Постійна нестача йоду призводить до зниження пам’яті й імунітету

Йод — дуже важливий для організму мікроелемент. Він — незамінний учасник синтезу гормонів щитовидної залози (тиреоїдні гормони), що, в свою чергу, регулюють білковий, жировий, вуглеводний обмін речовин, впливають на психічне здоров’я, стан ендокринної, серцево-судинної, репродуктивної та кістково-м’язової систем.

Автор: Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

Йод — дуже важливий для організму мікроелемент. Він — незамінний учасник синтезу гормонів щитовидної залози (тиреоїдні гормони), що, в свою чергу, регулюють білковий, жировий, вуглеводний обмін речовин, впливають на психічне здоров’я, стан ендокринної, серцево-судинної, репродуктивної та кістково-м’язової систем. Достатня кількість йоду забезпечує людину енергією для фізичної і розумової активності. Натомість дефіцит призводить до небажаних симптомів і хвороб. Про те, що людині не вистачає йоду, сигналізують відчуття постійної втоми, млявість, пригнічений настрій, зниження пам’яті та імунітету. Особливо небезпечний йододефіцит для вагітних жінок і дітей. Нестача цього мікроелемента у породілей загрожує викиднями, мертвонародженням чи вродженими вадами у малюка. У дітей спостерігається відставання у фізичному та розумовому розвитку. Про норми щоденного споживання йоду й профілактику його дефіциту розповіла міський педіатр управління охорони здоров’я Луцької міськради Світлана Ніколаєнко.

— Майже вся територія України є ендемічною щодо йоду, а в Луцьку та Волинській області відчувається гострий дефіцит і є багато захворювань, пов’язаних із його нестачею, — каже лікар. — Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визначила фізіологічні, тобто залежні від віку, добові норми споживання мікроелемента: для дітей до 6 років — 90 мікрограмів щодня, до 12 років — 120 мкг, для підлітків і дорослих — 150 мкг (одна чайна ложка йодованої солі), для вагітних і жінок, які годують груддю, — 250 мкг. Основна кількість йоду надходить в організм із їжею, та отримуємо ми його замало — близько 30% від потреби (від 40 до 60 мкг).

— Як зрозуміти, що розвинувся дефіцит йоду?

— Ознаки, що свідчать про нестачу 53-го елемента періодичної системи, діляться на кілька груп: емоційні, імунодефіцитні, гінекологічні, кардіологічні та гематологічні. До емоційних симптомів належать дратівливість, забудькуватість, погіршення уваги і реакції, тривалий депресивний стан, зниження життєвого тонусу, сонливість і загальна млявість. Імунодефіцитна група — це ослаблення імунітету, зниження опору до інфекцій і розвиток хронічних захворювань. До гінекологічних ознак йододефіциту зараховують безпліддя, порушення менструального циклу, ранній клімакс, невиношування вагітності. Кардіологічну групу складають атеросклероз, аритмія, підвищення нижнього тиску. Гематологічні ознаки — зниження рівня гемоглобіну, анемія.

— Чим небезпечна нестача йоду для людини?

— Усі перераховані ознаки істотно загострюються і за відсутності належного лікування можуть стати незворотними. При нестачі йоду порушується обмін речовин в організмі, перестає правильно функціонувати щитовидна залоза, послаблюється імунітет. Погіршується стан шкіри, нігтів і волосся, підвищується ризик розвитку атеросклерозу й ожиріння. Особливо небезпечний йододефіцит для вагітних жінок: розвиток плода без йоду неможливий, його нестача призводить до викиднів, народження мертвих дітей, до кретинізму, вроджених аномалій слуху й зору в новонароджених. Найбільш чутливою до нестачі йоду в організмі є нервова система, тож у разі стабільного йододефіциту в дитини з раннього віку відбувається затримка психічного розвитку. На другому місці за чутливістю — ендокринна система: порушується функція щитовидної залози, без достатньої кількості йоду не виробляються тиреоїдні гормони. У Луцьку 4525 дітей віком від 0 до 17 років (11,1%) мають захворювання щитовидної залози: дифузний зоб першого і другого ступенів, вузловий зоб, тиреотоксикоз, гіпотиреоз.

— Як забезпечити надходження в організм достатньої кількості йоду?

— Нині масової йодопрофілактики у навчальних закладах, як це було колись, немає. Люди самостійно вживають йодовану воду, морську капусту, йодовану сіль або вітаміни, збагачені йодом. Важливий мікроелемент у найбільшій концентрації міститься у морській рибі, морепродуктах, морських водоростях і риб’ячому жирі — орієнтовно 800-1000 мг/кг. Принаймні двічі на тиждень треба влаштовувати «рибні дні». Також багаті йодом солодкий перець і фейхоа, волоські горіхи, зернята яблук, чорноплідна горобина. Найдешевший і найдоступніший вид профілактики — вживання йодованої солі. Хоча йод у ній неорганічний і гірше всмоктується, та однієї чайної ложки на день цілком вистачить. Йодована сіль повинна бути запакована в непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу, зберігати її треба в щільно закритій посудині, бо за місяць йод вивітрюється. Солити їжу спецією, збагаченою йодом, треба після приготування, бо при високій температурі йод швидко випаровується.

До речі, в Луцьку створено робочу групу, яка виступила ініціатором програми подолання йододефіциту у вагітних жінок. Щороку в місті реєструється у середньому чотири тисячі майбутніх мам. Вирішити проблему нестачі йоду пропонують вживанням препарату «Калію йодид», одна упаковка якого вартує близько семи гривень. Для однієї вагітної жінки на весь період виношування вистачить двох упаковок. Тож, як підрахували ініціатори, на йодопрофілактику вагітним лучанкам із міського бюджету треба виділити до 60 тисяч гривень у рік. Якщо депутати міськради схвалять програму і вона запрацює, то далі планують розширити її на школи і дитсадки. А також закликати харчовиків у своєму виробництві використовувати йодовану сіль, наприклад, місцеві хлібопеки можуть додавати її у продукти масового споживання — хліб і хлібобулочні вироби.

Loading...