У Луцьку відкрили оновлений «Авангард»

У Луцьку відкрили оновлений «Авангард»

У суботу, 5 вересня, відбулося офіційне відкриття реконструйованого стадіону «Авангард».

Автор: Любов Шекель / Джерело: Відомості

У суботу, 5 вересня, відбулося офіційне відкриття реконструйованого стадіону «Авангард». Про те, що змінили, скільки це коштувало та що цей комплекс значить для Луцька, йшлося на прес-конференції за кілька годин до початку офіційного відкриття.

Ігор Палиця — засновник фонду «Новий Луцьк», який фінансував цю реконструкцію, поділився своїми думками: звідки виникла ідея та що принесе для міста її реалізація.

— Спочатку хочу розповісти про своє ставлення до цього проекту. Було багато думок з приводу того, чи варто розвивати спорт, якщо сьогодні в країні війна й усі живуть фронтом і тим, як буде далі. Але я переконаний, навіть якщо країна воює, то це не означає, що наш народ не повинен ставати сильнішим. Тому все, що робить наш фонд, — щоб український народ був сильним, міцним та доводив, що ми є кращими не тільки на війні, але й у спорті. Тому сьогодні ми відкриваємо цю легкоатлетичну арену, яка зможе  приймати змагання європейського та світового рівня.

Пригадую, як три роки тому я дав слово Борису Петровичу Клімчуку, що «Новий Луцьк» побудує доріжки. Пізніше голова правління фонду Олександр Товстенюк підійшов і сказав мені, що хоч війна йде, але спорт є спорт. Тоді ж і прийняли рішення зробити реконструкцію. Дуже сподіваюся, що на цьому стадіоні ставитимуть світові рекорди. Поки наші найкращі сини захищають країну, ми своїми спортивними досягненнями доведемо, що теж можемо бути сильними.

Присутнім був також і міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, який взяв слово від ініціаторів проекту, що тренуватися на стадіоні тепер будуть не лише спортсмени, але й звичайні волиняни.

— Я, як міністр, безумовно, вітаю ось ці приклади приватної ініціативи. Безумовно, вдячний за розвиток спортивної інфраструктури Луцька. Переконаний, що чим більше буде таких об’єктів спортивної інфраструктури, особливо — не лише в Києві, але й у регіонах, тим сильнішими ми будемо. Бо розвиток спорту — це  здоров’я нації, це сильні духом українці, це виховання підростаючого покоління, завдяки якому на міжнародних аренах звучатиме Гімн України, підніматиметься наш державний прапор.

Президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул подякував Луцьку за створений легкоатлетичний сектор стадіону «Авангард» та вручив іменні подяки керівникам проекту.  

Натомість про головні зміни стадіону розповів голова Федерації легкої атлетики Волинської області Володимир Рудюк.

— Ми почали співпрацю з фондом півроку тому. Ретельно вивчалося питання, бо ж робити треба або професійно, або не робити ніяк. За мету ставили не просто оновити старий стадіон, а зробити з Луцька справжнє європейське місто. Ця європейська арена є вкрай важливою для всієї України, так як південь і схід, як спортивні бази, ми втратили.

Тому цей стадіон стане необхідним не лише для лучан, але й для всіх українських спортсменів. І ми вирішили, що зробити з арени «Колізей» (щоб глядачі просто дивилися), — цього мало. Потрібно її ще й наповнити життям. Саме тому провели колосальну роботу: поміняли комунікації, оновили озвучення, сектори, поклали сучасне покриття швейцарської фірми «Коніка». Єдине, про що ще хотілось би подбати, так це метальний комплекс, бо сьогодні наші метальники готуються в жахливих умовах або виїжджають до інших регіонів. Тому, щоби завершити легкоатлетичний комплекс у Луцьку, потрібно таки допрацювати метальний центр, що дасть змогу Волині приймати легкоатлетичні змагання різного рівня.

Відразу ж запрошуємо лучан та спортивних туристів відвідати перший національний чемпіонат з легкої атлетики в Луцьку, що проходитиме 24-26 вересня вже цього року.

Королева спорту в гостях у короля

Власне, саме відкриття розпочалося о 17 годині з урочистої ходи представників усіх спортивних федерацій області, які пройшлися від Театрального майдану до «Авангарду». У своєму вітальному слові організатори оновлення стадіону розповіли волинянам про головні зміни під час реконструкції. Зокрема, на стадіоні облаштували повноцінний легкоатлетичний комплекс: бігові доріжки із синтетичним покриттям, сектори для стрибків у висоту та довжину, сектор для метання, а також замінили старі стаціонарні ворота на зйомні, що дасть змогу швидко переформатувати футбольне поле на легкоатлетичну арену. Саме ці ремонтні роботи обійшлися Фонду в суму понад 9 мільйонів гривень.

Першими по нових доріжках пробіглися Ігор Палиця, Олександр Товстенюк, Володимир Рудюк, Ігор Гоцул та Михайло Медвідь, цим самим дали старт для нових олімпійських рекордів на «Авангарді». Опісля по цих таки доріжках вже бігли професійні спортсмени Волині та України.

Під час церемонії відкриття на стадіоні виступали місцеві дитячі колективи та спортсмени. А ведучі зауважили, що тепер Луцьк має де показати виступи учасників, чисельність яких складає понад 300.

Радували глядачів своїм співом лучанка Галина Конах та гурти «Піккардійська Терція», «Антитіла» та «ТНМК».

Отож, королева спорту — легка атлетика та король —– футбол розпочали на Волині з чудового тандему. Саме тепер «Авангард» зможе приймати не лише футбольні змагання світового рівня, але й легкоатлетичні.

Loading...