Суглоби «хворіють» у 10% українців

Суглоби «хворіють» у 10% українців

Біль у суглобах — це проблема, що сьогодні дошкуляє багатьом. Але часто люди просто не звертають на це увагу, ігноруючи первинні симптоми недуги.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Біль у суглобах — це проблема, що сьогодні дошкуляє багатьом. Але часто люди просто не звертають на це увагу, ігноруючи первинні симптоми недуги. Одним із найпоширеніших захворювань суглобів є артроз. Від цієї недуги страждає близько 10% українців. На Волині цей показник вищий. Причина у тому, що більшість волинян — це сільське населення, яке важко працює. Артроз потребує довготривалого лікування та чіткого виконання настанов лікаря. Без вчасного і правильного лікування недуга може призвести до інвалідності. Детальніше про артроз, а зокрема про артроз колінних суглобів, «Відомостям» розповів завідувач ревматологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Вадим Жукович.

— Артроз є одним із найпоширеніших захворювань суглобів. Ця недуга пов’язана зі зношуванням внутрішньосуглобового хряща, — розповідає ревматолог. — Будь-яка частина людського тіла з часом старіє, так само й хрящова тканина. Втім, вона може зношуватися й передчасно, незалежно від біологічного віку людини. Найчастіше ця недуга уражає колінні та кульшові суглоби. Особливо страждають коліна, адже вони переносять найбільше навантажень.

— У кого найчастіше розвивається артроз колінного суглоба?

— Ця хвороба частіше, ніж інших, уражає осіб із надмірною вагою. Провокує артроз і важка фізична праця. Тож страждають вантажники, або, що характерно для нашої області, працівники сільського господарства. В групі ризику також спортсмени; люди, що змушені тривалий час перебувати у вертикальному положенні, тобто «на ногах»; ті, хто раніше мав травми коліна. Артроз колінного суглоба частіше трапляється у жінок. Особливу роль тут грає генетичний фактор. У багатьох моїх пацієнток мама або бабуся теж страждали від артрозу. Через гормональні зміни жінок ця хвороба найчастіше вражає в період менопаузи — у віці 45-55 років.

— Як проявляє себе ця недуга?

— Спочатку хворі скаржаться на утруднення при ходьбі вранці. Тобто після сну відчувається певна обмеженість руху, але за 10-15 хвилин це минає. Знову недуга нагадує про себе ввечері, після важкого робочого дня. Спочатку біль має тимчасовий характер і після відпочинку зникає. З часом захворювання прогресує, болі стають сильнішими і постійними. Багато хворих відчуває хрускіт при рухах у колінному суглобі. Поступово розвивається обмеження згинання чи розгинання коліна. Якщо на недугу не звертати уваги, то може виникати кульгавість. При ущемленні шматочка відмерлого хряща між суглобовими поверхнями може виникнути симптом «блокади» — гострий раптовий біль і неможливість руху в суглобі, яка швидко зникає. Загалом хвороба має п’ять стадій розвитку, і, звісно, що раніше звернетеся до лікаря, то краще.

— Чи можна повністю вилікувати недугу, якщо виявити її на ранній стадії розвитку?

— Говорити, що певні медичні препарати на сто відсотків відновлять хрящ і зроблять його молодим та еластичним, не можна. Втім, комплексне лікування може значно покращити ситуацію та призупинити розвиток хвороби. Йдеться про застосування медичних препаратів, фізіотерапевтичні процедури, фізкультурні вправи та санаторно-курортне лікування. До всього має бути системний підхід. Скажімо, медикаментозне лікування триває довго, полегшення може настати лише через кілька місяців. Але часто хворі, не відчуваючи одразу позитивного ефекту від ліків, припиняють їх вживати. Так само фізкультурні вправи. Для тих, в кого є проблеми з суглобами, вони мають стати постійними. Комплекс цих вправ має визначити фахівець. Той, хто виконуватиме всі настанови лікаря, рухатиметься одним напрямком, визначеним медиком, а не вживатиме хаотично то одні, то інші препарати, той і матиме результат.

— Які можливості для діагностування та лікування цієї недуги є на Волині?

— Для діагностування, звісно, застосовують традиційні рентген чи ультразвукову діагностику. Втім, у нас є можливість для артроскопії. Завдяки цьому методу при потребі можемо проводити і лікування. Скажімо, видалення частинок відмерлого хряща. Також у обласній лікарні є сучасний фізіотерапевтичний центр, аналоги якого є лише в двох українських містах. Тут зібране найкраще медичне обладнання, яке значно допомагає у боротьбі з недугою. Часто хворі доводять хворобу до 3-4 стадії — тоді звичні терапевтичні методи уже ніяк не допоможуть. У таких випадках уже не обійтися без оперативного втручання та протезування. В нашій лікарні для цього теж є можливості, цим займаються ортопеди та травматологи.

Loading...