Настоятель храму в Піддубцях розділив вірян на два ворожі табори

Настоятель храму в Піддубцях розділив вірян на два ворожі табори

Ситуація в селі надзвичайно напружена.

Автор: Наталія ЮРЧУК / Джерело: Відомості

До редакції "Відомостей" звернулися жителі села Піддубці. Людей хвилює ситуація, яка склалась у них із настоятелем церкви Миколою Лафетою. 

Віряни просять у Ніфонта підтримки

«Звернення Митрополиту Волинському і Луцькому Ніфонту
З огляду на ситуацію, яка склалася в церковному приході Свято-Покровського храму села Піддубці Луцького району, повідомляємо, що протягом тривалого періоду настоятель храму протоієрей Лафета М. М.  зухвало та систематично порушував присягу священика, церковні канони та положення церковного Статуту.
Так, у церкві не функціонує ревізійна комісія, що призвело до відсутності фінансового контролю та будь-якого виду звітності перед прихожанами. Касир відсторонений від виконання своїх прямих обов’язків, а розпорядження коштами здійснює священик на власний розсуд.
Водночас інформуємо, що в храмі, який є пам’яткою архітектури, настоятелем самовільно під час так званої реставрації зруйновано його архітектурно-історичний ансамбль — знесено огорожу.


Також у храмі настоятель самовільно, без архієрейського богослужіння, замінив Престол на новий та самоуправно, усупереч церковним канонам, порушив цілісність окладу храмової чудотворної ікони Божої Матері. До цього часу неосвяченими залишаються ікони апостолів Петра та Павла, Богоматері Покрови Пресвятої Богородиці на в’їзній брамі.


Крім того, священик схилив секретаря Піддубцівської сільради зареєструвати місце його проживання в новозбудованому за кошти парафіян на прилеглій до храму території церковному будинку, який на той час навіть не був введений в експлуатацію. Указаний будинок повинен використовуватися виключно для потреб церковної громади (проведення церковних обідів, репетицій церковного хору, роботи недільної школи, ночівлі паломників тощо). Після обурення парафіян щодо таких дій, сільська рада невідкладно його виписала.
Зауважуємо, що настоятель храму періодично вчиняв дії, які не відповідали нормам моралі, не сумісні з саном священика, а також викликали громадський осуд. Зокрема, неодноразово з’являвся в стані алкогольного сп’яніння в розважальних закладах, зводив наклеп та оббріхував, пропонував людям похилого віку в замін на набуття права власності на їхню землю здійснити безкоштовне поховання та відправлення панахид.
Священнослужитель 21 вересня 2015 року нетверезим, керуючи власним автомобілем, приїхав до бару «Білочка» в селі Гаразджа, де вчинив п’яний дебош та бійку з власником цього закладу. Такий самий випадок трапився раніше і в готельно-розважальному комплексі «101 кілометр» у селі Піддубці.
Через декілька днів після вказаних подій у барі «Білочка», Лафета М. М. у суботу 26 вересня 2015 року не з’явився до храму для проведення обряду хрещення, а наступного дня — на службу Божу, тому богослужіння в той день здійснював інший священик.
До того ж, під час богослужіння на проповідях неодноразово негативно висловлювався та осуджував окремих осіб, гостро критикував діяльність державної влади, сіяв міжконфесійну ворожнечу, а також здійснював відкрито передвиборчу агітацію в підтримку кандидатів на посаду Піддубцівського сільського голови: свого сина Лафета Віталія та члена Парафіяльної ради Коваля Едуарда. 
Доводимо до вашого відома, що окремі з указаних протиправних діянь Лафети М. М. слугували підставою для відкриття кримінальних проваджень щодо нього. З огляду на викладене, просимо вас вирішити питання щодо неможливості подальшого перебування Лафети М. М. настоятелем Свято-Покровського храму села Піддубці у зв’язку з порушенням ним присяги священика, церковних канонів та Статуту. 
Прихожани Свято-Покровського храму села Піддубці». 
Звернення підкріплює список парафіян.
Ми вирішили, що лист заслуговує на увагу, і відправились у Піддубці, аби безпосередньо поспілкуватися з людьми, а також відвідати храм. У храмі не вдалося побувати, протоієрея не було на місці — будній день. А от поспілкуватись із жителями вдалося. 
Будемо відвертими, ситуація в селі склалась непроста. Люди поділились навпіл: одні категорично вважають, що священик на своєму місці, інші  переконані, що святий отець сіє розбрат між селянами. А ще варто відмітити, через те, що церква втрачає свій авторитет, частина людей примикає до протестантів. 

Подібного храму на Волині немає

Почнемо з того, що такого храму, як у Піддубцях, на Волині більше немає. Споруда з 13-ма куполами збудована в стилі бароко. Здалеку помітні дві триярусні вежі. Великий восьмигранний верх спирається на масивні пілони. Увінчує це все велика баня з декоративним ліхтариком. Поряд — маленькі вісім бань на бічних вежах. 


