На яких послугах заробляють жителі Луцька

На яких послугах заробляють жителі Луцька

Фріланс – досить новітня форма взаємовідносин між роботодавцем і спеціалістом, яка гарантує зручний графік та дає більше самостійності.

Джерело: Відомості

«Якщо підробіток — то фріланс» — так можна підсумувати безліч рекомендацій експертів ринку праці щодо пошуку додаткової роботи. 

Загалом фрілансерами прийнято називати представників IT-спеціальностей, але зараз в Луцьку розвивається ще один напрямок — побутовий аутсорсінг, який можна назвати «братом» фрілансу. Це виконання невеликих побутових завдань (зазвичай разових), актуальних для містян: прибрати в квартирі, погуляти з собакою, відремонтувати вимикач та інше. Що спільного у побутовому аутсорсінгу і фрілансу? Перш за все — можливість планування графіку роботи. Друге — це пошук завдань. Для цього використовують біржі фрілансу — спеціальні сайти.

Перші в рейтингу — майстри, будівельники, репетитори

Згідно з дослідженнями, починає зростати попит на послуги, які замовляють не організації, а пересічні громадяни. Таким чином вони намагаються зекономити, так як пошук прямого виконавця дасть приблизно 30-50% економії на оплаті — у порівнянні з замовленням послуг у спеціалізованій організації.

Зокрема, зараз з’являються доступні біржі фрілансу, що дозволяють не лише знайти підробіток, а й виконавця послуг. Керівник одного з он-лайн проектів Роман Кірігетов дав коментар щодо філіалу сервісу Метнись Кабанчиком у Волинській області.

«За декілька місяців сервісом зацікавилося близько тисячі містян: майже 400 зареєструвалося у якості замовників, всі інші — у якості виконавців. Задача нашого сайту — забезпечити легкий пошук підробітку, що базується на принципах виконання завдань, актуальних для жителів міста. На даний момент  середній чек одного виконаного завдання становить 300 гривень — досить непогано як для разової роботи.»

 Згідно з даними ресурсу, найбільший попит зараз — саме на спеціалістів з послуг побутової сфери. Найчастіше містяни розміщують замовлення у розділі Домашній майстер, а це послуги сантехніка, електрика, збирача меблів тощо та будівельні роботи (сюди входить весь спектр послуг з ремонту приміщень). Дані вивчення ринку свідчать про зростання попиту у 2015 році на такі види послуг:

  • фріланс (робота в Інтернеті) — на 75%.
  • будівельні послуги (сюди входять також послуги з ремонту приміщень) — на 45%;
  • клінінгові послуги — на 35%.

Фріланс – найбільш перспективний напрямок

За словами Романа Кірігетова, акцент робиться на можливості швидкого пошуку підробітку і, відповідно, виконавців для різних завдань. Причому спектр задач дозволяє стати фрілансером кожному бажаючому. Якщо кваліфікації недостатньо — підійде роздача листівок. Якщо є професійні знання чи вміння — можна використовувати їх.

«Починаючи з осені, ми спостерігаємо бум попиту на класичні фріланс-спеціальності», — зазначає керівник сервісу. — «Тільки в категорії Розробка сайтів кількість зареєстрованих користувачів по Україні зросла на 73%. Найбільший попит зараз на копірайтерів, дизайнерів та розробників веб-сайтів».

Міжнародні експерти прогнозують подальший розвиток фрілансу як нового принципу роботи. Якщо вести справу про теперішній час — завдяки такому принципу можна легко знайти підробіток, а це досить важливо для студентів, зайнятих людей і навіть пенсіонерів — особливо в кризові для країни часи.

Loading...