Волинські митники протестують проти «заїжджих гастролерів» в погонах

Волинські митники протестують проти «заїжджих гастролерів» в погонах
Виконуючого обов’язки керівника Волинської митниці Шавлак О.В.

Колектив Волинської митниці, починаючи з 30.03.2016, запроваджує «тихе оформлення» на всіх митних постах в зоні діяльності митниці.

Автор: Микола КУЛЕНЧУК / Джерело: Відомості

На Волинській митниці скандал. Весь колектив, про що «Відомості» уже інформували читачів,  категорично виступив проти призначення Чернігівського митника Олександра Шавлака керівником Волинської митниці. До рук журналістів»Відомостей» потрапив протокол зборів членів профспілки, де присутні чітко аргументували свої претензії  до новопризначеного керівника.

Відразу зазначимо, зі 644 працюючих у  зборах взяли участь 407 осіб при особистій участі голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика.

То які ж дії спровокували дану реакцію колективу?

Міняють штатну структуру як перчатки

Як видно з протоколу, в першу чергу, безграмотна кадрова політика новопризначеного в.о. керівника Олександра Шавлака. За словами  голови профспілки Ю.В. Терещука, на Волині вже давно, протягом останніх 3-х років, не було керівника митниці з волинського колективу, хоча тут працюють  розумні, професійні кадри. Понад два роки митницю очолюють лише виконуючі обов’язків із різних областей України, які фактично ні за що не несуть відповідають, і через певний, як правило, короткий термін, зникають в невідомому напрямку.

За останній рік на Волинській митниці (до того – Ягодинська митниця Міндоходів, Держмитслужби України) новоприбулими керівниками було тричі змінено штатні структури (введені в дію з 09.02.2015 (наказ Волинської митниці ДФС  №69), з 30.07.2015 (наказ Волинської митниці ДФС  №372), з 22.12.2015 (наказ Волинської митниці ДФС  №721) – з різноманітним перекручуванням назв структурних підрозділів (зрозуміло, що суть та завдання їх не змінюється), останню, вже 4-ту по рахунку, збирається провести новоприбулий виконуючий обов’язки з Чернігова Шавлак Олександр В’ячеславович. Це при тому, що 09.02.2016 була введена затверджена керівництвом ДФС «нова штатка», процедури по якій станом на 28.03.2016 року не завершені.

Більше того, виконуючий обов’язки Шавлак О.В., перебуваючи на посаді та й взагалі на Волині 10 днів, не знаходячи часу поспілкуватись з керівним складом, не зібравши ніяких пропозицій чи бачення на те колективу, що працює на Волині не один рік, приймає одноосібне рішення та відправляє новозмінену штатну структуру Волинської митниці ДФС на затвердження до Києва.

- Складається враження, що в системі знову відбувається «зміна табличок», - говорить працівниця Світлана Бондарчук. - Якби особовий склад не відволікали від основних завдань відомства постійними змінами штатних структур та керівництва і дали можливість зосередитись на покращенні роботи та створенні комфортних умов перетину кордону  для громадян та якісного обслуговування для суб’єктів ЗЕД, колектив Волинської митниці ДФС досягнув би  ще кращих результатів роботи за умови призначення волинського керівника, який візьме на себе зобов’язання і нестиме відповідальність за результати роботи всього колективу.

Своє занепокоєння поповненням особового складу митниці фахівцями з інших областей (враховуючи стажування та призначення людей з Чернігова) висловив  Едуард Степанович Назарчук, начальник митного поста «Доманове». За наявною інформацією, на Волині «не проти» попрацювати більше 20 осіб з Чернігівщини та Сумщини, схоже на те, що черговий в.о. «збирає свою команду»,  повідомив він.

Учасники зборів бурхливо відреагували на слова колеги, оскільки, згідно розробленої Шавлаком О.В. «нової штатки», у митниці має відбутись скорочення на 12 посад (і певно не з числа тепер вже «чернігівської еліти»).

