На Волині близько 400 котелень, які працюють на твердому паливі

На Волині близько 400 котелень, які працюють на твердому паливі

На Волині активно впроваджують енергозберігаючі технології.

Джерело: Відомості

Про це проінформував Віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона, який відвідав область в рамках робочого візиту, голова облдержадміністрації  Володимир Гунчик. Зокрема віце-прем’єр побував у Горохівській районній лікарні та Луцькій гімназії № 21, щоб особисто переконатись у впровадженні в регіоні енергозберігаючих технологій.

Головний лікар Горохівської районної лікарні Валерій Коба провів «екскурсію» котельнею, яка з метою енергоефективності та енергозбереження переведена на тверде паливо (щепа). В приміщенні встановлено два твердопаливні котли «Калвіс-500». Економічний ефект за опалювальний сезон складає 480 тис. грн, заміщено близько 200 тис. м3 газу.

Інформуючи Віце-прем’єр-міністра про ситуацію у паливно-енергетичному комплексі краю, голова Володимир Гунчик зазначив:

– Ми хочемо зобов'язити сільських та селищних голів працювати разом. Нещодавно відвідав механізований комплекс, який переробляє щепу. Під’їжджає трактор, щепу роблять просто на місці, завантажують в контейнери і відправляють. Як наслідок, отримуємо працевлаштування населення, наповнення місцевого бюджету за рахунок податків з підприємницької діяльності, практично дешеву щепу, бо це не діловий ліс, а відходи, і енергоефективність.

Луцька гімназія № 21 імені Михайла Кравчука – ще один приклад впровадження енергозберігаючих технологій на території області. З 2013 року в цьому навчальному закладі проведено заміну вікон і зовнішніх дверей на енергоефективні, утеплено стіни басейну, частково фасади, відновлено теплоізоляцію трубопроводів, модернізовано систему постачання басейну, монтаж системи автоматичного регулювання споживання тепла, балансування системи опалення, здійснено заміну ламп розжарювання на енергозберігаючі тощо. Планова економія  - більше 1 млрд грн. Роботи продовжуються.

– Вугілля, дерево, торф, щепа, палети, газ – це енергетична мапа Волині. Якщо зможемо об’єднати всі зусилля, ми отримаємо не просто незалежну енергетичну область, а незалежну оенергетичну країну, – наголосив керівник найвищої виконавчої гілки влади області.

Нагадаємо, у 2013 році місто Луцьк підписало Кредитний договір з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО) для залучення, на умовах співфінансування, кредитних коштів на впровадження проекту «Реалізація енергозберігаючих заходів в бюджетних установах міста Луцька». Частка кредитних коштів від корпорації НЕФКО становить близько 4 млн грн, а частка міського бюджету в загальній сумі інвестицій склала близько 445 тис. грн. Вказані кошти використано для фінансування енергозберігаючих заходів у шести комунальних закладах, що фінансуються з міського бюджету (гімназія № 21, ЗОШ № 5, НВК № 10, ДНЗ № 11, ДНЗ № 21, Луцька міська клінічна лікарня).

– Враження від Волині дуже позитивне, зокрема від тих об’єктів, що ми сьогодні дивилися. Місто Луцьк на фоні інших міст України в плані зменшення споживання енергетичних ресурсів виглядає досить добре, адже досягло економії споживання енергетичних ресурсів в межах 30% в порівнянні з попереднім періодом. Це той вклад, який місто Луцьк робить в загальну концепцію енергонезалежності нашої держави. Я підтримую, підтримував і буду підтримувати такі проекти, – підсумував на завершення Віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон. 

Loading...