Компанії втрачають гроші через персонал, що страждає від безсоння

Безсоння назване однією головних бід людства. Через невиспаних співробітників корпорації втрачають мільярди, а самі співробітники перетворюються на депресивних параноїків, нездібних до адекватного сприйняття реальності, пише Катерина Богданович у №6 журналу Корреспондент від 15 лютого 2013 року.

Джерело: Відомості

Безсоння назване однією головних бід людства. Через невиспаних співробітників корпорації втрачають мільярди, а самі співробітники перетворюються на депресивних параноїків, нездібних до адекватного сприйняття реальності, пише Катерина Богданович у №6 журналу Корреспондент від 15 лютого 2013 року.

$60 млрд – значна сума, що перевищує державний бюджет України. Саме ця цифра надала сенсаційності й справді скандальному дослідженню вчених з Медичної школи Гарвардського університету, які намагалися з'ясувати, який матеріальний збиток щорічно завдають американському бізнесу співробітники, які страждають від безсоння.

Результати дослідження бентежать. Вчені з'ясували, що ці $ 60 млрд недоотриманого прибутку складаються з таких факторів, як низька працездатність, недостатня концентрація уваги, загальмоване мислення і затяжні депресії десятків мільйонів співробітників найбільших американських компаній. Персонал, що страждає від безсоння, масово позбавляє своїх роботодавців істотної частини доходів, підсумовують дослідники. Найчастіше безсоння мучить працівників розумової праці, бізнесменів і фінансистів. 

Тим часом безсонні ночі розбалансовують не тільки трудову діяльність, а й здоров'я: лікарі лякають опівнічників численними хворобами і запевняють, що сон менше п'яти годин на добу в два з половиною рази підвищує ризик виникнення діабету, на 45% – серцевого нападу і на 12% – ризик смерті з інших причин. Небезпека набрати зайву вагу за такого графіку зростає на третину. І не варто сподіватися, що організм здатен звикнути до підвищених навантажень: через кілька тижнів недосипання сонливість дійсно проходить, але руйнівні наслідки для організму продовжують накопичуватися. 

Доктор Девід Дінжес з Пенсільванського університету Філадельфії провів експеримент, учасники якого були розділені на дві групи: перші спали вісім годин на добу, другі шість, треті – чотири. Через два тижні всім трьом групам було запропоновано тест на уважність і швидкість реакції. Друга група впоралася із завданням в дев'ять разів гірше за першу, третя – у 15 разів. 

При цьому лікарі визнають: активній сучасній людині непросто дотриматися правил здорового сну починаючи з головного – лягати о 22:00 і прокидатися не за будильником, а з бажання організму. Однак прагнути до ідеалу все-таки варто. 

21 година без сну приводить людину у стан, близький до алкогольного сп'яніння, – американські медики використовують в таких випадках термін legally drunk (легальне сп'яніння). Аналогічний ефект досягається при тривалому недосипанні. Наслідки передбачувані: за даними французької дорожньої поліції, 10% тяжких аварій на дорогах відбувається тому, що тверезий, але втомлений водій заснув за кермом. 

Однак, замість того, щоб карати соньків дисциплінарними стягненнями, психологи радять роботодавцям виявити розуміння, особливо якщо співробітник мало спить через велику завантаженість на роботі. 

Рак, гормональний дисбаланс, діабет, ожиріння, підвищення тиску, збої в роботі серця, погіршення зору, зниження імунітету, дратівливість і симптоми шизофренії – медики не втомлюються знаходити все нові й нові побічні ефекти безсоння. При цьому одна ніч без відпочинку не така небезпечна, як хронічне недосипання. 

Існує низка правил здорового сну, причому підготовка до зустрічі з подушкою в ідеалі займає кілька годин. Отже: ніяких фізичних вправ менш ніж за три години до сну, ніяких алкоголю, сигарет і ситної їжі менш ніж за дві години до сну, ніяких телевізорів, комп'ютерів і сторонніх звуків у спальні, ніяких протягів, при цьому приміщення має бути добре провітреним. Компромісом можуть стати відчинена кватирка і зачинені двері. Навіть душ вчені рекомендують приймати за півтори години до сну.
 

Loading...