Тарас Шляхтич: Питання добудови 27-ої школи в Луцьку є дуже важливим і потребує невідкладного вирішення

Керівник фракції «Самопомочі» в Луцькій міській раді розповів «Відомостям» про проблеми з фінансуванням будівництва школи.

Автор: Михайло ГАРЩАЛЬ / Джерело: Відомості

— Це Ваше перше інтерв’ю,  тому для першого разу пропоную зосередитися на останніх прийнятих Луцькою міською радою рішеннях з ініціативи фракції «Об’єднання «Самопоміч». Розпочнімо зі звернення щодо виділення коштів для будівництва школи № 27. 
— У 55-му мікрорайоні міста Луцька є одна велика проблема — дуже щільна забудова і не доведена до ладу інфраструктура. Цей мікрорайон будується з 90-х років, але на сьогодні не всі інфраструктурні об’єкти, які потрібні цьому мікрорайону, збудовані. Зокрема, був споруджений дитячий садок № 40 більш ніж на 200 місць, але будівництво школи залишається на стадії зведеного каркасу і до завершення будівництва ще далеко. Передбачалося, що школу побудують ще в 2014 році. Зрозуміло, строки вже давно порушені.
Зараз є проблема у фінансуванні з боку центральної влади. Кошти, які потрібні для здачі школи в експлуатацію, а це близько вісімдесяти мільйонів гривень, не надходять. У бюджеті Луцька на будівництво школи закладено три мільйони гривень, і міська влада свої зобов’язання щодо спільного фінансування виконує. 
Якщо школу добудують, то це буде досить якісний і необхідний інфраструктурний об’єкт, який розвантажить сусідні навчальні заклади. У ній заплановані басейн і великий додатковий спортивний зал орієнтовно на тисячу місць.  Ми бачимо, що 55-й мікрорайон далі забудовується. Зданий будинок на вулиці Липинського, 9, на вулиці Іващенка ще два і буде зданий ще один будинок на Липинського. У сумі це чотири дев’ятиповерхові житлові споруди, в яких проживатиме близько тисячі людей. Відповідно з’явиться багато діток, котрі мають ходити в якусь школу. Вважаю, що питання добудови 27-ої школи в Луцьку є дуже важливим і потребує невідкладного вирішення. Зі свого боку депутати від «Самопомочі» ініціювали, підготували та разом з колегами прийняли звернення до Кабінету Міністрів та голів низки фракцій у Верховній Раді щодо виділення коштів для будівництва школи № 27.
— Де зараз вчаться діти, які живуть у цьому мікрорайоні? 
— Переважно в двадцять шостій, дев’ятнадцятій та десятій школах. Також викликає подив, що десята та дев’ятнадцята знаходяться поруч, а кількість учнів у десятій приблизно в два з половиною рази більша, ніж у дев’ятнадцятій. 
— На березневій сесії міська рада прийняла рішення про конкурс для педагогів. Що це за конкурс? 
— Це конкурс для освітніх працівників під назвою «Успішний педагог». Його мета — преміювати найкращих фахівців галузі і тим самим підвищувати якісний рівень шкільної, дошкільної та позашкільної освіти. Депутати від «Самопомочі», враховуючи досвід Львівських колег, напрацювали проект рішення, після чого, врахувавши фахові пропозиції міського управління освіти, подали на розгляд сесії, де рішення було підтримано, можна сказати, одноголосно.
 Участь у конкурсі можуть брати всі педагоги міста, які працюють у дошкільній, шкільній та позашкільній освіті. Сума фінансування цього конкурсу в 2016 році — триста тисяч гривень, і прийнятий він щонайменше на три роки. За підсумками конкурсу комісія буде визначати тридцять найкращих педагогів Луцька, і кожен з них отримає додаткову винагороду за свою працю в сумі десять тисяч гривень. На моє переконання, цей конкурс у подальшому буде діяти на постійній основі, оскільки педагоги роблять стратегічну справу для держави — виховують дітей та молодь, покоління за поколінням.
— Крім вищевказаних рішень, які ще проекти Ви готуєте?
— Наша фракція аналізує різні напрямки життєдіяльності міста та поступово готує свої пропозиції щодо їхнього покращення та вдосконалення, але якщо брати комплексно, то основним або найбільш важливим, як на мене, є питання написання якісної стратегії розвитку міста. Це визначить основні напрямки розбудови та більш чітко обумовить покрокове планування.
Розмовляв Михайло ГАРЩАЛЬ

Loading...