Експерти проекту «Тендер і злочин» розповіли про найбільші порушення у сфері держзакупівель на Волині

Експерти проекту «Тендер і злочин» розповіли про найбільші порушення у сфері держзакупівель на Волині

Сьогодні, 20 серпня, під час круглого столу експерти проекту «Тендер і злочин» представили результати моніторингу державних закупівель на Волині.

Автор: Мар’яна МЕТЕЛЬСЬКА / Джерело: Відомості

Діяльність за цим проектом розпочалася рік тому в липні. До червня 2015 року моніторили лише три області — Львівську, Івано-Франківську та Тернопільську. З червня діяльність проекту поширилася на Волинську та Закарпатську області. З початку року (січень–липень) було здійснено 8 768 державних закупівель на суму більше 12,5 млрд грн.

Мирослав Сімка, керівник проекту, прозвітував, які порушення на Волині виявили експерти. У Волинській області за період перевірки порушення у сфері державних закупівель сягнули майже 18 млн грн, з них майже 13 млн припало на м. Ковель.

«Це місто виділяється у вас, — наголосив Мирослав. — Взагалі, все в області дуже «по-домашньому»: правоохоронні органи дуже лояльно ставляться до тих, хто робить правопорушення».

На контакт, за словами пана Сімки, перевіряючі органи йти не хочуть, як і у Льовові, у той час, на Івано-Франківщині та Тернопільщині — навпаки.

Що стосується найбільшого правопорушника, міста Ковеля, то слід виокремити випадок з будівництвом молодіжного житла. Як зазначає Мирослав, умови тендеру були прописані так, що стає відразу зрозуміло — він для конкретної фірми:

«Цей об’єкт став настільки стрижневим питанням у місті, а то й в області, що певні «режисери» вирішили його зрежисерувати подетально, хто має це будувати. А потім, аби той, хто має будувати, знав, де він що має купити — труби, радіатори тощо. Такого випадку в нас не було ще жодного разу, щоб так все було прописано».

Далі в рейтингу відділ освіти Ковельського міськвиконкому — трохи менше 1,5 млн грн. Третє місце посіла Маневицька РДА — порушення в закупках на суму більше 1,2 млн грн.  Виконавчий комітет Луцької міської ради на четвертому місці — майже 818 млн грн. І останнє п’яте місце посів КЗ «Луцька міська поліклініка» — більше 774 млн грн.

Loading...