За легендою, в середині XVI ст. в селі Піддубці луцькі монахи заснували монашеський скит, де збиралися вести самітнє чернече життя. У 1745 році іноки вибудували тут дерев’яний храм Божий Різдва Пресвятої Богородиці. Про це, зокрема, пише «Вікіпедія». Біля цієї ж церкви було джерело з цілющою водою. Серед жителів села побутує легенда, що до нього ще російський цар Петро І присилав гінців за водою.


Церква є пам’яткою архітектури. Сюди зі всіх сторін з’їжджалися люди, аби помолитися чудотворній іконі.  Хоча церква входить до Державного реєстру національного культурного надбання і охороняється державою, останнім часом була проведена реставрація храму, яка, на превеликий жаль, спотворила автентичний та первісний вигляд церкви, її колористику та, за деякими оцінками, зменшила естетичні цінності пам’ятки.

Конфлікти, які розділили людей

Ситуація в селі надзвичайно напружена. Якщо, як ми вже попередньо сказали, до храму у великі свята сходилися жителі навколишніх сіл, приїжджали з обласного центру, то сьогодні навіть місцеві не поспішають туди на службу, зазвичай буває не більше 30 чоловік. Пояснення просте — людям не подобається, як поводить себе протоієрей Микола Лафета. Чоловік вирішив, що це його «персональна» обитель і ніхто не має права вказувати, як йому чинити. По-перше,  парафіяни не задоволені, що священик проводить службу старослов’янською мовою, а Україну називає не інакше як Київською Руссю, особливо тепер, коли між Україною та Росією триває війна. Тим більше, що  Піддубці завжди належали до патріотичних населених пунктів. Тут цінується історія, люди, які будували та воювали за Україну. 
Селян принижує те, що священик не приховує свого негативного ставлення до українства. Не бере участі в державних святах. Не намагається прищеплювати любов до духовності у дітей, лише, за їхніми словами,  сіє розбрат. Що його служби перетворюються у зведення рахунків із односельцями. Щоразу, як повідали нам піддубцівці, намагається принизити словесно односельців, вбачаючи в них своїх ворогів. Постійний потік негативу з його вуст усе більше відштовхує від церкви людей, і вони шукають місце помолитися в храмах Луцька чи ближніх сіл.


Обурює прихожан і той факт, що протоієрей Лафета останнім часом дуже «матеріалізувався». Як повідали нам місцеві, чоловік «гуляє по селу» з пропискою. То він в одній хаті прописався, то вже в іншій, хоча має свій будинок поряд, у Борохові. А тут уже заговорили й про те, що просить вірян переписати на нього їхні паї, обіцяючи безкоштовно похоронити.

Не погребував і пропискою в церковному будинку, що знаходиться на території храму, до речі, ще не зданому в експлуатацію. Коли  жителі села зчинили галас, секретар сільради змушений був його виписати. Намагався «відвоювати» пан отець для себе і землю — 15 сотих, які виділили місцеві депутати вдові загиблого в зоні АТО односельця. Не собі просив священик, а синові, який навіть не є жителем даного населеного пункту. Просто захотілося землі в приміському селі. 
А під час минулорічних виборів до органів місцевого самоврядування святий отець вирішив, що прийшов час поєднати церковні справи з мирськими. Побачив себе на чолі громади. Навіть заяву для заповнення на участь у виборах взяв, але коли йому сказали, що потрібно заповнити декларацію, розізлився, мовляв, я священик, і ні про яку декларацію не може бути й мови. Але закон є закон, і він однаковий для всіх. Тоді вирішив, що місце голови має посісти, якщо не він, то його син Віталій. Активно почав агітувати за нього в стінах церкви. Але ж народ не обдуриш. Не пройшов.

І святим отцям ніщо людське не чуже

Найгучніше «прославився» протоієрей Лафета двома речами: коли на очах у всіх рвав укази Ніфонта (церква належить до Волинської єпархії УПЦ (Московського патріархату)) про його відсторонення від посади і призначення настоятелем молодого монаха Іллі та коли побився з власником бару «Білочка», що знаходиться на території Піддубцівської сільради. Власник бару написав заяву в міліцію. 


Закидають Лафеті й те, що неодноразово бачили п’яним, були випадки, що без причин не з’являвся на службу, не здійснив обряд хрещення дітей. Була домовленість, але він не прийшов. Люди поїхали в іншу церкву.


Людей хвилює і питання використання фінансів. Адже, як повідали  місцеві, у церкві відсутня ревізійна комісія, яка б звітувала про використання зібраних коштів. Адже не секрет, що на храм в усі часи надходили значні суми як з боку місцевих підприємців, так і посадових осіб. Приміром, свого часу лише 7 мільйонів з державного бюджету було виділено на реставрацію церкви за сприяння тодішнього депутата Верховної Ради Анатолія Горбатюка. Як розподілилися ці кошти і чи в повному обсязі, достеменно не відомо. Зовні частина робіт проведена, а от всередині, як стверджують місцеві, стіни виїдає грибок. 
Питань багато, незадоволення ще більше. Найгірше те, що сьогодні це відбувається у стінах церкви, яка мала би згуртувати вірян, сіяти в їхніх душах добро, любов і де головним має бути духовне, а не матеріальне. 

Наталія ЮРЧУК

В середині храм потребує ремонту.

Loading...