Укуси комарів особливо небезпечні для дітей

Укуси комарів особливо небезпечні для дітей

Із настанням літа разом із сонячними днями та веселими розвагами просто неба з’являються нові небезпеки і неприємності. Зокрема, укуси комах, уберегтися від яких непросто.

Автор: Лілія Богданович, Навчально-методичний центр цивільного захисту і безпеки життєдіяльності Волинської області / Джерело: Відомості

Із настанням літа разом із сонячними днями та веселими розвагами просто неба з’являються нові небезпеки і неприємності. Зокрема, укуси комах, уберегтися від яких непросто. Як правило, дорослі не надають значення комариним укусам на власному тілі, але ніхто з них не хоче, щоб кровосисні комахи докучали їхнім малюкам.

Комарі живуть поблизу місць, де є вода та сирість. Вони особливо активні перед дощем і у вечірній час. Укус комара викликає неприємний свербіж і почервоніння. Перед тим як пити кров, комаха вводить під шкіру слину, в якій можуть міститися збудники тяжких інфекційних недуг.

Якщо ваша дитина схильна до алергічних захворювань, то є ще більше підстав побоюватися комариних укусів. У цьому разі негайно очистіть припухле місце та помастіть кремом із гідрокортизоном. Не давайте малечі чухати вкушене місце, адже роздряпана ранка може стати «ворітьми» для хвороботворних мікробів, а сам процес розчухування тільки посилить свербіж. Для зняття припухлості на шкірі зробіть дитині холодний компрес із лимонним соком, оцтом або цибулею.

Сильне свербіння допоможуть зняти охолоджений розчин питної соди та зеленка. Це заспокоїть малюка, адже при численних укусах він може погано спати і вередувати. Також можна обробити ранку спеціальним бальзамом, маззю чи кремом після укусів, але при цьому обов’язково прочитайте на упаковці про те, з якого віку їх можна використовувати.

Народними методами зняти біль від укусів комарів можна слиною, свіжим листям черемхи, евкаліпта і м’яти. Листя треба розім’яти і прикласти на вкушене місце. Зменшити сверблячку допоможе протирання одеколоном або нашатирним спиртом.

Комарі, крім укусу, можуть стати причиною нервової збудливості і безсоння маленьких дітей. Адже звук комариного писку є сильним психологічним подразником. Щоб уникнути потрапляння комарів у дитячу кімнату, обладнайте вікна протимоскітними сітками.

Від комариних укусів захистять також ефірні олії гвоздики, евкаліпта, анісу, лаванди, валеріани, герані, м’яти, апельсина. Нанесіть невелику кількість олійки на відкриту частину тіла дитини та розітріть.

Є безліч способів відлякування комарів і боротьби з ними за допомогою фумігантів, репелентів і препаратів електронної дії. Найпростіше позбавитися дошкульних комах у будинку, купивши фумігатор — пристрій, що вставляється в розетку. Принцип його дії полягає у випаровуванні спеціальної рідини в процесі нагрівання приладу. Запах практично непомітний для людини, але для комарів він смертельний. Але зауважимо, що не можна користуватися фумігаторами в кімнаті новонародженого. Всі фуміганти мають токсичну дію і можуть вплинути на обмінні процеси ендокринної системи. Тому застосовувати їх слід тільки за дві години до сну. В жодному разі не можна вмикати їх, коли дитина спить.

Сьогодні у продажу є сила-силенна засобів для нанесення на шкіру й одяг у вигляді кремів, гелів, спреїв, серветок і олівців. Гелі та креми мастять на шкіру перед виходом на вулицю, спреєм достатньо обробити одяг кілька разів, а серветки й олівці врятують вас від комарів під час походів. Використовувати ці засоби можна з однорічного віку. Коли прийдете додому, обов’язково промийте оброблені ділянки шкіри дитини водою з милом.

Будьте уважні та бережіть себе — тоді відпочинок буде тільки приємним і безпечним!

Loading...