Волинь отримає 55 шкільних автобусів, а шахтарям надійдуть гроші

Волинь отримає 55 шкільних автобусів, а шахтарям надійдуть гроші

Результати відрядження голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика до Києва.

Джерело: Відомості

Про що вдалося домовитися під час дводенного столичного відрядження – розповів сьогодні, 11 грудня 2015 року, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик.

Варто нагадати, що в середу та четвер, 9-го та 10 грудня 2015 року, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області працював у Києві – у Адміністрації Президента України, а також у міністерствах та відомствах. Сьогодні ж під час наради, де обговорювали особливості формування обласного бюджету та бюджету області на 2016 рік, детально оповів, про що вдалося домовитися.

Отож, зустріч Володимира Гунчика із головою Державної фіскальної служби України Романом Насіровим не можна назвати нерезультативною. А все тому, що вдалося досягти домовленостей щодо створення на території області львівської філії офісу великих платників податків.

 10 % податку від прибутку волинських промислових гігантів залишатиметься у обласній казні, а не переходитиме до бюджету сусідньої області.

Свідченням того, що процес – безповоротній є запуск процесу відкриття рахунків. Відтак, голова облдержадміністрації прохав місцевих «фіскалів» уже у вівторок надати інформацію про стан справ.

Окрім того, Володимир Гунчик поспілкувався із заступником міністра фінансів України Романом Качуром. Тема для розмови цілком прогнозована – проект бюджету на 2016 рік.

- Моя позиція: жодних розмов про принцип фінансування одна дванадцята, -  наголосив голова облдержадміністрації. – За основу слід узяти індикативні показники бюджету 2015 року. То – база для формування документу на 2016-й. розумію, що основні кошти на розвиток матимемо у середині січня. Не раніше. Тому є домовленості затвердити бюджет, передбачивши кошти для захищених статей, соціальні гарантії, а у першому кварталі, певно, десь на початку лютого, провести сесію й внести зміни в частині розвитку, вже розуміючи, яким буде Державний бюджет, спецфонд та державний фонд регіонального розвитку. В мінфіні таку позицію підтримують.

Ще одне не менш важливе питання – формування бюджетів об’єднаних громад. Зрештою, саме про це чи не найбільше говорив Володимир Гунчик із Романом Качуром. Справа в тому, що об’єднані громади поки не мають бази 2015 року, не можуть підсумувати індикативні цифри. Тому голова облдержадміністрації прохав якомога швидше зініціювати робочу зустріч у мінфіні за участі голів райдержадміністрацій та керівників структур, що надають послуги фінансового супроводу, аби ретельно обговорити всі нюанси формування бюджетів об’єднаних громад.

Окрім того, у поважному відомстві готові підтримати ініціативи на місцях, що стосуються освіти. Мова – про вирішення доволі болючого питання функціонування малокомплектних шкіл.

Тож за державні кошти мають намір побудувати на території об’єднаної громади школу, яка буде зразком й де практикуватимуть інші підходи до навчального процесу.

- Проситиму, аби одну із таких шкіл, побудували на Волині у 2016 році, - наголосив голова облдержадміністрації. – До кінця дня передамо у міністерство пропозиції. Окрім того, ми готові, й голова обласної ради Ігор Палиця засвідчив це, спільно із міністерством у співфінансування 50 на 50 закупити шкільні автобуси саме для мало чисельних шкіл.

А от у Мінагрополітики говорили про подальший розвиток Луцького КХП № 2, а тим більше, що другий рік поспіль волинські аграрії збирають урожай зернових більше 1 млн тон.

Як зауважив Володимир Гунчик, найскладнішою була розмова у Міненерго. Воно й зрозуміло, бо шахтарське питання – все ще доволі складне.

- Кабінет Міністрів виділив 300 мільйонів на потреби вугільної галузі, - підкреслив голова облдержадміністрації. – Уже наступного тижня волиняни отримають 11 мільйонів для 1-ї шахти, ще 20 – для «Волиньвугілля» та шахт, що є в управлінні. Залишок, 80 млн, надійде на «десятку». Тож 100, а то й 110 мільйонів доотримають волинські шахтарі у 2015-му.

Одначе ситуація залишається доволі складною. Досі на шахтах не проведено реорганізацію, а це означає, що в управлінських структурах працює значно більше людей, аніж тих, хто опускається безпосередньо в шахту. Разом із тим, уже завтра керівництво міністерство планує зустрітися з представниками волинських копалень.

А у Адміністрації Президента України Володимир Гунчик лобіював кадрові питання. Варто нагадати, що учора Президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення із займаної посади голови Іваничівської райдержадміністрації, позаяк Федора Войтюка обрано Іваничівським селищним головою. Уже на початку наступного тижня Володимир Гунчик внесе на розгляд АПУ нову кандидатуру.

Loading...