Стреси і депресії можуть спровокувати виникнення мастопатії

Стреси і депресії можуть спровокувати виникнення мастопатії

За статистикою лікарів-онкологів, сьогодні мастопатія є однією з найпоширеніших жіночих патологій.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

За статистикою лікарів-онкологів, сьогодні мастопатія є однією з найпоширеніших жіночих патологій. Вона трапляється у 30-80% представниць слабкої статі. Тому кожній жінці дуже важливо знати причини виникнення мастопатії і те, як від неї вберегтись. Адже така «неприємність» може стати тлом для розвитку більш серйозних, у тому числі онкологічних, захворювань. Які симптоми цієї недуги і хто потрапляє у групу ризику? На ці та інші питання «Відомостям» відповідає хірург-онколог мамологічного відділення Волинського обласного онкодиспансеру Андрій Кулай.

— Молочна залоза є фізіологічно динамічною структурою, в якій циклічні зміни спостерігаються протягом усього життя жінки, — пояснює Андрій Святославович. — Самі по собі ці зміни можуть бути настільки вираженими, що вже виходитимуть за межі поняття «норма». Тобто до захворювань відносять найбільш виражені форми таких відхилень. Мастопатії ще називають доброякісними гормональними гіперплазіями. Вже з назви зрозуміло, що причиною цього патологічного стану є порушення гормонального балансу в організмі жінки. Тож це не самостійне захворювання молочних залоз, а реакція їхніх тканин на гормональні порушення. Звичайні варіанти мастопатії не є передраковим захворюванням, а підвищений ризик виникнення раку молочної залози відзначається тільки за наявності атипової гіперплазії за даними біопсії.

— Що ж спричиняє порушення гормонального балансу?

— Більш ніж сторічна історія вивчення причинно-наслідкового зв’язку розвитку дисгормональної гіперплазії дозволила виділити кілька причин, що провокують її виникнення. По-перше, це тривалий психологічний стрес через несприятливі сексуальні фактори, побутові конфлікти, конфлікти на роботі. По-друге, це стан жіночої репродуктивної сфери, а саме — настання нормального менструального циклу та періоду менопаузи. Особливістю пацієнток, які страждають дисгормональною гіперплазією, є раннє менархе (перші місячні) та пізніше (після 50 років) настання менопаузи. Важливу роль відіграє кількість абортів (штучних і мимовільних), відсутність періоду годування груддю, а також наявність запальних захворювань органів малого таза.

— Розкажіть детальніше про гормональний дисбаланс.

— До органів-мішеней, на які впливають статеві гормони, крім молочних залоз, зараховують матку, яйники, печінку й інші. Функція кожного з них регулюється щонайменше 19-26 гормонами, найголовнішими серед яких є гормони репродукції (естрогени, ФСГ, ЛГ, пролактин, прогестерон). Усі вони підпорядковані гіпоталамусу — відділу головного мозку, що є генеральним диригентом усіх відомих гормональних впливів у живому організмі. Постійна напруга й стреси негативно впливають на мозок, що відповідно відбивається на роботі усіх перелічених органів. Тобто стан молочних залоз віддзеркалює функціонування яйників, матки, щитоподібної залози й ін. Водночас порушення обміну естрогенів є ключовою причиною у виникненні захворювань як геніталій, так і молочних залоз. У більш ніж 48% жінок, що страждають від дисгормональної дисплазії, спостерігаються різного характеру захворювання печінки, що призводять до гормонально-обмінних порушень, адже саме на печінку покладено завдання інактивувати (знешкоджувати) надлишок гормонів у жіночому організмі (зокрема естрогенів). А тому гепатити, холецистити, цирози є факторами ризику виникнення мастопатії.

— Чи впливає спадковість на виникнення мастопатії?

— Так, ризик захворіти на мастопатію більш ніж в 11 разів зростає у жінок, що мають кровних родичок, які страждають від патологій молочних залоз.

— Як можна діагностувати мастопатію?

— Лише після аналізу скарг пацієнтки, результатів огляду та пальпації молочних залоз. Проводити клінічний огляд необхідно в строго визначений час. У молодих жінок це 7-10-й день нормального менструального циклу. Зі стандартних методів обстеження найбільший обсяг необхідної інформації вдається отримати при рентгенологічному й ультразвуковому скануванні, що виконується після клінічного огляду також на 7-10-й день менструального циклу. Якщо є підозра на вузлову форму мастопатії, здійснюється пункційна тонкоголкова біопсія.

— Які симптоми вказують на виникнення захворювання?

— Клінічні прояви мастопатії різноманітні, але найбільш постійним із усіх симптомів є біль у молочній залозі. Зазвичай на ранніх етапах розвитку захворювання біль відчувається у другій фазі менструального циклу і найчастіше у верхньо-зовнішніх квадрантах молочних залоз. У міру настання місячних біль вщухає, зникаючи до їх закінчення. Проте з часом він стає постійним, досягаючи найбільшої інтенсивності до кінця II фази. Часто хворі скаржаться на тяжкість, нагрубання молочних залоз, неможливість спати на животі, больові відчуття в пахвових ділянках. Часто при самообстеженні пацієнтки визначають різні ущільнення, а лікарі при пальпаторному огляді виявляють різноманітні ущільнення від невеликих зернистих до великих. Вони можуть змінювати розміри та форму залежно від фази менструального циклу. Іноді така клінічна картина може супроводжуватися серозними або серозно-брудними виділеннями з обох сосків.

— Як лікують мастопатію?

— Щоб лікування було ефективним, обов’язково необхідно встановити причину виникнення захворювання та гормонально-метаболічний статус пацієнтки. Лікування повинно бути тривалим і безперервним аж до зникнення скарг хворої та відповідних показників УЗД, мамографії. В комплексному лікуванні особливе місце має відводитися вирішенню соціально-побутових і сексуальних конфліктних ситуацій. Треба пам’ятати, що лікування мастопатії сприяє оздоровленню жінок і запобігає виникненню такого грізного захворювання, як рак молочної залози.

Loading...