Лікуємо кашель в домашніх умовах

Лікуємо кашель в домашніх умовах

Кашель - рефлекс, спрямований на усунення з дихальних шляхів пилу, сторонніх предметів і слизу.

Джерело: Відомості

Це особлива захисна реакція організму на подразнення слизової бронхів. Причиною кашлю може бути гостра респіраторна інфекція, що викликає, наприклад, ларингіт, трахеїт, бронхіт. Існує багато способів усунення цього неприємного симптому. Багато століть люди накопичували досвід і ділилися один з одним ефективними рецептами.

При лікуванні кашлю молоко є одним із найефективніших засобів. Цей продукт зменшує роздратування гортані, його використовують для розрідження мокроти і полегшення її виведення завдяки тому, що в ньому містяться речовини, що володіють пом'якшувальною властивістю і відхаркувальною дією. Корисно пити не тільки коров'яче, але і козяче молоко.

Інжир з молоком. Крім того, що молоко і інжир природні ліки, для дітей це смачні ласощі. Даний рецепт застосовують давно при застуді і коклюші. Молочний відвар з плодами інжиру має потогінну і жарознижувальну властивості, усуває запалення гортані, лікує бронхіти і трахеїти. В народній медицині цей засіб називають «мікстурою від кашлю».

Для відвару використовують сорти чорного і темно-фіолетового інжиру. Потрібно добре вимити інжир, залити 2-4 плоди склянкою молока і прокип'ятити буквально одну хвилину.

Підійдуть не тільки свіжі плоди, а й сушені. Приготування відвару буде дещо відрізнятися. Перед кип'ятінням сушений інжир слід залити холодним молоком і витримати півгодини для розмочування. Потім прокип'ятити дві хвилини і настояти 20 хвилин. Мікстуру вживають по півсклянки 3-4 рази за день за 30 хвилин до їжі, обов'язково підігріваючи перед прийомом.

Молоко з медом. Найпопулярніший варіант ліків від кашлю - стакан теплого молока з медом. Пити цей напій можна протягом всього дня, і особливо бажано його вживати перед сном. Це дозволить спокійно і міцно спати без нападів кашлю. В молоко разом з медом можна додавати ще деякі корисні інгредієнти, наприклад соду, різні спеції.

Рецепт №1. В 1 склянці теплого молока розчинити 1-2 столових ложки меду і додати дрібку соди. Напій викликає виділення мокротиння і поту, що важливо для одужання, оскільки це сприяє очищенню організму від токсичних речовин.

Рецепт №2. Такий рецепт підійде дітям старше 10 років. В 1 літр сирого молока покласти 4-5 - ст.л. меду, по 1/2 ч. л. ванілі, кориці і мускату, дві горошини запашного перцю і два невеликих лаврових листочка. Суміш закип'ятити, настояти п'ять хвилин і приймати невеликими ковтками, досить два таких прийому на день.

Молоко з маслом. Чудовим засобом від кашлю є молоко з додаванням вершкового масла. Використовувані компоненти обволікують горло і пом'якшують сухий кашель, усувають дертя і хворобливі відчуття. При лікуванні необхідно дотримуватися пропорції.

Рецепт №1. У склянку теплого молока додають 50 г вершкового масла. Приймають перед сном.

Рецепт №2. У даному рецепті використовується масло какао, що отримується з зерен плодів шоколадного дерева. Збалансований натуральний продукт надає лікувальну дію завдяки вмісту речовин, здатних розм'якшувати сухий кашель. Масло какао відновлює захисні функції організму, попереджає розвиток пневмонії та астми і є противірусним засобом. У склянку з гарячим молоком покласти 0,5 чайної ложки масла какао, добре розмішати, щоб масло повністю розтануло, після чого трохи остудити і дати випити хворому.

