Брак вологи у грунті змушує волинських аграріїв швидшими темпами проводити посівні роботи

Брак вологи у грунті змушує волинських аграріїв швидшими темпами проводити посівні роботи

На Волині в активній фазі весняна посівна кампанія.

Джерело: Відомості

Характерною особливістю цьогорічної весни є відчутний дефіцит вологи. Цей факт змушує аграріїв пришвидшеними темпами проводити весь комплекс робіт з метою максимально ефективного використання вологи, яку отримуємо у вигляді короткочасних опадів, – розповів директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко. 

За словами Юрія Горбенка, сільськогосподарські підприємства уже  завершили перші підживлення озимих зернових. Окремими господарствами розпочато друге підживлення озимини. Включилися у підживлення і власники особистих селянських господарств.

–  Сівбу ранніх ярих зернових розпочали практично в усіх районах області. На сьогодні сівбу проведено на площі 24 тисячі гектарів, – наголосив Юрій Горбенко. – Зокрема, ярого ячменю посіяно 4,3 тисячі гектарів, вівса – 9,4, пшениці – 5,5, гороху – 1,6 тисяч гектарів. Найбільші площі засіяно в Турійському, Ковельському та Луцькому районах. Не приступили до посіву ярини у Любешівському та Ратнівському районах.

Детально директор департаменту агропромислового зупинився на ситуації, що склалася із посівом цукрового буряку.

– Провідні аграрні підприємства області уже розпочали посів цукрових буряків, – розповів Юрій Мифодійович. – В поточному році планується засіяти майже 16 тисяч гектарів земельних угідь, що на 4 тисячі гектарів більше, ніж у попередньому році. Наразі завершено посів у ТзОВ «Рать» та у ТзОВ «Городище». Завершується посів у ТзОВ «П’ятидні».

Окрім цього, керівник відмітив, що у 2016 році аграрії Волині мають дещо краще матеріальне забезпечення для проведення комплексу весняно-польових робіт:

– Відчутне сприяння у забезпеченні аграріїв матеріальними ресурсами відіграло надання товарних кредитів провідними операторами, такими як  товариства «Вілія-Трейд» та «Агротехніка». Для поповнення фінансових ресурсів аграрії уже залучили 30 мільйонів гривень кредитних коштів. У 2016 році у Державному бюджеті, як і в попередньому, передбачено кошти на часткове відшкодування відсотків за кредити комерційних банків для сільгосптоваровиробників.

Також директор департаменту звернувся до голів райдержадміністрацій і районних рад з приводу співфінансування із місцевих бюджетів комплексної програми підтримки агропромислового розвитку.

– Співфінансування заходів програми з місцевих бюджетів передбачено вперше. Оскільки найближчим часом передбачається розподіл коштів, в тому числі і на програму, які будуть спрямовуватися як субвенція у райони, просив би ще раз переглянути пропозиції та оперативно  надати інформацію, на які пріоритетні напрямки їх спрямовувати по кожному району, – звернувся до керівників районів директор департаменту агропромислового розвитку.
 

 

Loading...