Волині не потрібні «бурштинові королі»

Голова профспілки  Юрій Терещук висловив занепокоєння призначенням Олександра Шавлака виконуючим обов’язків керівника митниці на Волині, в першу чергу тому, що за Шавлаком тягнеться "хвіст" чернігівського бурштину. Великого резонансу в ЗМІ регіонального та центрального рівня свого часу набула інформація про численні факти зловживань службовим становищем посадовими осібами Чернігівської митниці за  час керівництва Шавлака, пов’язані із незаконним переміщенням бурштину за кордон. Сьогодні  Волинь – серед областей із найбільшими запасами бурштину на території України. І бажання Шавлака використати дану обставину в своїх інтересах абсолютно є реальним, тим більше має вже певний досвід. Тому позиція митників чітка – Волині не потрібні «бурштинові королі». 

Всі добре пам'ятають і акцію протесту чернігівських підприємців під стінами Чернігівської митниці проти призначення його на посаду начальником. Підприємці були вкрай незадоволені  роботою Шавлака, тому їх протистояння із «земляком» вийшло далеко за межі Чернігівщини.

Ламати – не будувати

Сьогодні на Волині для суб’єктів зовнішньо-економічної діяльності створено максимально комфортні умови для здійснення ними експортно-імпортних операцій, - говорить Світлана Демиденко, заступник начальника митного поста «Луцьк». – Про це, зокрема, свідчать  перевиконання доведених індикативних показників, немає скарг, всі проблемні питання оперативно вирішуються, з боку працівників та керівництва поста ведеться дієвий діалог з бізнесом Волині.

- Волинська митниця ДФС – одна з найбільших на західному кордоні (більше 600 людей особового складу), а її митні пости - найсучасніші та найпотужніші пункти пропуску на всій території України, - підтримує колегу Олександр Оникійчук, начальник митного поста «Володимир-Волинський». - Тільки на митному посту «Волинсь-центральний»  облаштовано 160 відеокамер, 10 роботів, найновіші технічні нововведення – «фільтр пункту пропуску», автоматичне зчитування та фотографування. Тут максимально обмежено корупційні ризики і роль «людського фактора» у прийнятті рішень. Цікаво, чого можуть волинських митників навчити фахівці з набагато менших та гірш обладнаних, з меншими об’ємами роботи та пропускною спроможністю пунктів пропуску та й митниць взагалі? Яким досвідом ділитися та як здійснювати керівництво колективом такої величезної і потужної митниці з безліччю резонансних справ та виявлень можуть іногородні головні інспектори із значно менших і по об’єму, і по досвіду митниць? «Наводити порядок» нам тут не потрібно, ми робимо це силами свого власного колективу, який здатний виконувати покладені на нього завдання.

- За останні півроку в результаті злагодженої роботи колективу та покращенню якості обслуговування, в зоні діяльності митного поста значно зросла кількість суб’єктів, що надають перевагу проведенню своїх експортно-імпортних операцій саме на Волині, -інформує Дмитро Якобчук, заступник начальника митного поста-начальник ВМО №1 «Волинь-центральний». - Результати роботи говорять самі за себе. Так, з 50-60 млн. фактичних показників надходжень до бюджету колектив митного поста збільшив їх майже в 3 рази (до 150 млн. платежів до бюджету щомісячно) і безперервно працює в даному напрямку.

 Зі слів Дмитра Михайловича, важко прокоментувати і пояснити дії нового керівника з приводу зміни штатної структури митного поста «Волинь-центральний» і переведення працівників з інших митниць, тоді як деякі волинські митники ще не прийняті в нову структуру. Але переконаний, що історичну назву митного поста «Ягодин», яким він був понад 20 років і перейменований черговим в.о., потрібно повернути. Щоправда, ліквідація, перейменування та зміни штатних структур, на його думку та думку більшості присутніх, повинні відбуватись виключно відповідно до пропозицій колективу всіх підрозділів та за погодженням з профспілковим комітетом.

