Голова Волинської облради Ігор Палиця: Ми повинні показати волинянам, що «безпрєдєл» в області закінчився

Голова Волинської облради Ігор Палиця: 
Ми повинні показати волинянам, що «безпрєдєл» в області закінчився

Волинська земля повинна належати громаді, а розробляти родовища, які на ній знаходяться, повинні комунальні підприємства.

Джерело: Відомості

Як «Відомості» уже повідомляли, минулого тижня в області пройшла розширена нарада «Публічне обговорення бюджету та перспектив розвитку Волині», ініційована головою Волинської обласної ради, членом політради УКРОПу Ігорем Палицею. Як працюватиме Волинь у найближчі п’ять років? Чому важливо формувати бюджет області за участю громадськості? Де знайти додаткові кошти для залучення на розвиток області? Ці та інші питання обговорили учасники заходу. Нагадаємо, запрошеними були міські, сільські та селищні голови, керівники райрад. 

«Я  – не прихильник приймати рішення у кабінеті, – говорить Ігор Палиця. – Поки ти не зрозумієш, що робиться знизу, не маєш права приймати таких важливих рішень, як бюджет. Наші помилки з розподілом бюджету коштують дуже дорого.  За ними тягнуться зловживання. Думаю, що в нас складатиметься все правильно і ми формуватимемо бюджет не зверху вниз, а знизу вверх.

Єдиний варіант, який ми можемо запропонувати людям, аби вони повірили, що влада може працювати на них – це щоб люди брали участь у формуванні бюджетів, бачили їх прозорість. Ми повинні показати, що нічого в цій області безконтрольно робитися не буде. Кожна копійка, яка заробляється, має податок, повинна йти в бюджет. Ми повинні показати, що «безпрєдєл» закінчився».

Голова обласної ради переконаний, що тендерна політика повинна бути максимально прозорою, кошти необхідно спрямовувати лише на виконання корисних для області регіональних програм, а бюджет повинен формуватися з урахуванням процесів децентралізації, які вже розпочалися.

У планах ще одне новововведення – Ігор Палиця вважає, що усі грошові потоки як по доходах, так і по видатках обласного бюджету мають бути відображені на офіційному сайті облради. 

Згідно із аналізом, проведеним, членом «бюджетної» комісії облради, депутаткою від УКРОПу, доктором економічних наук Іриною Вахович, на сьогодні економічні показники Волині – невтішні. Область – аутсайдер серед українських регіонів за рівнем розвитку економіки. 

На думки голови облради Ігоря Палиці, один з шляхів виходу з кризи – це формування стратегії розвитку Волині на найближчі п’ять років. Серед пріоритетних завдань – ефективне використання надр. 

«Наша область багата на надра, – зазначив Ігор Петрович. – Я не прихильник того, щоб просто роздавати землю інвесторам: чи то під видобуток торфу, чи то бурштину. Вважаю, що земля повинна належати громаді, а розробляти родовища, які на ній знаходяться, повинні комунальні підприємства. Якщо ж інвестор має подібні наміри, то, будь-ласка, підписуймо договір про співпрацю та ділімо прибутки з громадами.

Ми будемо робити все для того, щоб інвестор без бюрократичних перепон отримав можливість працювати чесно. Але все, що є в області, повинне лишитися в області. Думаю, що переконаю депутатів у правильності таких підходів». 

Незабаром при обласній раді з ініціативи голови буде створено дорадчий орган, який сприятиме залученню інвестицій в розвиток Волині. Він не буде структурним підрозділом виконавчого апарату обласної ради і працюватиме на волонтерських засадах. Інвестиційні проекти в область залучатимуться виключно на конкурсній основі. 

Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця говорить, що поспішати з питанням щодо прийняття бюджету не буде. 

«У січні можна спокійно працювати по 1/12 бюджету 2015 року, – каже Ігор Петрович. – Тим більше, що сьогодні не прийнятий республіканський бюджет, ми не бачимо податкової бази, змін до податкового кодексу». 

За словами Ігоря Палиці, на Волині буде проведений аудит щодо витрачання бюджетних коштів у 2015 році. Кожна цифра повинна бути підкріплена платіжкою чи актом виконаних робіт. Завдяки такому аналізові вдасться з’ясувати, чому ті чи інші роботи в рамках тендерів були не реалізовані або реалізовані лише частково. Відповідні запити вже направили до облдержадміністрації. 

Loading...