Жителі Старовижівського району боронять від закриття дільничні лікарні

Жителі Старовижівського району боронять 
від закриття дільничні лікарні

Упродовж останніх тижнів у Старовижівському районі тривають протести жителів Смідинської та Кримненської сільських рад.

Автор: Наталія ЛЕГКА / Джерело: Відомості

Упродовж останніх тижнів у Старовижівському районі тривають протести жителів Смідинської  та Кримненської сільських рад, які виступають проти закриття трьох дільничних лікарень, що знаходяться на їхній території та які два тижні не працювали. Як стверджують сільчани, котрі днями пікетували місцеву райдержадміністрацію, медпрацівники цих закладів або переведені на інші робочі місця, або перебувають у вимушених відпустках. На думку людей, хтось намагається вирішити питання сільської медицини в обхід закону, тобто без згоди місцевих громад. Що ж чекає ці форпости комунальної медицини, три з яких на Волині функціонують у Старовижівському районі? Чи достукаються мітингувальники до влади?

ТАК ПОЧИНАЛОСЯ РЕФОРМУВАННЯ

На 26 сесій районної ради, що відбулася 1 березня 2013 року, рішення народжувалися непросто, та представники громад дали згоду «на створення пунктів швидкої медичної допомоги при ЦРЛ із базуванням при дільничних лікарнях сіл Кримне і Сереховичі; на ліквідацію відділення швидкої допомоги при ЦРЛ та передачу його майна із спільної власності територіальних громад сіл, селища району у власність територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області для створення центру екстренної допомоги та медицини катастроф; на надання в оренду приміщень Старовижівської ЦРЛ, Кримненської та Сереховичівської дільничних лікарень для забезпечення діяльності комунального закладу «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Погодьтеся, простій людині дуже важко розібратися, хто, що і кому передавав. Втім, її більше хвилює, чи зможе карета швидкої допомоги по бездоріжжю доїхати за двадцять хвилин до найвіддаленішого куточка району. Однак сільчани очікували, як їм обіцяли, що і в Сереховичах у недалекому майбутньому з’явиться  пункт екстреної медичної допомоги. Минуло три роки, а віз і нині там. Як же тоді вірити іншим обіцянкам-цяцянкам чиновників від влади?

У той же час смідинці категорично виступили проти закриття в їхньому селі дільничної лікарні. Імовірно, як покарання за таку впертість — пункт екстреної медичної допомоги отримало не одне із найбільших сіл району, а сусідній Луків — Турійського, який нині задоволений його роботою, адже медики «невікладки» мають можливість працювати й справді по-новому, по-сучасному.

Наступним кроком у реформуванні медицини в Старовижівському районі стали рішення самоврядного органу, прийняті на позачерговій 27 сесії районної ради в цьому ж році: тоді було створено Старовижівську амбулаторію загальної практики сімейної медицини та Старовижівський центр медико-санітарної допомоги. Цими рішеннями депутати районної ради, відповідно до законодавства, розмежували первинний і вторинний рівень надання медичної допомоги населенню. 

Старовижівському центру первинної медико-санітарної допомоги нині підпорядковані 35 ФАПів та 8 амбулаторій ЗПСМ із денними стаціонарами. У складі складі Старовижівської ЦРЛ — три стаціонарні терапевтичні відділення на 5 ліжок у трьох дільничних лікарнях, які працювали донедавна, а нині опинилися на роздоріжжі.

БЕЗ АКРЕДИТАЦІЇ, ЛІЦЕНЗУВАННЯ ТА ШТАТУ

У лютому цього року хворих, що лікувалися у Смідині та Кримному, буквально виставили за двері з дільничних лікарень у зв’язку з призупиненням їхньої роботи. Це викликало протистояння та стало приводом до скликання позачергової сесії районної ради, що відбулася в кінці минулого тижня. До цього ініціативна група сформулювала звернення до голови Волинської ОДА, голів Старовижівської РДА та Старовижівської районної ради, головного лікаря Старовижівської ЦРЛ з вимогою «відновити роботу Кримненської та Смідинської дільничних лікарень, а також забезпечили Смідинську дільничну лікарню відповідним персоналом». У разі невиконання цих рішень люди залишили за собою право вимагати відставки голови Старовижівської РДА Анатолія Бринчука та головного лікаря Старовижівської ЦРЛ Тетяни Свіржевської, а також блокування міжнародної автомобільної траси, що проходить через наш район.

Сесійна зала, де приймали доленосне для сільської медицини рішення, ледве вмістила всіх охочих. Головний лікар Старовижівської ЦРЛ Тетяна Свіржевська ознайомила депутатів та протестувальників із основними показниками роботи дільничних лікарень упродовж останніх років. Вони обслуговують більше п’яти тисяч населення, здебільшого людей старшого віку, що мають серцево-судинні та легеневі захворювання. У 2015 році в стаціонарних відділеннях лікарень поліпшували своє здоров’я трохи більше 180 жителів у кожному. Середня тривалість лікування — 9 днів. Для того, щоб ці заклади функціонували в 2016 році, потрібно понад 900 тисяч гривень, тобто — ще збільшити фінансування без будь-яких підвищень заробітної плати на 210 тисяч гривень. Але це не все.