Голова спілки ветеранів Волинської митниці ДФС Юрій Новак Григорович підтримав загальну позицію колективу щодо необхідності відстоювати права працівників, недопущення чергової «зміни табличок» та «тероризму працівників митниці» у вигляді постійних реорганізацій. З його слів, люди, які більше 20 років пропрацювали на Волинській митниці – справжні професіонали своєї справи – живуть у постійному страху, що в результаті швидкоплинності кадрової політики та «міграції» працівників з інших регіонів можуть залишитись без роботи, не маючи навіть можливості допрацювати до пенсії.

На Чернігівщині «навів порядок», тепер приїхав на Волинь «наводити»

Олександр Шавлак, новопризначений виконуючий обов’язків начальника Волинської митниці ДФС, пояснив свої кадрові призначення тим, що він не знає колективу, не знає з ким тут можна працювати і кому ставити до виконання задачі. Саме тому, мовляв, і переводить чернігівських працівників на Волинь. Він також вважає, що колектив  не дотримав процедуру зібрання зборів профспілки, відповідно він не хотів брати у них участь. Це вкрай обурило працівників.

Відповідно учасники зборів бурхливо відреагували на його «закид» і нагадали в.о. «керівнику», що все-таки джерелом влади в державі є народ, а на Волинській митниці – це колектив. І в якому б вигляді ці збори не були зібрані – в них взяла участь більшість колективу митниці.

На запитання працівників і громадськості щодо мети його приїзду на Волинь, О.В. Шавлак відповів, що в зоні діяльності митниці відбуваються численні порушення митного законодавства, а саме переміщення товарів на мільйони гривень без оподаткування шляхом подріблення їх партій через пункти пропуску «Ягодин» та «Устилуг». Разом з тим, фактів порушень назвати не зміг, а лише пояснив, що керівництвом ДФС «присланий» «навести тут порядок». На рахунок нової штатної структури, Олександр В’ячеславович не зміг прокоментувати необхідність та ефективність її введення в дію. Це й обурює, бо тільки минулого місяця на митниці були зроблені зміни до штатної структури її попереднім в.о. Ю.І. Маціборою.

«Безпрєдєлу» на Волині не допустимо

У зборах профспілки взяли участь Дмитро Василенко, представник ГО «ВО «Автомайдан», Юрій Анцух, заступник Голови Громадської ради при ГУ ДФС у Волинській області,  які виступили в підтримку колективу митниці.

Зокрема Юрій Анцух задав новому виконуючому обов’язки питання щодо його професійного рівня та можливості ефективно організувати роботу митниці на Волині, адже митниця, з якої він прийшов – набагато менша, та й специфіка роботи на ній зовсім інша. А враховуючи небажання нового очільника прислуховуватись та й взагалі спілкуватись з колективом, поставив під сумнів виконання цього завдання.

Голова комісії Громадської ради при ГУ ДФС у Волинській області з питань роботи митниці Юрій Матчук висловив свою незалежну думку стосовно всього почутого. З його слів, новий виконуючий обов’язків не знає, чому він сюди приїхав, з якою метою і навіть не має бажання поспілкуватися з людьми, почути їх проблеми, їхнє бачення та протиставляє себе колективу. Більше того, шукає незрозумілі виправдання для себе у всіх його «проколах», які прозвучали з уст учасників зборів, а також намагається залякати людей, які висловлюють свою думку. На думку Юрія Степановича, новопризначений Шавлак О.В. «боїться» колективу, саме тому переводить працювати на митницю чернігівських працівників. З його слів, проблема не у волинському колективі, а в новому «чернігівському» очільнику, який «напрацює, напрацює і зникне у невідомому напрямку». Як сказав Матчук Ю.С., комісія, яку він очолює, буде ініціювати звернення до Голови ДФСУ Насірова Р.М. та Міністра фінансів України Наталії Яресько розгляд даних питань і недопущення «безпрєдєлу» приїжджих чиновників на Волині.

