Ігор Палиця: Волинь має стати оазисом добробуту та високого рівня життя

Ігор Палиця: Волинь має стати оазисом добробуту та високого рівня життя

Ігор Палиця хоче провести на Волині експеримент, як одна, окремо взята область у країні, може ефективно розвиватися і стати осередком достатку людей.

Джерело: Відомості

Про це він розповів на прес-конфоренції, присвяченій 5-ій річниці створення Фонду «Новий Луцьк», який нині перейменований у фонд «Тільки разом».

Для цього за словами засновника Фонду Ігора Палиці, він же голова Волинської облради, депутати ціле направлено працюють над тим, щоб максимально ефективно для регіону використати природні ресурси, яких на Волині достатньо: земля, ліси,озера, мідь, торф, бурштин… Саме для цього створили комунальне підприємство «Волиньприродресурс». А сьогодні домагаються від центральної влади, аби видала ліцензії на їх видобуток. Скільки пройде часу, допоки вдасться зреалізувати ідею, поки що невідомо. Можливо три місяці, можливо півроку. У будь-якому разі переговори йдуть, зокрема з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, і є сподівання, що волиняни будуть почуті і отримають таку бажану ліцензію. Всі кошти від видобутку мають надходити на рахунок підприємства, а потім розподілятись таким чином, що 50% залишається в області, 50% - іде в державний бюджет. З тих п’ятдесяти, які залишатимуться на місці, 25% - повинні надійти до сільського та районного бюджетів, 25% - в обласний. Це мільярди, які можуть бути спрямовані зокрема  на розбудову  інфраструктури чи інші, необхідні для регіону, потреби. Саме через це, як сказав Ігор Палиця, депутати обласної ради не проголосували за надання  підприємству ПАТ «Укргазвидобування» землі на видобуток покладів газу.

-Ми їм сказали: зареєструйте дочірнє підприємство в районі і тоді, будь ласка, працюйте. Вони не захотіли. Якщо ні, значить нічого не отримаєте, - розповів він. – Область повинна одержувати надходження у вигляді податків. А то виходить так: користуються нашим багатством, а гроші осідають чи то на Львівщині, чи в Полтаві, чи деінде залежно від місця реєстрації підприємства. Волинські природні ресурси повинні працювати на Волинь і крапка.

За словами засновника Фонду  Ігора Палиці, Волинь можна розбудувати, якщо би керівники місцевих рад спільно із Фондом та відповідними спеціалістами виробили стратегію розвитку регіону. «Я, зокрема,  неодноразово звертався до Луцького міського голови Миколи Романюка, де фонд найбільше вклав грошей, бо починали ми все-таки з міста. Казав: давайте спільно виробимо стратегію розбудови обласного центру. Він не хоче, боїться конкуренції. Я йому кажу: давайте відкинемо амбіції, нехай спеціалісти, не ми з вами, а спеціалісти попрацюють. Не хоче. Це неправильно. Треба думати про людей, а не про себе».

- Фонд вкладає 95% відсотків своїх фінансових ресурсів у програми розвитку області. Ми контролюємо кожну копійку і не тільки ту, що даємо, а й місцевих бюджетів. Тому вкрасти не виходить. Можливо, саме через це окремі місцеві керівники бояться з нами співпрацювати, бояться прозорості використання коштів. Але я переконаний, той шлях, який ми обрали, все-таки дасть свої результати. 

Loading...