Рівненський криміналітет організовує незаконний видобуток бурштину на Маневиччині

Копати «сонячний камінь» на Волинь їдуть вчителі, працівники АЕС і навіть священики.

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

Сьогодні начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига зібрав прес-конференцію, щоб роз’яснити ситуацію з незаконним видобутком бурштину на Маневиччині. По-перше, він зауважив, що інформація, яку виклав на сторінці у Facebook Павло Данильчук про те, що в Маневицькому районі вчора під час охорони громадського порядку було допущено поранення та підпал автотранспортних засобів, — повний абсурд і не відповідає дійсності.

— Насправді вчора було нелегко, — сказав головний міліціонер області. — Оскільки, починаючи з обідньої пори, почала масово підтягуватися велика кількість людей — мешканців сусідньої Рівненської області. Багато було працівників Кузнецовської атомної станції, які побрали відгули, щоб приїхати на територію Волинської області та займатися незаконним видобутком бурштину. Також вчора були закриті школи у Володимирецькому районі і вчителі вийшли на видобуток бурштину. Ми навіть затримали священика також з Володимирецького району Рівненщини, який привіз прихожан з лопатами та забирав їх.

Петро Шпига наголошує, що ситуація складна, і за їхніми підрахунками кількість охочих незаконно видобувати бурштин у Маневицькому районі вже досягла двох тисяч осіб.

— У зв’язку з тим, що сили та засоби правоохоронців були недостатніми, ми практично до 20-ї години вечора не здійснювали будь-яких дій для того, щоб локалізувати цю ситуацію, — розповів про події 28 вересня Петро Шпига. — Потім отримали підкріплення з інших областей, також з нами працювали та забезпечували охорону громадського порядку більше 200 патріотично налаштованих наших активістів. Я хотів би подякувати таким організаціям, як «Самооборона», «Автомайдан Волині», «Буг», також нам надавали практичну допомогу лісова охорона, екологічна інспекція, Національна гвардія, МНС, СБУ. Після проведення правоохоронними органам заходів з локалізації цього конфлікту було оглянуто та затримано три транспортні засоби, в одному з яких вилучили 100 г бурштину, а також 0,5 г коноплі, 0,2 г амфетаміну. Це говорить про те, що люди, йдучи туди, вживають як алкоголь, так і наркотичні засоби, адже вони збуджені, поводяться неадекватно, чинять опір працівникам міліції. Саме через це ми були змушені використати зброю: пролунало декілька попереджувальних пострілів вгору. На місці видобутку бурштину було затримано близько ста осіб, їх доставлено у райвідділок для слідчих дій. Було вилучено більше 4 кг бурштину, 400 лопат, відповідні бури, близько 5 тисяч гривень, два незрозумілі предмети, швидше вибухові пристрої, поки встановлюємо їхнє походження.  

Також Петро Петрович зауважив, що вже відомі особи, які організовують незаконний видобуток бурштину, і зараз правоохоронці працюють над їхнім затриманням. За його словами, до цього причетний криміналітет Рівненської області. Саме вони виношують наміри спровокувати ситуацію, використавши гранату нібито збоку правоохоронців у людей.  

— Тому я офіційно покладаю на них відповідальність, якщо такий факт станеться, — наголосив Петро Шпига. — Я намагаюся не допустити кровопролиття, як ви бачите, ніхто не постраждав, немає вогнепальних поранень, тілесних ушкоджень, міліція намагається тримати ситуацію в правовому полі.

На цей час, за його інформацією, у райвідділи міліції доставлено 193 особи, з яких 140 вже опитано. На запитання, чи є серед затриманих волиняни, Петро Шпига відповів, що загалом із двох тисяч осіб, які причетні до незаконного видобутку, волинян можливо буде зо двадцять осіб, решта — наші сусіди.  

— Ситуація повністю контрольована, виставлено три блокпости з подвійною лінією охорони, незаконний видобуток бурштину не проводиться та проводитися не буде. Це принципово, — наголосив головний міліціонер Волині. — Місцеве населення категорично проти, вчора виходили жінки перекривати дорогу, щоб авто з Рівненської області не заїжджали на їхню територію. І правоохоронні органи та місцеві люди не допустять «бєзпридєлу» на території Волині. Картина в лісах жахлива. На цей час екологічна інспекція вираховує мільйонні суми збитків, які завдані нашими «добрими» сусідами.

Петро Шпига впевнений, що на законодавчому рівні потрібно посилити відповідальність за незаконний видобуток бурштину. Адже штраф у 7400 грн, який на сьогодні передбачений, не зупиняє копачів. 

Loading...