У музеї-скансені в Рокинях встановили пам’ятник козаку Мамаю

У музеї-скансені в Рокинях встановили пам’ятник козаку Мамаю

У селищі Рокині Луцького району, на території місцевого музею-скансену, на Покрову, 14 жовтня, відкрили пам’ятник козакові Мамаю.

Джерело: Відомості

У селищі Рокині Луцького району, на території місцевого музею-скансену, на Покрову, 14 жовтня, відкрили пам’ятник козакові Мамаю. Ініціатор відкриття скульптури — місцевий краєзнавець, директор музею історії сільського господарства Волині та засновник Школи козацького гарту Олександр Середюк. Автор пам’ятника — заслужений діяч мистецтв України, скульптор Володимир Шолудько, повідомляє volynpost.com.

Олександр Середюк так розповідає про героя, якому відкрили пам’ятник: «Мамай — це особливий образ українця: про нього ні казок, ні пісень не складено, а всі його знають. Козак сидить біля дуба — символу могутності, з бандурою — символом культури, з люлькою — символом гордості, поруч басує кінь — символ волі, а збоку висить шабля — символ воїнства. Він передусім чоловік мирний, заглиблений у свої думи, грає на бандурі. Але якщо його зачепити — дасть бій».

Робота над пам’ятником забрала у скульптора Володимира Шолудька трохи більше року. Скульптуру зробили з каменя, який довгий час лежав у Рокинях. «У мене був камінь, який лежав на промбазі… Моноліт, два на два метри. Я показав його скульптору Шолудьку. Він каже: отут мені відпиляйте — і зробимо з нього композицію: козак на фоні коня», — пригадав Середюк.

Пам’ятник дуже гармонійно вписався у краєвид рокинівського дендропарку, де розміщені «Козацький зимівник» і музей-скансен, вважає скульптор Шолудько. Урочисту стрічку з нагоди відкриття пам’ятника розрізали по-козацьки — Олександр Середюк перерубав її шаблею.

Loading...