Вірус гепатиту допоможе позбутися від онкологічних захворювань

Вірус гепатиту допоможе позбутися від онкологічних захворювань

Американські вчені використовували порожню оболонку вірусу гепатиту Е для доставки протиракових вакцин або препаратів.

Джерело: Відомості

Так як вірус гепатиту Е передається фекально-оральним шляхом, він може пережити агресивні умови шлунково-кишкового тракту, зазначає Zee News.

Отже, були виготовлені часточки на основі білків вірусу. В часточках вірусної ДНК не залишалося, тому вони не діляться, не поширюються і не викликають зараження. Подібні часточки - ідеальне рішення для оральних вакцин, які в перспективі будуть ховатися під виглядом напоїв та їжі.

Ідея в тому, що, потрапивши в організм, часточки будуть всмоктуватися в кишечнику, вивільняючи лікарську начинку. До того ж, вчені дещо модифікували часточки, навчивши їх атакувати рак. Були змінені самі білки - з їх зовнішнього боку з'явився цистеїн - клейка амінокислота. Це дає можливість хімічно зв'язати інші молекули з цистеїновими групами.

Фахівці працювали з молекулою LXY-30, яка прилипає до клітин раку грудей. Методику прицільного впливу на рак випробували на мишах, і цілком успішно. Завдяки флуоресцентного маркера вчені показали, як вірусні часточки з LXY-30 знаходять і прикріплюються до ракових клітин.

Loading...