Безоплатна правова допомога стала ближчою для населення

Безоплатна правова допомога стала ближчою для населення
Ірина Войчук

На Волині все більше людей починають користуватися безоплатною вторинною правовою допомогою.

Джерело: Відомості

На сьогодні громадяни можуть отримати допомогу в кримінальних, цивільних та адміністративних справах. Для реалізації такої можливості в липні 2015 року по всій Україні запрацювати 100 центрів правової допомоги. Зокрема, на Волині три — у Луцьку, Володимирі-Волинському та Ковелі. Про можливість громадян скористатись правовою допомогою розповіла виконувач обов’язків директора Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Войчук.

— Що ж таке безоплатна вторинна правова допомога?

— Перш за все, це вид державної гарантії, яка створює рівні можливості для доступу всіх громадян до правосуддя. Безоплатна вторинна правова допомога включає в себе захист, представництва інтересів осіб у судах та інших державних органах, органах місцевого самоврядування перед іншими особами. Також сюди входить складення документів процесуального характеру. Якщо людина потребує допомоги і підпадає під певну незахищену категорію населення та в її справі необхідно залучення адвоката, вона звертається до нас. Зі свого боку, ми приймаємо її звернення з пакетом необхідних документів і після перевірки приймаємо рішення про надання безоплатної вторинної допомоги чи відмовляємо в цьому.

— Яка різниця між первинною та вторинною безоплатною допомогою?

— Головна відмінність вторинної правової допомоги від первинної полягає в тому, що первинна — це надання інформації, консультацій і роз’яснень, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних). Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України. У цьому випадку, не мають значення ні статки, ні соціальний статус особи, яка звернулася по допомогу.

Вторинна включає в себе такі послуги, як:

складення документів процесуального характеру;

здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на таку допомогу, в судах та інших державних органах, а також в органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

захист від обвинувачення.

Раніше вторинна правова допомога надавалася громадянам на платній основі, але з прийняттям 1 січня 2013 року ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» певні категорії населення можуть отримувати її безкоштовно як у ході кримінального провадження, так і в цивільному та адміністративному процесах.

— Хто може скористатися послугами Вашого центру?

— Звернутися до місцевого центру за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги можуть усі громадяни. Працівники центру визначають: чи відноситься людина то тих вразливих категорій і чи має право на безоплатну вторинну допомогу. Якщо так, то допомогу починають надавати. В іншому випадку громадяни будуть направлені на отримання безоплатної первинної правової допомоги в інші відповідні центри.

Loading...