МОЗ: Зростання захворюваності на кір пов’язане з циклічністю епідемічних підйомів

За останні місяці 2011 року відмічається зростання захворюваності на кір в західних регіонах України, де лише протягом листопада-грудня зареєстровано 611 випадків підозри захворювання на кір.

Джерело: Відомості

За останні місяці 2011 року відмічається зростання захворюваності на кір в західних регіонах України, де лише протягом листопада-грудня зареєстровано 611 випадків підозри захворювання на кір. Про це повідомили у прес-службі МОЗ.

Зокрема, зареєстровано у Волинській області 10 випадків, у Івано-Франківській області — 182, в Закарпатській області — 9, у Львівській області — 401, в Рівненській області — 9.

Однією з причин такого зростання є завезення кору з Європи, де фіксується значний підйом захворюваності. За інформацією Європейського регіонального бюро ВООЗ, із січня по жовтень 2011 року у 42 країнах Європейського регіону зареєстровано понад 31 тис. випадків кору.

Захворювання реєструються серед усіх вікових груп населення — від немовлят — до 12 місяців до дорослих — старше 50 років.

Як зазначають фахівці, зростання захворюваності на кір пов’язане з циклічністю епідемічних підйомів 1 раз на 5 років. За період з 2000 по 2010 роки в Україні зареєстровано два епідемічних підйоми захворюваності на кір — в 2001-2002 та 2005-2006 роках, під час яких захворюваність на кір в країні зростала у десятки разів.

У 2001 році на кір захворіло майже 17 тисяч осіб, а у 2006 році — понад 42 тис. З початку 2008-го по 2010 роки спостерігається спад епідемічного процесу. У 2010 році зареєстровано на 8 адміністративних територіях лише 39 спорадичних випадків кору. Новий пік зростання захворюваності на кір фахівцями Міністерства охорони здоров’я України та спеціалістами профільних науково-дослідницьких інститутів було прогнозовано на 2011 — 2012 рр.

Державною санітарно-епідеміологічною службою західних регіонів України проводиться повний об’єм протиепідемічних заходів, а саме:

- обмежено проведення масових заходів;

- всі контактні перебувають під медичним спостереженням;

- учні, які не щеплені або не мають відомостей про проведену імунізацію проти кору, не допускаються до навчального процесу;

- тимчасово призупинено навчання в учбових закладах, де виявлені випадки захворювання на кір.

За поданням головних державних санітарних лікарів Львівської та Івано-Франківської областей відбулися засідання державних надзвичайних протиепідемічних комісій при обласних державних адміністраціях.

За рішеннями комісій у Львівській та Івано-Франківській областях було придбано імуноглобулін для проведення екстреної профілактики кору контактним особам.

Головним державним санітарним лікарем України запроваджено щоденний моніторинг стану захворюваності на кір у західних регіонах країни.

Нагадаємо, підйом захворюваності на кір в Україні, як і у світі, спостерігається кожні п’ять-шість років.

Loading...