Чому дієти не дають бажаних результатів

Чому дієти не дають бажаних результатів

Останнім часом кількість людей в країнах Європи та Північної Америки, які дотримуються якоїсь дієти, збільшилася серед жінок на 70%, серед чоловіків - на 30%.

Джерело: Відомості

Останнім часом кількість людей в країнах Європи та Північної Америки, які дотримуються якоїсь дієти, збільшилася серед жінок на 70%, серед чоловіків - на 30%. Однак багато дієт взагалі не дають результатів, інші працюють, але після першого швидкого поліпшення настає повернення колишньої ваги або, що гірше, збільшення ваги. Чому ж дієти не дають результатів?

Організму складно адаптуватися до дієт. Зі звичками складно боротися, тому що вони утворилися під впливом нашого способу життя, найменші зміни в якому в результаті дають стрес.

Дієти змушують вас відчувати себе вічно голодним і обділеним життям. Крім постійного голоду і спокус, вам доводиться боротися з сумними думками типу: «Всім це можна їсти, а мені не можна». Такого роду думки можуть викликати переїдання з почуття протесту.

Дієта працює до тих пір, поки ви її дотримуєтеся. Багато людей втомлюються від постійних обмежень і дозволяють собі час від часу маленькі відступи. Проблема в тому, що ці маленькі відступи поступово перетворюються на систему, і людина починає придумувати відмовки: от сьогодні «відірвуся», а завтра вже точно візьму себе в руки. Режим харчування типу «сьогодні наївся, як востаннє в житті, а завтра цілий день голодний», ні до чого доброго не приводять. Порушується обмін речовин, і ви набираєте ще більше ваги, ніж раніше.

Дієти нічого не можуть вдіяти з емоційним аспектом переїдання. Люди більше їдять, коли відчувають на собі вплив стресу, це нормально, тому що в цей період вони витрачають більше калорій, ніж зазвичай. Але коли переїдання починається тому, що, таким чином намагаються досягти емоційного комфорту, впоратися з почуттями роздратування, злості і втрати, дієти не тільки не покращують ситуацію, а, навпаки, погіршують її, так як дієта - це новий емоційний тиск на організм.

Дієта тільки тоді перемагає зайві кілограми, коли ви здатні змінити свої власні укорінені звички і систему харчування всієї родини, а також фізичну активність. Люди часто вважають, що, одного разу досягнувши досконалості форм, вони вже більше ніколи не захочуть багато їсти, тому вони можуть балувати себе солодким і жирним. Це помилка. Якщо ви хочете схуднути, потрібно раз і назавжди поміняти стиль харчування і не тільки ваш.

Голодування

Повне голодування було вельми популярним методом на Заході 30-40 років тому. Хоча результати в зниженні ваги вражають, але повна відмова від їжі дає значно більше ускладнень, ніж користі. Це порушення обміну речовин, пов'язані з нестачею в їжі ряду необхідних компонентів, в першу чергу білка, а також вітамінів, мінералів і харчових волокон.

При голодуванні організм в першу чергу витрачає не жир, а білки, що супроводжується дефектами шкіри, її в'ялістю, утворенням зморшок, загальною та м'язовою слабкістю. Звичайне для голодування річ значне ослаблення імунітету. Як результат, підвищується ймовірність різного роду інфекцій та застудних захворювань.

Не можна обмежувати і надходження в організм вітамінів - компонентів їжі, які організм сам синтезувати не може, але присутності яких дуже гостро потребує. Причому деякі вітаміни, зокрема В1 і В6, активно беруть участь в окисленні жирів. Їх дефіцит обов'язково позначиться на темпах схуднення. Таким чином дієти не тільки позбавляють організм поживних і "будівельних" матеріалів, а й посилюють наявні дефіцити мікроелементів. 

Loading...