За титул польового чемпіона по підсадному кабану змагалися мисливські собаки трьох областей (доповнення)

За титул польового чемпіона по підсадному кабану змагалися мисливські собаки трьох областей (доповнення)
Під час змагань по підсадному кабану.

Як Борька і Машка «екзаменували» мисливських собак у вольєрі поблизу с. Усичі, де «ходила» Друга Світова

Автор: Сергій ЦЮРИЦЬ / Джерело: Відомості

У лісовому вольєрі біля с. Усічі Луцького р-ну минулих вихідних відбувалися Волинські обласні змагання мисливських собак по підсадному кабану. 

Супроти трирічного дзіка Борьки та його поросихи Машки мисливці Волинської, Рівненської і Львівської областей виставили лайок – східно-сибірських, західно-сибірських, була навіть одна карело-фінська, а ще словацьких копових, по одному курцхару та ягдтер’єру. Борька, як справжній джентльмен, обороняв свою пасію. Кільком собакам, що переоцінили свої можливості і наблизилися надто близько, від нього добряче перепало, але й Машка – не з полохливих, тож діставалося і від неї. 

Десятигектарний вольєр ,зритий окопами часів Другої світової, має болітце, гущак, завали, горбисту місцевість, яри, тож не всі собаки змогли виявити диких свиней. Власник котроїсь пари навіть засумнівався, чи є у тім вольєрі дичина, але вже наступні чотирилапі змагальники легко знайшли Борьку і Машку у сушняку, повз який не раз пробігали і собаки недовірливого господаря. 

«Полювали» лайки парами і поодинці. Головним суддею змагань був експерт І категорії Іван Задерецький з Івано-Франківщини, йому допомагали власник вольєра експерт Національної категорії Віктор Дрокін із Луцька та ковельчани голова секції лайок ВОО ФМСУ Анатолій Кондратюк і член Федерації Олександр Мельничук.

– У змаганнях взяло участь 47 мисливських собак, – розповідає головний суддя Іван Задерецький. – Було 32 пуски, більшість собак спрацювало і отримали три дипломи ІІ ст. і чотирнадцять – ІІІ ст. 45 % собак, на жаль, або не знайшли свиней або через дві хвилини перервали роботу. 

Загалом же змагання вийшли видовищними і цікавими ще й завдяки тому, що були достойні кабани, швидко переміщалися по території, вміло маскувалися, давали відсіч… І вольєр відповідає найвищим стандартам, має яри, горбисту місцевість, завали, болітце… 

Іван Володимирович за три роки суддівської кар’єри відсудив понад 40 змагань різної складності в Коломиї, Теребовлі, Богородчанах, Володимир-Волинському, має достатній рівень кваліфікації і досвід. До того ж і сам захоплюється собаківництвом, утримує «чотириногих полювальників», тож знає усе про їх повадки і характер. Рефері мисливських перегонів оцінював роботу чотирилапих мисливців за багатьма параметрами: зір, слух, нюх, швидкість пошуку, сміливість, спритність, в’язкість, злагодженість пари… Надзвичайну увагу приділяв інстинктові самозбереження. Собакам, які потрапили під роздачу свиням, одразу знімав відповідну кількість балів. 

У підсумку польовим чемпіоном серед одиночок стала західно-сибірська лайка Цуза дрогобичанина Ігоря Мороза, вона набрала 77 балів і отримала диплом ІІ ст. Друге місце виборов Ай-Дар (ЗСЛ) ковельчанина Володимира Черняка, він набрав на 1 бал більше від Цузи, але отримав диплом ІІІ ст, третє з 70 балами і дипломом ІІІ ст. посіла Бася (ЗСЛ) Юрія Потапчука (с. Велицьк Ковельського р-ну). Польовими чемпіонами серед пар з 78 балами і дипломом ІІ ст. стали західно-сибірські лайки Бой і Пушок Василя Лесика з Радехова Львівської обл. Друге місце з 74 балами і дипломом ІІ ст. зайняли західно-сибірські лайки Агор і Айра іншого радехівця Любомира Скопика, третє вибороли східно-сибірські лайки Зеро і Амба Валентина Грищука з с. Селець Турійського р-ну (75 балів, диплом ІІІ ст). 

Це «мисливське шоу» викликало шалений інтерес у мисливців, адже не кожен день побачиш, як на величезній швидкості лісочком несеться «щетиниста гора», а бува сміливо і з азартом женеться за тими ж чотирилапими змагальниками. Біля вольєра було багато глядачів, які захоплено спостерігали за маршами «щетинистих гладіаторів» та роботою мисливських собак. 

Loading...