Аби бути здоровим, потрібно загартовувати ноги

Аби бути здоровим, потрібно загартовувати ноги

Тримати тіло в холоді, шлунок у голоді, а ноги в теплі, щоб залишити лікарів без роботи радили ще стародавні ескулапи.

Джерело: Відомості

Тримати тіло в холоді, шлунок у голоді, а ноги в теплі, щоб залишити лікарів без роботи, радили ще стародавні ескулапи. Справа в тому, що стопи всіяні чутливими рецепторами, які через центральну нервову систему пов'язані в тому числі і з органами дихання. На слизовій оболонці носа теж є рецептори, які моментально відгукуються на сигнал від наших підошов, якщо тим холодно: розвивається запалення, з'являється нежить.

Щоб цього не траплялося, ноги потрібно загартовувати, тобто приспати пильність розташованих на них холодових «датчиків», зробити їх менш чутливими. Починати загартовування треба з ходіння босоніж по підлозі 5 хвилин вранці і стальки ж увечері. Спочатку в шкарпетках, а потім і голими ногами.

Щодня час таких прогулянок треба збільшувати на кілька хвилин, щоб до кінця місяця гуляти вже по годині. В результаті огрубіла шкіра притуплює реакцію на холод. Потім можна прогулюватися босоніж і у дворі, і навіть по засніженому балкону.

Можна гартувати ноги шляхом їх обмивання або обливання. У першому випадку стопи (до кісточок) занурюють у таз із водою кімнатної температури на 1 хвилину. Потім розтирають махровим рушником до відчуття тепла. Щодня збільшують тривалість ванн для ніг на 1 хвилину і поступово доводять до 10 хвилин, знижуючи кожні три дні температуру води на один градус. Через кілька місяців температура води повинна бути не вище 7-5° С.

Обливання ніг найкраще робити за методом контрастного загартовування. Для цього заготовляють два глечика: в один наливають гарячу воду (вище 40° С), в інший - холодну (15-10° С). Спочатку на стопи ллють гарячу воду, а потім холодну. Закінчується процедура обливанням гарячою водою. Після цього ноги ретельно розтирають махровим рушником і масажують. Температуру холодної води рекомендується кожні 2-3 дні знижувати і довести до 5-3° С.

Loading...