Ігор Палиця не виключає створення в регіоні волинського Буковелю

Ігор Палиця не виключає створення в регіоні волинського Буковелю

На базі санаторію "Лісова пісня", відбулась робоча зустріч голови обласної ради із керівниками та представниками органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Шацького та Любомльського районів.

Джерело: Відомості

Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця закликав усіх присутніх на зустрічі до живого діалогу.  Він повідомив, що ініціює розробку«Програми розвитку області на 2016 рік». 

За його словами, головний фінансовий документ прийматись не буде допоки не надійдуть пропозиції з районів, щодо формування бюджету розвитку. «Ви маєте сформувати всі свої бачення, всі свої проблеми, які стосуються розвитку інфраструктури ваших територій, а також реконструкції та будівництва приміщень, шкіл лікарень чи дитячих садочків. Усі ці пропозиції будуть узагальнені на базі районних рад та подані до апарату обласної ради для їх включення у Програму розвитку області на 2016», - зазначив голова облради. 

    Голова Шацької районної ради Сергій Карпук окреслив спектр проблем, які потребують першочергового вирішення у наступному році. За його словами, проблемою номер один в районі є добудова приміщень Щацької та Піщанської шкіл, завершення будівельних робіт у районному будинку культури. На часі також каналізування Шацького району та завершення другої черги добудови полігону твердих побутових відходів. Сергій Карпук також висловив стурбованість щодо неналежно розвиненої спортивної інфраструктури в районі, зокрема відсутністю футбольного поля зі штучним покриттям. Голова обласної ради запевнив, що посприяє у вирішенні цієї проблеми, за рахунок фінансової підтримки фонду «Тільки разом». За словами Ігоря Палиці, загалом по області мають спорудити п’ять сучасних спортивних майданчиків, де матимуть змогу займатись, як футболісти так і легкоатлети.

Окрім того, за словами очільника райради Сергія Карпука, невирішеним залишається питання із наданням Шацькому краю статусу курортної території. Керівник головного представницького органу області пообіцяв вивчити це питання та особисто посприяти у його вирішенні.

Голова Шацької селищної ради Сергій Віннічук розповів, що є необхідність добудови приміщення лікарні, адже у Щацьку наразі розташовується лише поліклініка з денним стаціонаром, а в зимовий період виникає гостра проблема із лікуванням місцевого населення. З його слів, гостро також стоїть питання зі зведенням приміщення гуртожитку для проживання лікарів та середнього медичного персоналу. Він попросив сприяння Ігоря Палиці у виділенні коштів обласного бюджету на умовах співфінансування, адже у них є попередня домовленість із поляками, щодо зведення будівлі лікарні за рахунок реалізації спільного українсько-польського проекту. Загалом, за словами пана Віннічука у них є чимало готових проектів, що стосуються розвитку інфраструктури селища і чекають втілення в життя. 

У ході зустрічі, голова обласної ради приділив особливу увагу темі залучення позабюджетних коштів у розбудову інфраструктури обох районів. Він закликав самоврядців активно долучатись до написання та реалізації проектів і програм, які передбачають дольову участь. 

«Я обіцяю, що всі необхідні кошти для співфінансування будуть знайдені, чи це буде обласна рада, чи це будуть благодійні фонди. Ми обов’язково відшукаємо 10% коштів для співучасті у фінансуванні, адже ми в цьому дуже зацікавлені, працюйте по цих програмах максимально, по всіх рівнях і в усіх сферах», - наголосив Ігор Палиця. 

    Більше, того за його словами керівникам самоврядних органів варто подбати про розробку комплексної програми розвитку району, аби приваблювати сюди туристів 12 місяців на рік.

За його словами, Шацький край має усі шанси стати потужним курортним центром, на кшталт Буковеля, адже тут є унікальна еко-система національного парку та чудові озера, аналогів яким немає в Україні.

«Ми можемо взяти фахівців, які за грантові кошти розроблять проект розвитку району, що у подальшому буде затверджений на сесії райради. По тому буде оголошений інвестиційний конкурс і розпочнеться втілення його в життя. І це зробити цілком реально, адже тут є дороги, є населення, яке хоче працювати, є неповторна природа, є все», - зауважив очільник Волиньради. 

Першочерговим завданням і бажанням керівників самоврядних органів – має стати наведення ладу у виділенні земельних ділянок, на думку  Ігоря Палиці,продаж тутешніх земель є неприпустимим, адже це невичерпне джерело прибутків у майбутньому.

Голова Любомльської районної ради Микола Сушик, у своєму виступі зауважив, що нормальну роботу в районі гальмує відсутність  голови райдержадміністрації, або ж людини, яка б мала права підпису фінансових документів. Крім того, він підняв проблему недосконалості бюджетної та податкової системи, зокрема в частині наповнення місцевих бюджетів. За його словами у районі є надзвичайно багаті сільські ради, зокрема ті, які мають на свої територіях заправки і отримують чималі суми акцизного податку, а є й такі, що не заробляють навіть на заробітну плату очільника своєї громади. 

На думку, голови обласної ради,  по питаннях внесення змін до законодавства, самоврядці мали б звертатись до депутатів Верховної Ради, які обирались від Волині. Крім того він погодився із думкою кількох виступаючих, що     розподіл запровадженого цьогоріч акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів за ставкою 5%  є недосконалим.  

«Я ще у минулому році, на посаді голови Одеської ОДА, звертався до голови ВРУ Володимира Гройсмана та застерігав не віддавати всі сто відсотків від акцизного податку та податку на нерухомість у місцеві бюджети і пропонував ці надходження розподілити рівномірно 50% у районні бюджети і 50% у місцеві, для того щоб можна було вирівнювати різницю між тими сільрадами, де немає автозаправних станцій та  магазинів, але я не зміг цього добитися», - зауважив він. 

У ході зустрічі всі охочі мали змогу задати запитання керівнику головного представницького органу краю. На його думку чималу частину озвучених на нараді проблем реально буде позбутися опісля втілення в життя реформ, які передбачають децентралізацію влади. 

«Нам треба йти шляхом об’єднання громад. Я переконаний, упродовж двох-трьох тижнів всі нормативні документи, які стосуються фінансування об’єднаних громад будуть схвалені Парламентом. Об’єднана громада відразу отримає чимало переваг і податків, зокрема 60% ПДФО, акцизний податок та інші види надходжень», - наголосив він. 

Ігор Палиця закликав самоврядців Швацького та Любомльського районів до співпраці та пообіцяв своє сприяння, які на рівні обласної ради так і за посередництвом звернень до центральних органів влади.   

Loading...