Ризик меланоми підвищує світлий колір шкіри і волосся

Ризик меланоми підвищує світлий колір шкіри і волосся

Меланома — одна з найбільш злоякісних пухлин. У структурі всіх патологічних новоутворень шкіри вона становить близько 10%, при цьому на неї припадає понад 80% смертності у цій групі.

Джерело: Відомості

Меланома — одна з найбільш злоякісних пухлин. У структурі всіх патологічних новоутворень шкіри вона становить близько 10%, при цьому на неї припадає понад 80% смертності у цій групі. Середня захворюваність на меланому в Україні складає 6,18 випадку на 100 тисяч населення. Захворюваність на рак шкіри серед усіх типів раку в світі залишається такою, що зростає найшвидше. Щоб навчити українців правилам профілактики шкірних онкологічних захворювань, попередити про шкідливість надмірного перебування на сонці, з 2009 року проводиться тижневик діагностики раків шкіри. Другий рік ця ініціатива МОЗ із раннього виявлення та профілактики меланоми та немеланомних раків шкіри проводиться централізовано по всій Україні. Цьогоріч для інформування колег і преси у регіонах онлайн-конференцію провів доктор медичних наук, професор, головний позаштатний дерматовенеролог МОЗ України Олександр Літус.

На фото: Дерматовенеролог Олександр Літус

Всеукраїнський тиждень діагностики раків шкіри проходитиме з 13 по 19 травня в усіх областях. Уперше в Україні до вирішення цієї проблеми підійдуть на міждисциплінарному рівні. За цей період фахівці з понад 700 державних і приватних клінік безкоштовно оглядатимуть усіх пацієнтів: до проекту долучилися дерматовенерологи, онкологи, терапевти, а також офтальмологи, оскільки українці не знають про ризик утворення меланоми райдужної оболонки ока.

Хто в зоні ризику?

Меланома може розвинутись у кожного. Ступінь ризику збільшується, якщо людина належить до світлого фототипу (шкіра, очі та волосся світлого кольору), якщо на тілі є багато родимок. Відіграють несприятливу роль генетичні фактори (персональні або спадкові випадки раку шкіри), сонячні опіки (сильні та повторювані, особливо у віці до 15 років), часті відвідування соляріїв.

Коли необхідно непокоїтися?

При несподіваній появі нових родимок: у восьми випадках із десяти меланома з’являється окремо від родимок, які вже є на тілі. Саме тому необхідно уважно слідкувати за появою нових порушень у пігментації шкіри.

При змінах родимок, що вже є. Меланома також може з’явитися на місці старої родимки. В такому разі остання починає швидко змінюватися в розмірі, за формою або за кольором.

Є два визнані методи, які використовують дерматологи для визначення нестандартних проявів неозброєним оком: метод АКОРД і метод «гидкого каченяти».

Метод АКОРД. Родимку, що перероджується, дуже легко розпізнати — вона має характерні ознаки, які легко запам’ятовуються:

А — асиметрія, коли умовна вісь, проведена через родимку, ділить її на дві нерівні половинки;

К — край родимки нерівний, зубчатий, немов рваний;

О — (від рос. «окрас») зміна кольору, поява вкраплень, гранул, сірих, чорних або рожевих прожилок, а також втрата забарвлення;

Р — розмір: що він більший, то вищий ризик переродження (проте і маленький діаметр родимки його не виключає);

Д — динаміка, тобто будь-які зміни: збільшення розміру, товщини, зміна кольору, кровоточивість, поява кірочки.

Метод «гидкого каченяти». Родимки однієї людини зазвичай схожі одна на одну: однакові за розмірами та щільністю, одного кольору. Появу нових пігментних змін необхідно вважати підозрілою, якщо новоутворення відрізняються від інших родимок. Це так званий метод «гидкого каченяти». У разі виявлення підозрілої родимки або нещодавнього новоутворення необхідно негайно проконсультуватися з дерматологом. Тільки лікар може поставити точний діагноз.

Сонячна атака

Існує низка рекомендацій, виконання яких дозволить зменшити ризик виникнення злоякісних пухлин шкіри, у тому числі меланоми:

• повністю виключити перебування на пляжі під сонцем у період із 10-ї до 16 години;

• відмовитися від соляріїв;

• носити сонцезахисний одяг — капелюхи з широкими полями, сорочки з довгим рукавом і темні окуляри;

• застосовувати сонцезахисні засоби у період перебування на відкритому сонці;

• категорично забороняється заклеювати родимки пластиром;

• варто регулярно проводити самостійний огляд шкіри для виявлення підозрілих новоутворень;

• у разі травми родимки треба негайно звернутися до дерматолога.

Loading...