому світі проведено чимало досліджень, які розвинули та поглибили уявлення про шкідливий вплив куріння під час вагітності, адже з роками кількість жінок-курців збільшується. Про те, до яких наслідків може призвести ця згубна звичка у передпологовий і післяпологовий періоди і чим вона загрожує новонародженим, «Відомості» спілкувалися з лікарем Центру планування сім’ї КЗ ЛКПБ, кандидатом меднаук, завідувачем Волинської філії кафедри акушерства та гінекології Інституту післядипломної освіти Назарієм Адамчуком.

— Ученими доведено, що коли жінка палить, до організму плода щохвилини потрапляє близько 18% нікотину, а виділяється лише 10%, — розповідає Назарій Васильович. — Таким чином, у крові плода накопичується нікотин, і його рівень стає вищим, ніж у матері. Доведено, що вдихання тютюнового диму, незалежно від вмісту нікотину, призводить до вираженої гіпоксії плода, обумовленої окисом вуглецю, який вільно проникає через плаценту матері у кров плода, зв’язує гемоглобін, утворюючи карбоксигемоглобін. Було доведено, що одна цигарка прискорює частоту серцевих скорочень плода та пригнічує його дихання, а навіть дві цигарки, викурені щоденно протягом останніх 10 тижнів вагітності, зменшують частоту дихальних рухів на третину. Якщо мати щоденно палить по 15-25 цигарок упродовж усієї вагітності, у майбутньої дитини відмічають виражені зміни серцево-судинної системи. Варто зазначити, що патологічні зміни у вагітної та плода можуть формуватися не лише під час активного куріння жінки, але й у результаті пасивного проникнення елементів тютюнового диму, якщо, наприклад, палить чоловік чи оточуючі.

Також лікар наголошує на ризику розвитку безпліддя у жінок-курців. Адже, за його словами, саме у цієї категорії осіб порушені процеси повноцінної овуляції, запліднення, їм потрібно більше року для настання бажаної вагітності. До того ж, як виявилося, тютюнопаління шкідливо впливає і на фертильність чоловіків.

— У курців кількість і рухомість сперматозоїдів менші порівняно з некурцями, — розповідає Адамчук. — Останні дослідження свідчать, що несприятливий вплив паління на сперму призводить до того, що у багатьох подружніх пар народжуються дівчатка, а не хлопчики. Дослідники вважають, що клітини сперми, які містять Y-хромосому, більш чутливі до токсинів, що надходять із тютюновим димом.

— Чи може стати куріння причиною такої патології, як позаматкова вагітність? — цікавимось у лікаря.

— Так, зв’язок між цим існує, — відповідає. — Це пояснюється пригніченням рухової функції війчастого епітелію фаллопієвих труб, що утруднює просування яйцеклітини по трубі, разом із підвищеними м’язовим тонусом і амплітудою скорочення маткових труб під впливом дії нікотину. До того ж у таких осіб часто спостерігаються порушення клітинного та гуморального імунітету і, як наслідок, на 33% частіше розвиваються запальні процеси в органах малого таза. Чимало досліджень підтверджує, що рівень мимовільних абортів є суттєво вищим у жінок, які палять. Це слід брати до уваги, навіть якщо враховані інші чинники, які збільшують ризик викиднів. Окрім цього, куріння асоціюється з передчасним розривом плідних оболонок, що підвищує ймовірність передчасного відшарування плаценти. У той же час жінки, які позбулися згубної звички впродовж вагітності, мають нижчий ризик розвитку зазначеної патології порівняно з тими, хто продовжував палити. Це пояснюється зниженням рівня міді й аскорбінової кислоти у сироватці крові курців, що погіршує еластичність плідних оболонок. Деякими дослідниками виявлено зв’язок між курінням і підвищенням ризику внутрішньоматкової інфекції, ознаками порушення імунітету і гострого запалення пупкового канатика, що знову ж таки може призвести до передчасних пологів.

— Чим небезпечне куріння матері для майбутньої дитини?

— На сьогодні паління вважають однією з причин затримки розвитку плода, — пояснює лікар. — У вагітних, які курять, імовірність народити немовля з недостатньою масою тіла збільшується у вісім разів. При цьому недостатня маса тіла дитини при народженні асоціюється з більш високим ризиком смерті та захворювань у перші роки життя. Серед уроджених вад розвитку, асоційованих із палінням, перше місце посідають щелепно-лицеві аномалії. Багатьма дослідниками встановлено, що причиною розвитку таких вад можуть бути генетичні чинники: тип алелі трансформувального фактора росту (TGF-α) може змінюватися під дією тютюнопаління. Також встановлений можливий зв’язок між курінням і вадами розвитку кінцівок, серця й ін. У жінок, які палили упродовж вагітності, ризик появи дитини з клишоногістю вищий на 34%, а якщо шкідлива звичка поєднується зі спадковим фактором, ризик клишоногості зростає у 20 разів. Згідно з проведеними в Україні дослідженнями, дітям матерів-курців притаманні виражене погіршання показників йодного обміну та зниження активності щитоподібної залози. Слід зазначити, що народжені жінками-курцями малюки частіше хворіють порівняно з тими, матері яких не палили. Такі діти також більш вразливі до респіраторних інфекцій, бронхіту, пневмонії. Куріння під час вагітності може позначитися на здоров’ї не лише дітей, але й онуків. Так, навіть якщо мати взагалі не палить, ризик захворювання на бронхіальну астму в онуків бабусі, яка курила впродовж вагітності, зростає у 1,8 разу. Вчені пояснюють цей факт імовірними порушеннями в імунній системі матері ще до її народження. Було доведено, що дітям, яких народили жінки-курці, вже у ранньому віці властиві неуважність, імпульсивність і надмірна активність. При цьому навіть рівень розумового розвитку в таких дітей нижчий середнього. Найчастіше розвивається так званий синдром «непосиди Філа» — діти, як правило, агресивні та схильні до обману. Встановлено також, що у малюків, матері яких палили впродовж вагітності, ризик розвитку аутизму зростає на 40%, що пояснюється недостатнім кровопостачанням мозку плода.

Лікар зауважив, що куріння упродовж вагітності пов’язане з підвищенням ризику синдрому раптової дитячої смерті (СРДС).

— Разом із тим ризик СРДС збільшується і за умов, коли курить лише батько, — каже Назарій Адамчук. — Якщо дитина перебуває близько восьми годин у кімнаті, де іноді палять, то такий ризик зростає у вісім разів порівняно з немовлятами, батьки яких не курять.

Loading...