Молоко з мінералкою. Якщо кашель викликаний сухістю в горлі, мінеральна вода відмінно підходить для зволоження. Молоко з мінералкою хороша альтернатива медикаментозному лікуванню кашлю, напій впливає заспокійливо і пом'якшувально на горло і бронхи. При використанні цих двох продуктів разом, необхідно враховувати, що дане лікування підходить дітям старшого віку, мінеральна вода повинна бути лужною, а молоко слід підігрівати. Вживаючи напій, компоненти змішують в рівних пропорціях. Молоко прогріває горло і бронхи, а мінеральна вода збагачує ослаблений хворобою організм корисними речовинами. Все це сприяє кращому відходженню мокротиння, забезпечує ретельне очищення бронхів, легенів, горла.

Молоко з часником. Перш ніж приступити до лікування кашлю за допомогою цього рецепта необхідно проконсультуватися у лікаря, оскільки у деяких малюків можливе виникнення побічних дій.

Рецепт №1. Нарізати одну головку часнику на дрібні частини і покласти в 1 літр молока, кип'ятити на повільному вогні до тих пір, поки часник не стане м'яким. Можна додати трохи меду і давати хворому по 1 ст. ложці щогодини протягом усього дня.

Рецепт №2. 1 літр молока, 1 головка часнику і неповна чайна ложка вершкового масла. Очищений і нарізаний часник варіть 2-3 хвилини в молоці, пити в теплому вигляді по 1 столовій ложці.

Імбир з молоком. Імбир за своїми корисними властивостями наближається до часнику або женьшеню. До складу імбиру входить вітамін С, його рекомендують пити при загостренні вірусних захворювань. Імбир з молоком для дітей в період застуди і проявів кашлю можуть виявитися корисними, вони знижують запалення і допомагають позбутися від хвороботворних мікробів, надають зігріваючу дію, тому напій рекомендується вживати перед сном. Після чого дитину бажано укутати для потовиділення. Є два способи приготування імбиру з молоком.

Рецепт №1. До складу лікувального зілля входить 1/5 склянки молока, 2 чайних ложки зеленого чаю і один подрібнений невеликий шматочок кореня імбиру. Відвар готують в три етапи на повільному вогні, по 2 хвилини, після кожного етапу напій відставляють на 5 хвилин для настоювання. Після цього проціджують. Для поліпшення смаку можна покласти цукор або мед.

Рецепт №2. В емальований посуд залити 1,5 літра молока, помістити туди ж натертий на тертці свіжий корінь імбиру величиною близько 3-4 см, дві столові ложки зеленого чаю, довести до кипіння і зняти з вогню. Настояти під кришкою 20-25 хвилин. Пити вдень ​​кілька разів невеликими ковтками.

Прополіс з молоком. Бджолиний продукт прополіс, вважається справжньою панацеєю від багатьох хвороб. Завдяки вмісту воску, різних летючих речовин, сполук, що є основою ефірних масел, йому властиві антибактеріальні, протимікробні, імуностимулюючі, протизапальні дії. Прополіс незамінний при виснажливому ​​кашлі. Але дітям до року лікування прополісом потрібно проводити з великою обережністю.

При лікуванні кашлю у дітей позитивний ефект настає вже після перших крапель прийому водної настоянки прополісу. На ніч досить 1-2 краплі прополісу на 1/3 склянки гарячого молока. Водну настойку приготувати легко, для цього 30-35 грам прополісу покласти в посуд з 100 мілілітрів очищеної, дистильованої води і поставити в ємність з водою, що знаходиться на вогні. Готувати на водяній бані настоянку потрібно близько сорока п'яти хвилин.

Потім рідину проціджують, через три шари марлі, щільно закупорюють і використовують за призначенням. Зберігати в холодильнику.

Молоко з бананом. Банан з молоком прекрасний засіб, який з задоволенням вживають діти при кашлі. Він допомагає швидше позбавитися від неприємних симптомів застуди, нападів кашлю. Стиглий плід бананового дерева миють, очищають. Подрібнюють в блендері до стану кашки, додають три ложки порошку какао і ретельно перемішують. Потім в бананову суміш заливають не надто гаряче кип'ячене молоко, додають трохи меду і дають дитині випити перед сном. Вранці стан малюка помітно покращиться.

Loading...