Андрій Турак: Наповнити ринок якісним молоком можна шляхом будівництва сучасних міні-заводів

Андрій Турак:
Наповнити ринок якісним молоком можна шляхом будівництва сучасних міні-заводів
Доїльний цех угринівського господарства

До кінця року волинський господарник Андрій Турак на базі свого підприємства, що у селі Угринів Горохівського району, планує розгорнути діяльність переробного молочного міні-заводу.

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

До кінця року волинський господарник Андрій Турак на базі свого підприємства, що у селі Угринів Горохівського району, планує розгорнути діяльність переробного молочного міні-заводу. Надоєне молоко потраплятиме на переробку одразу після охолодження, а головне — воно не контактуватиме з зовнішнім середовищем і людськими руками.

Відомо, що в Україні переробники молока не задовольняють достатньою мірою потребу населення в молоці. При річній нормі в 380 кілограмів на одну особу фактично припадає лише 212 кілограмів, що на 44 відсотки менше від потреби.

Власник приватно-орендного сільгосппідприємства ім. Шевченка Андрій Турак каже, що достатня пропозиція молокопродуктів у роздрібній мережі є умовною, оскільки ціни, що існують, не відповідають рівню купівельної спроможності споживачів.

— Наповнення ринку якісним молоком за доступною ціною можна досягти шляхом будівництва сучасних міні-заводів. Оптимальний варіант — коли завод діятиме при агропідприємстві з розвиненим молочним скотарством. У нас на Волині ще як-не-як збереглося тваринництво, і переробні підприємства цим зловживають, платять по три гривні за літр, тоді як у східних регіонах України ціна — 3,8 гривні. Через це при тих об’ємах молока, яке виробляє, наприклад, моє підприємство, сума збитків складає більше трьох мільйонів гривень щороку.

Саме тому, за словами Андрія Антоновича, виникла ідея створити міні-завод: молоко надоїли, відправили на переробку та реалізували. Повний цикл. А головне — без усіляких посередників.

На фото: Андрій Турак

Зі слів Андрія Антоновича, приміщення для заводу, площею 300 кв. м, наразі в стадії ремонту, неподалік ферми, що зручно для транспортування молока. Заплановано, що його поділять на виробничі й обслуговуючі дільниці. Зокрема, для прийому та резервування молока, а також виробництва продукції з незбираного молока. Молоко проходитиме всі етапи обробки: розлив, пастеризацію, нормалізацію жирності, пакування. Спочатку на заводі випускатимуть молоко марки «Угринівське», згодом — сметану, вершки та кефір.

На обладнанні Андрій Турак економити не збирається, оскільки планує за добу переробляти до 20 тонн молока. Це чималі потужності, тож і техніка повинна бути солідною. За словами керівника господарства, договір про забезпечення обладнанням укладений з ізраїльською фірмою «TESSA I.E.C. Group LTD». Його вартість потягне на півмільйона доларів. Але Андрій Антонович переконаний, що перспективи варті таких затрат.

На початку втілення цього пілотного проекту угринівське молоко планують постачати до бюджетних закладів: шкіл, лікарень, дитячих садочків, інтернатів, підприємств громадського харчування, а потому — і до прилавків магазинів.

Сьогодні, як зауважив господарник, практично все молоко, яке нині стоїть на прилавках магазинів, є порошковим.

— Переробники його влітку сушать, а взимку продають як свіже. За моїми підрахунками, угринівське молоко включно з доставкою та переробкою можна продавати і по шість гривень, і на кілька десятків копійок менше. Але воно буде якісним.

У бізнес-плані проекту міні-заводу вказано, що з огляду на ситуацію, яка склалася на ринку молокопродуктів, оптово-відпускні ціни на молоко 3,2% жирності становитимуть 6 гривень, кефір — 7,5 гривні, сметану 20% — 13,5 гривні за кіло.

Керівник ПОСП ім. Шевченка сподівається, що ідею вдасться втілити вже до кінця цього року, орієнтовно у вересні-жовтні.

Loading...