За недостовірні відомості про доходи припиняють призначення житлової субсидії

За недостовірні відомості про доходи припиняють призначення житлової субсидії

Крім того, отримувач субсидії зобов’язаний буде повернути надміру виплачену йому суму

Автор: Спілкувалася Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Сьогодні вже по всій країні ведеться активна робота з оформлення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для населення, причому за спрощеним порядком, і Волинь в цьому не виняток. Однак для наших громадян не всі моменти зрозумілі. Вони пишуть до редакції «Відомостей» з проханням роз’яснити деякі питання, що стосуються призначення житлових субсидій. Їх ми переадресували директорові департаменту соціального захисту населення Волинської ОДА Оксані Гобод. 

— Хто має право на призначення  житлових субсидії, які категорії громадян?

— Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг, виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами, перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу, — пояснює Оксана Михайлівна. — Субсидію призначають одному з членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг. Також право на оформлення субсидій  мають особи, які орендують житло й оплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору найму (оренди) житла. 

— Скільком домогосподарствам на Волині вже призначено субсидії і скільки ще очікують?        

— За призначенням житлової субсидії за спрощеним порядком, який діє з 1 травня 2015 року, до органів соціального захисту населення звернулося 65, 7 тис. осіб. 3, 9 тис. заяв подано за останній тиждень. Станом на 11 вересня цього року, 53, 24 тис. домогосподарств (81% від загальної кількості) призначено субсидії за новим зверненням, ще для 22, 1 тис. — здійснено перерахунок. Відтак загальна кількість охоплених домогосподарств області житловими субсидіями 80, 8 тис. А сума коштів, нарахованих за призначеними субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за вісім місяців становить 79 380, 7 млн. грн. З початком опалювального періоду 2015–2016 років очікуємо ще на звернення громадян за наданням субсидії. Прогнозована кількість — до 140 тис. одержувачів. 

— У яких випадках сім’ї можуть відмовити в призначенні субсидії, скільки таких родин вже є?

— Право на субсидію буде втрачено в разі здійснення сім’єю дорогої покупки, зокрема: будинку, земельної ділянки, автомобіля та інших товарів довгострокового вжитку на суму понад 50 тисяч гривень. Кількість відмов у наданні права на надання субсидії з цієї причини є незначною. Якщо в сім’ї були витрати на суму більшу 50 тисяч гривень, субсидія, як виняток, виходячи з конкретних обставин та на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства, може бути призначена на підставі рішень відповідних комісій.

— Як розраховується сума субсидії? Скільки платити за комунальні послуги сім’ї, а скільки — державі? Чи може людина сама порахувати свою суму субсидії?

— Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу. Розмір обов’язкового відсотка платежу та субсидії визначають індивідуально для кожної сім’ї. Він залежить виключно від доходів сім’ї.

Розрахунок обов’язкового відсотка платежу здійснюється за встановленою формулою: середньомісячний дохід на одну особу за попередній календарний рік ділиться на прожитковий мінімум на одну особу (у 2015 році — 1176 грн) і на базовий коефіцієнт 2, після чого множиться на базовий коефіцієнт 15%. Наприклад: середньомісячний сукупний дохід сім’ї пенсіонерів (2 особи), які отримують лише пенсію в мінімальному розмірі по 949 грн кожний, становить 1 898,00 грн. Відповідно середньомісячний дохід на одну особу — 949,00 грн. Згідно  формули:  949/1176/2 ٠ 15% = 6,05 % — отож сім’я пенсіонерів буде сплачувати за комунальні послуги 6,05% свого середньомісячного сукупного доходу (1898,00 грн), решту має покривати субсидія.

Для орієнтовного розрахунку субсидії на оплату житлово-комунальних послуг волиняни можуть скористатись електронним «Калькулятором розрахунку субсидії», який разміщено на сайтах Міністерства соціальної політики України, обласної державної адміністрації, райдержадміністрацій та міських рад. Слід звернути увагу, що розрахунки є попередніми та не охоплюють всі критерії, що враховуються при призначенні субсидії. Тому для остаточного визначення права на отримання субсидії рекомендуємо волинянам звернутися до місцевого органу соціального захисту населення.

— Які доходи беруть до уваги при наданні житлових субсидій? 

— Враховуються: заробітна плата, пенсія, допомога, стипендія, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здачі майна, у тому числі й земельного паю, сільськогосподарської продукції тощо. Для  призначення  субсидії  сукупний  дохід  обчислюється, виходячи  з  нарахованих  особам  доходів без урахування податку з доходів фізичних  осіб, відомості про які надають структурний підрозділ з питань соціального захисту населення ДФС, Пенсійний фонд України, фонди соціального страхування, вищі навчальні заклади, а також  розмірів державної соціальної допомоги (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої   здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, одноразової  винагороди  жінкам, яким присвоєно почесне  звання України «Мати-героїня»).

До сукупного доходу не враховують сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичних операціях, допомога громадських та  благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності. 

Врегульовано питання щодо врахування доходів для осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування  та є платниками єдиного податку. Зокрема: для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему  оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб за цей місяць, другої групи — двох прожиткових мінімумів, третьої групи — трьох прожиткових мінімумів. 

— На який термін призначають субсидію?

— На 12 місяців. Також встановлено автоматичний принцип надання субсидії на новий період, тобто сім’ї не потрібно буде повторно звертатися до органу соціального захисту населення для призначення субсидії на новий період (у разі відсутності змін у складі домогосподарства, доходах та інше). 

— Чи може людина жити в трикімнатній квартирі й отримувати субсидію тому, що зарплата в неї невелика? 

— Звичайно, так. Критерій для отримання субсидії лише один — дохід людини.

— Чи може розраховувати на субсидію людина, яка не має роботи та перебуває на обліку у центрі зайнятості? 

— Постановою Кабміну від 28 лютого 2015 року № 106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій» з 1 травня 2015 року при призначенні субсидії скасовано обмеження щодо наявності у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються та не перебувають на обліку в центрі зайнятості як безробітні. При цьому для працездатних осіб, які не працюють та не мають відповідно доходу, у розрахунок субсидії за кожний місяць включається місячний дохід на рівні прожиткового  мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді. Для громадян, які одержують (одержували) допомогу з безробіття і мають право на отримання субсидії, у тому числі на підставі рішень комісій, під час визначення сукупного доходу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, враховують фактичні розміри соціальних виплат. 

— У зразку заповнення декларації йдеться про те, що в разі подання недостовірних відомостей про осіб, які зареєстровані в житловому приміщенні, їхні доходи та витрати, може бути відмовлено або припинено надання субсидії. Крім того, громадянину доведеться повернути надміру виплачену суму субсидії. Отож, мабуть, з боку державних структур передбачено якийсь контроль. У який спосіб він буде здійснюватися?

— Держава розраховує на те, що громадяни чесно подаватимуть всю інформацію, що стосується, зокрема, видів доходу. Тож, якщо за відомостями, які будуть вказані в декларації, має бути надано субсидію, то її нададуть. Члени домогосподарства дають згоду на обробку персональних даних про сім’ю, доходи та витрати. Пізніше, після призначення субсидії, шляхом здійснення запитів до відповідних органів, органи соціального захисту населення здійснюватимуть перевірку. Якщо з’ясується, що надано неповні відомості про доходи зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, то надання раніше призначеної субсидії припиняється, а отримувач субсидії зобов’язаний буде повернути надміру виплачену суму субсидії.

Loading...