Судді Луцька налагоджують ефективну комунікацію з місцевими журналістами

Судді Луцька налагоджують ефективну комунікацію з місцевими журналістами

Саме з цією метою сьогодні організували прес-конференцію для журналістів судді Луцького міськрайонного суду.

Автор: Галина Федоренко / Джерело: Відомості

Голова суду Михайло Квятковський відразу зазначив, що Луцький міськрайонний суд зацікавлений у прозорій та відкритій роботі з місцевими ЗМІ. «Нам нічого приховувати. Кожен з вас, - звернувся до журналістів, - може без проблем  зайти на сайт суду і подивитись, які справи знаходяться на розгляді, який суддя розглядає».  За його словами, справи розподіляє чітко  налагоджена та опробована автоматизована система. Тому в жодному випадку суддя не може якимось чином впливати на те, яка справа йому має дістатись.

Луцький міськрайонний суд є найбільшим в області. У ньому щорічно розглядається до 37 відсотків від усіх справ та матеріалів, які надійшли на розгляд до судів Волинської області, а це майже 6,5 тисячі справ та матеріалів. Серед них кримінальні, адміністративні, цивільні.

Виконуючий обов’язки керівника апарату Луцького міськрайонного суду Василь Сметана познайомив журналістів із опитуванням, яке провела незалежна громадська організація «Громадсько-консалтингова група «Партнер». Мета була – з’ясувати, чи задоволені люди якістю функціонування судів. Було опитано 1330 респондентів безпосередньо в приміщеннях судів. Їх є три у Луцьку.

Як показали результати опитування, не зважаючи на загальне негативне ставлення по Україні до суддівської гілки влади, переважна більшість респондентів – 42% оцінили роботу на «відмінно». 52,2% - «скоріше відмінно» і лише 2,9% відповіли, що робота суду є «більш-менш» задовільною. А ще 2,9% оцінили роботу суду як «скоріше погано». За 5-ти бальною шкалою середня оцінка якості роботи суду становить 4, 33 бали.

Якщо порівняти діяльність суду з результатами 2012 року, то за словами  Василя Сметани, однозначно простежується якісна динаміка діяльності даної інституції. Це стосується роботи як з заявниками, так і працівниками апарату.

Суддя-спікер Луцького міськрайонного суду Анатолій Пахолюк, який відповідає за комунікації зі ЗМІ, зупинився на питаннях роботи журналістів у залі суду під час розгляду справ. Він детально розповів, коли, у яких ситуаціях  можна проводити відео-зйомку, а в яких ні. Що конкретно треба зробити, аби без перешкод потрапити на засідання. Коли можуть отримати доступ до судових рішень. Яка процедура їх проходження…

Найбільше  журналістів цікавило питання відеозйомки. Намагались також  з’ясувати, чому судді не коментують справ і чи можна це робити? І як здається, отримали досить вичерпні відповіді.

На завершення прес-конференції медійникам показали, як працює суд: приймальню, де люди можуть написати заяву, почитати корисну інформацію, розмішену на стендах, просто відпочити; канцелярію, де приймають, перевіряють і роблять автоматизований розподіл справ, а також кімнату свідка. До речі, в залі засідання встановлені монітори, з допомогою яких ведеться відеотрансляція. Місце підсудного обладнане за сучасними вимогами – замість грат скляні стіни.  

Loading...