З людьми не треба воювати, а залякувати тим більше

Голова Волинської ОДА Володимир  Гунчик, вислухавши всіх учасників зборів, заспокоїв колектив митниці. Зі слів, Володимира Петровича, помилка новоприбулого керівника полягає саме в його баченні «керівництва». На його думку, він відряджений на Волинь не воювати і не залякувати колектив, а працювати з ним. З перших днів виконання обов’язків керівника, Шавлаком О.В. були допущені помилки – ігнорування колективу, залякування, рішення про чергову реорганізацію. Стосовно підписання та введення в дію «нової штатки», очільник області ствердно зазначив, що Олександр В’ячеславович не може і не має права цього робити, оскільки це прерогатива вже призначеного на посаду керівника, а не виконуючого обов’язки у відрядженні. Як вже прозвучало від представників громадськості, Шавлак О.В. не проходив громадських слухань, не виявляв бажання спілкуватися з громадськістю, а також не подава на розгяд ні колективу, ні громадськості конкретної Програми його діяльності на посаді керівника Волинської митниці ДФС. Губернатор запевнив учасників зборів, що обов’язково матиме розмову з Головою ДФС України Романом Михайловичем  Насіровим, а також доведе до відома про даний інцидент Адміністрацію Президента. Разом з тим, Володимир Петрович відкрито попередив Шавлака про неможливість чергової зміни штатної структури митниці, а також застеріг виконуючого обов’язків про будь-який тиск з його боку на колектив та на людей, які щиро висловили свою думку. Натомість порадив не переводити людей з інших областей, адже 600 людей звільнити – неможливо, потрібно вчитись працювати з колективом. Щодо вимог, викладених у колективному зверненні, зачитаному секретарем зборів та підтриманому одноголосно присутніми учасниками зборів, Володимир Петрович зазначив, що вимоги колективу він почув і позицію доведе до відома не лише керівництва відомства, а й держави. Однак, ще раз попросив колектив та нового очільника спробувати знайти порозуміння, розробити Програму діяльності Волинської митниці ДФС під його керівництвом, а колектив митниці – зачекати з виконанням своїх умов, вказаних у зверненні (запровадження «тихого оформлення» з 30.03.2016), та через 10 днів зібратися в такому ж складі з його участю. Водночас губернатор попередив, що у разі ведення в подальшому такої політики керівництва  О.В. Шавлаком, буде змушений ініціювати радикальні рішення та виносити дане питання на рівень Служби та Держави.

Волинські митники вимагають припинити «гастролі» іногородніх виконуючих обов’язків

За результатими зборів профспілки було прийнято рішення ініціювати Звернення до Голови ОДА В.П. Гунчика та Голови ДФС України Р.М.  Насірова з проханням-вимогою негайно:

- припинити «гастролі» іногородніх виконуючих обов’язки, які уявлення не мають про специфіку роботи Волинської митниці ДФС та не мають бажання співпрацювати з волинським колективом;

- зупинити «безчинство»  виконуючого обов’язки Шавлака О.В. щодо реорганізації та зміни штатної структури Волинської митниці;

- на перспективу зобов’язати погодження будь-яких структурних змін з профспілковим комітетом Волинської митниці ДФС відповідно до пропозицій структурних підрозділів;

- призначити керівником митниці людину з волинського колективу, який знайомий зі специфікою роботи Волинської митниці ДФС, який би взяв на себе відповідальність та забезпечив ефективну організацію роботи, а також зміг би відстоювати інтереси волинських митників.

У разі невиконання вказаних вище прохань-вимог колективу, дотримуючись європейського вектора розвитку та враховуючи досвід високорозвинених країн Європи, - колектив Волинської митниці ДФС, починаючи з 30.03.2016, запроваджує «тихе оформлення» на всіх митних постах в зоні діяльності митниці.

"За» проголосували всі присутні 407 членів профспілки.

Loading...