Телескоп зафіксував краєвид із скупчення молодих зірок

Молоді зорі створили чудовий зоряний краєвид.

Джерело: Відомості

Астрономи ESO захопили на даний часнайкраще зображення незвичних хмар навколо зоряного скупчення NGC 3572. Новий образ показує, як під дією зоряних вітрів, котрі випливають з цього зібрання гарячих молодих зірок, були витворені химерні бульбашки, дуги та інші структури, відомі як «слонячі хоботи». Найяскравіші із зірок даного скупчення значно масивніші, ніж Сонце, через що й закінчать свої короткі життя, як вибухи наднових, розповіли у Європейській Південній обсерваторії.

Більшість зірок народжуються не поодинці, а із багатьма «братами і сестрами», які утворені приблизно в той же час із одної хмари газу та пилу. NGC 3572, котре у південному сузір'ї Кіля, є одним з таких скупчень. Воно містить багато гарячих молодих біло-блакитних зірок. Сяючі газові хмари та пов’язане з ними скупчення зірок є суб'єктами нової картини від Камери Широкого Поля на 2.2 м телескопі MPG/ESO в обсерваторії Ла Сілла ESO в Чилі.

Ці компанії молодих зірок тримаються разом протягом відносно короткого часу, котрий звичайно тягнеться десятки чи сотні мільйонів років. Вони поступово розформовуються від гравітаційної взаємодії, а також й тому, що наймасивніші зорі живуть недовго, оскільки витрачають своє паливо швидко, і в кінцевому підсумку припиняють своє існування сильними вибухами наднових, чим сприяють розкиданню залишків газу та зірок у скупченні.

Loading...