— Щоб привести штатний розпис у відповідність, потрібно, щоб у лікарні функціонували щонайменше 20 ліжок цілодобового стаціонару, був головний лікар, інші спеціалісти, — пояснила Тетяна Павлівна. — А щоб це зробити, лікувальний заклад має пройти акредитацію, термін якої закінчився для всіх трьох дільничних лікарень ще в 2009 році. У них також відсутні ліцензії на здійснення господарської діяльності. Зрештою, Смідинська та Кримненська дільничні лікарні працюють без державної реєстрації.  

Відверто кажучи, така інформація дещо шокувала, а з іншого боку — робота не в правовому полі не заважала медикам надавати медичні послуги населенню.

— Лікарня має відповідати своїй назві по суті, — наголосив, виступаючи перед присутніми, запрошений на сесію заступник начальника управління охорони здоров’я  Волинської ОДА Іван Грицюк. — Загалом же перехід до світової практики в галузі охорони здоров’я передбачає крок до сімейної медицини, тобто створення амбулаторій ЗПСМ, яких маємо в області вже 135. До кінця 2017 року їхня кількість збільшиться ще на 80. У тих селах, про які говорять люди, також працюють амбулаторії ЗПСМ з відділеннями денного стаціонару, де можна отримати необхідні медичні послуги. 

Іван Петрович зазначив, що в цьому році кожен із районів області недоотримав на медичну галузь значні кошти, що є постанова Кабінету Міністрів України про скорочення ліжкового фонду і що незабаром фінансування медицини, відповідно до закону про децентралізацію, ляже виключно на плечі об’єднаних громад, і про це варто пам’ятати.

АХІЛлЕСОВА П’ЯТА СІЛЬСЬКОЇ МЕДИЦИНИ — БРАК КАДРІВ

Протести сільчан проти реорганізації дільничних лікарень свідчать, що люди дуже мало знають про функції та можливості амбулаторій загальної практики сімейної медицини, зокрема про те, що сімейний лікар може обстежити та надати хворому допомогу вдома, що у відділенні денного стаціонару йому забезпечать усі можливі медичні послуги, у тому числі муніпуляційні, фізпроцедури, які він отримує в стаціонарі терапевтичного відділення. Окрім того, що він не перебуватиме на денному стаціонарі в нічний час та не отримуватиме харчування.

А ще сільська медицина «хворіє» на брак кадрів. Вона в районі «старіє», випускники вишів через низьку заробітну плату, відсутність житла, безперспективність не поспішають їхати в той же Смідин, де лікарі змінюються «з реактивною швидкістю». Чи увіллється свіжа кров у колективи медиків району в травні, коли очікується новий випуск лікарів, невідомо.

У третьому тисячолітті Старовижівський район, на жаль, не може похвалитися й успішною діагностичною базою. Що вже говорити про дільничні лікарні! Усе це через хронічне безгрошів’я та повільні медичні реформи. А лише з фонендоскопом у руках неможливо діагностувати серйозні захворювання, кількість яких з кожним роком зростає. Якщо, наприклад, у США держава виділяє на лікування 1 жителя 6 300 доларів в рік, то про наші витрати на медицину говорити сумно. До того ж у дільничних лікарнях району, які практично є підрозділами Старовижівської ЦРЛ, при цілодобовому стаціонарі лікарі працюють за сумісництвом на… чверть ставки, тобто, орієнтовно, дві з половиною години. Чи достатньо це для того, щоб приділити хворому необхідну увагу? На повну ставку сімейні лікарі надають медичні послуги виключно в амбулаторіях ЗПСМ. У дільничних лікарнях, за штатом, відсутні лаборант, повар і невідомо, хто готує страви для хворих і чи дотримується людина всіх санітарно-гігієнічних норм. А скільки грошей витрачається на збереження приміщень, опалення тощо!

ПОПРИ МІНУСИ СТАРИХ ЗАКЛАДІВ

Попри мінуси функціонування дільничних лікарень люди в селі поки що не бачать їм альтернативи, не вірять у задекларовані владою реформи, які розпочалися не сьогодні. Тому в разі закриття дільничних лікарень, які стоять найближче до простої людини, бояться залишитися зі своїми проблемами та бідами наодинці, готові вдатися до ще більшого протистояння. Палкі дискусії довкола обговорюваного питання, у яких не обійшлося без особистого з’ясовування стосунків, образ і навіть блокування дверей сесійної зали, вилилися в рішення, згідно з яким представники громад зобов’язали головного лікаря Старовижівської ЦРЛ Тетяну Свіржевську забезпечити надання стаціонарної медичної допомоги дільничними лікарнями сіл Смідин, Кримне та Сереховичі з 12 лютого цього року; створити тимчасову комісію з числа депутатів та громадськості з надання допомоги головному лікарю в організації покращення роботи медичних закладів; відкликати лист голови Старовижівської районної ради Юрія Кудацького від 2.02.2016 року, в якому рекомендовано головному лікарю ЦРЛ підготувати на засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я районної ради пропозиції щодо оптимізації медичних закладів; заслухати на черговій сесії звіти голови Старовижівської РДА Анатолія Бринчука та головного лікаря Старовижівської райлікарні Тетяни Свіржевської про виконання цього рішення; внести в порядок наступної сесії розгляд звернення депутатів районної ради до Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Президента України щодо належного фінансування медичних закладів.

Отже, далі буде?

 

Loading...