Втрата близької людини в десятки разів підвищує ризик інфаркту

Втрата близької людини в десятки разів підвищує ризик інфаркту

Горе, викликане втратою близької людини, може виявитися настільки глибоким, що у безутішно скорботної людини серце може не винести печалі. Частота інфарктів серед людей, які пережили важку втрату, різко зростає — в десятки разів.

Джерело: Відомості

Горе, викликане втратою близької людини, може виявитися настільки глибоким, що у безутішно скорботної людини серце може не винести печалі. Частота інфарктів серед людей, які пережили важку втрату, різко зростає — в десятки разів, передає УНН. Такими є висновки вчених із США, які виявили, що смерть близької людини може багато разів підвищувати ризик розвитку інфаркту міокарда навіть у найздоровіших людей, у яких раніше ніколи не було проблем з серцем і судинами.

Дослідники з медичного центру університету Бостона вивчали історії хвороб більше 2000 хворих, госпіталізованих з приводу великих інфарктів міокарда.

В історіях хвороб містилися й дані про наявність або відсутність у пацієнта захворювань серця і судин до виникнення інфаркту, а також відомості про те, чи доводилося їм пережити смерть близької людини протягом року, що передував небезпечному серцевому нападу.

Бостонські вчені, якими керував професор Мюррей Міттлмен, встановили, що втрата коханої людини підвищувала ризик розвитку інфаркту міокарда протягом першої доби після трагедії в 21 раз у порівнянні зі звичайним ризиком для даної вікової групи з урахуванням всіх інших значущих чинників (куріння, ожиріння тощо).

А протягом першого тижня після втрати такий ризик був підвищений в 6 разів у порівнянні зі звичайним, і тільки після одного місяця починалося поступове зниження ризику розвитку інфаркту внаслідок важких душевних переживань, викликаних втратою коханої людини.

«Серйозний стрес збільшує частоту серцевих скорочень, призводить до стійкого підвищення артеріального тиску і, нарешті, збільшує в’язкість крові: всі ці зміни і є факторами, що провокують інфаркт», — пояснює професор Міттлмен.

Loading...