Іракці їдуть в Україну під виглядом туристів, щоб потім нелегально потрапити до Європи

Минулого тижня до управління державної міграційної служби у Волинській області за отриманням статусу біженця звернулося 17 громадян Іраку, серед яких були й діти віком від 3 до 17 років.

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

Як розповів газеті «Відомості» підполковник Львівського прикордонного загону Андрій Брик, який супроводжував групу нелегалів, усі вони прибули в Україну, а саме в Одесу, у різний час як туристи. Однак справжня мета їхньої подорожі була — знайти шляхи, як потрапити в ЄС. Однак перетнути кордон «туристам» не вдалося. Вони були затримані прикордонниками Львівського прикордонного загону на території відділу «Морозовичі» та їх польськими колегами.  Нелегалам було видано довідки на тимчасове перебування терміном на один місяць з метою оформлення відповідних документів для отримання статусу біженця.

Ні фотографуватися, ні спілкуватися з пресою нелегали не побажали. Однак жінка Евлі Шарко Алі все-таки коротко розповіла: «Я втекла з Іраку від терористичної ісламської організації та від чоловіка. Я та мої четверо дітей хочемо жити в безпечній країні, тому просимо надати нам статус біженця». Так її слова тлумачив перекладач Ігор Градюк, який також супроводжував групу.

— Яка ж подальша доля цих людей? — цікавимося в підполковника Андрія Брика.

З його слів, депортувати іракців на батьківщину відповідно до Женевської конвенції не можна, адже в їхній країні йде війна. Тому тепер їхньою долею, скоріше за все, займеться управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), яке забезпечує безкоштовну юридичну та інші види допомоги шукачам притулку.

— Мабуть, ці люди повернуться в Одесу, Київ — ті міста, де є осередки арабської та курдської діаспори, — каже підполковник.

— Що ж буде, коли цим людям відмовлять у наданні статусу біженця? — ведемо далі мову.

— У шукачів притулку є право подати до суду на орган міграційної служби України, а пізніше — апеляцію в разі відмови суду першої інстанції, — пояснює перекладач Ігор Градюк, адже йому доводиться часто спілкуватися з біженцями, тому він у «їхній темі». — Згідно з законом, під час судового розгляду справи позивачі (нелегали) отримують тимчасову посвідку на право перебування на території України, а такі справи розтягуються на роки.  Але існує й інша сторона медалі, немало випадків, коли люди подають заяву на отримання статусу біженця для того, щоб виграти час для чергового марш-кидку до Європи, з другого-третього разу багатьом це вдається…

Loading...