Ігор Палиця: Ми запустимо на Волині програму повноцінного розвитку спорту

Ігор Палиця: Ми запустимо на Волині програму повноцінного розвитку спорту

Сьогодні голова обласної ради Ігор Палиця зустрівся з представниками спортивного активу Волині.

Джерело: Відомості

В ході зустрічі обговорили питання про проблеми  фізкультури і спорту та перспективи фінасування галузі в 2016 році з обласного бюджету.

Власне з бюджетної теми почав дискусію голова обласної організації ФСТ "Колос" Анатолій Кліш. Він обурювався через відсутність фінансування обласних апаратів ФСТ, в тому числі й "Колоса", як те передбачено в проекті обласного бюджету. Пан Кліш заявив, що, позбавивиши обласний апарат "Колоса" фінансування, влада знищить сільський спорт і навіть, на емоціях, вимагав звільнення з посади заступника начальника відділу з питань фізкультури і спорту ОДА Ігоря Дмитришина. Мовляв, він працює в структурному підрозділ, що вніс відповідну пропозицію. Тим часом, голова обласної ради Ігор Палиця відразу перевів розмову в більш коструктивне русло. Він заявив, що не має наміру втягуватися в кадрові питання. "Для мене спорт -- це школа з тренером. Мені цікаво, щоб бюджетні кошти доходили до дітей і використовувалися ефективно. Мене не цікавлять кадрові конфлікти", -- зазначив голова облради.

Після цього спортивні функціонери почали озвучувати існуючі проблеми та вносити свої пропозиції. Пан Кліш, який  знову взяв слово після зауваження Палиці, зауважив, що потрібно розробити стретегію розвитку сільського спорту та в жодному разі не допустити розвалу сільського спортивного руху. Директор Любешівської ДЮСШ Валентина Борисюк говорили про низькі заплати тренерів, необ'єктивні навантаження та очікувані скорочення. Вона пропонує започаткувати в області рейтинговий принцип фінансування  як спортивнгих шкіл, так   тренерів  і спортсменів.

Неодноразово поверталися до теми фінансування фізкультурно-спортивних товариств. Адже Бюджетний кодекс передбачає, що видатками на ці структури мають опікуватися місцеві бюджети. Заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця висловив думку, що в такому разі майно ФСТ повинно передаватися у комунальну власність. Втім, з цим столичні функціонери, які стоять на чолі об'днань, поспішати не збираються. Ще складніша ситуація з ДЮСШ "Ніка-Сільмаш", що знаходиться в Ковелі. На базі школи готуються веслувальники на байдарках та каное. У міському бюджеті коштів на утримання школи не вистачає, тому просять підмоги в обласної казни. Нагадуємо, що про це у сврєму запиті просив депутат шостого скликання обласної ради Віктор Радчук, який представляв інтереси ковельчан в раді.

Заслужений тренер України Микола Авраменко говорив про проблеми з фінансуваннмя спорту вищих досягнень. Адже спортсменам не вистачає на проведення зборів, харчування та медикаменти. Представники федерації веслувальників нагадали про відсутність грошей на новий інвенетар.

"Якщо не буде кадрів, то не потрібно ані обладнання, ані інвентаря", -- звертається до колег директор Волинської ОДСШ Богуслав Галицький. Він розповідає про те, що тренери не тримаються за мізерну платню та йдуть працювати до силових чи охоронних структур. Крім цього, пан Галицький висловив кілька пропозицій. Зокрема, він пропонує подбати про хороші спортзали у райцентрах, аби молодь мала де займатися фізкультурою. Інша пропозиція пана Галицького -- оздоровлення дітей, які займаються спортом. Для цього шукатимуть відповідні бази. Голова обласної ради Ігор Палиця дав доручення щодо підготовки інформації про  статус власності та стан усіх колишніх піонерських таборів, з тим, щоб знайти можливості  облаштувати такі бази.

Деякі крапки над "І" спробував розставити Ігор Дмитришин. Він озвучив інформацію про перспективи фінансування галузі в 2016 році. "Нам запропонували підготувати три варіанти бюджету: максимальний, скромніший  і найекономніший. До проекту обласного бюджету потрапив третій варіант", -- пояснює Ігор Дмитришин. Він  не заперечує проблеми з фінансуванням обласних апаратів ФСТ, але пропонує своє бачення виходу із ситуації -- приєднання до спортивних федерацій, а сільському спорту -- до руху "Спорт для всіх". Тим часом, високу оцінку діяльності саме ФСТ "Колос", який опікується сільським спортом, дав заступник голови Волиньради Роман Карпюк. Він відзначив, що за посередництвом "Колоса" проводиться чимало змагань у селах, а футбольні турніри стають святом для місцевих жителів. Тому пан Карпюк, вважає, що чиновникам від спорту варто шукати компроміс з функціонереами ФСТ "Колос".

Підсумки заходу підвів голова обласної ради Ігор Палиця та висловив ряд міркувань після почутої інформації. "Не буде розвитку спорту, не буде кому служити в Армії", -- заявив Ігор Палиця, наполягаючи на важливості обговорюваного питання. Він також дав зрозуміти, що ситуація з бюджетом є непростою і видатків на всі потреби не вистачатиме. Але разом з тим, голова закликав функціонерів об'єднати зусилля та напрацювати до кінця січня пропозицію максимально-оптимального спортивного бюджету Волині. "Прошу врахувати зарплату тренерів, видатки на інвентар та харчування", -- звертається Ігор Палиця. Він також заявив, що за благодійні кошти будуть облаштовані спортивні майданчики  в усіх  райцентрах Волині.

Ігор Палиця закликає започаткувати в області новий благодійний фонд для підтримки спорту, своривши при ньому прозору наглядову раду. Завдання Фонду -- накопичення коштів для виплат стипендій тренерам та спортсменам, а також вирішення житлових проблем провідних спортсменів.

"Ми запустимо в цьому році програму повноцінного розвитку спорту у Волинській області", --запевняє Ігор Палиця.

Loading...