У Німеччині створено комп’ютерний чіп, який імітує роботу головного мозку

У Німеччині створено комп’ютерний чіп, який імітує роботу головного мозку

Вчені з 15 європейських дослідницьких інститутів, що об’єдналися у спільний проект BrainScaleS по створенню штучної електронної версії головного мозку людини, оголосили про створення комп’ютерного чіпа Spikey, що успішно імітує роботу мозку.

Джерело: Відомості

Вчені з 15 європейських дослідницьких інститутів, що об'єдналися у спільний проект BrainScaleS по створенню штучної електронної версії головного мозку людини, оголосили про створення комп'ютерного чіпа Spikey, що успішно імітує роботу мозку. Подібні нейроморфні чіпи вже існують, але досі вони могли імітувати лише одну конкретну схему мозку. А Spikey може відтворити будь-яку з них.

Фахівці відзначають, що всі сучасні комп'ютери здатні працювати і аналізувати інформацію набагато швидше людини, але на практиці вони ефективні лише для вирішення вузькоспеціалізованих завдань. Людський же мозок, завдяки своїй унікальній конструкції, дуже універсальний.

В рамках проекту BrainScaleS професору Карлхейнцу Майєру з Гейдельберзького університету в Німеччині і його колегам вдалося створити чіп Spikey, що імітує роботу головного мозку. Він містить мікросхеми, які покликані грати роль нейронів, а також імітувати синапси - зв'язки між нервовими клітинами мозку. В даний час учені змоделювали шість нейронних мереж, інформує newsru.com

"Чіп розробляється з 2005 року. Наша основна ідея полягала у створенні нової системи обчислень. Замість послідовної обробки цифрової інформації, як це відбувається у звичайних комп'ютерах, наші нейроморфні системи використовують аналогові сигнали, які спостерігаються в головному мозку. Це дозволить забезпечити комп'ютерам високу обчислювальну потужність при низькому споживанні електроенергії ", - розповів один з розробників Spikey Томас Пфеіл.

В цей же час кілька інших компаній ведуть схожі розробки. Так, IBM оголошувала про те, що їй вдалося завершити розрахунки математичної моделі головного мозку, яка складається з 10 млрд нейронів і 100 трлн синапсів між ними.

Тим часом член-кореспондент РАН, директор Інституту вищої нервової діяльності та нейрофізіології РАН Павло Балабан скептично ставиться до ідеї створення чіпа, що імітує роботу головного мозку. За його словами, у своїх роботах вчені намагаються кілька разів повторити одну й ту ж програму і завести зворотний зв'язок, домогтися того, щоб система самонавчалася, а це і є принцип роботи мозку.

"Але жодного такого чіпа ще не існує. Розробники беруть в їх основу принцип, який, як вони вважають, є принципом роботи мозку. Але він лише трохи його нагадує. Численні розробки в цій сфері швидше відображають величезне бажання вчених створити такий чіп. Але до мозку він не має ніякого відношення. Це чергова спроба створити штучний інтелект ", - зазначив Павло Балабан.

Loading...