Українські вчені розробили унікальний метод лікування косоокості

Українські вчені розробили унікальний метод лікування косоокості

Захворювання органів зору посідають четверте місце у структурі захворюваності населення України. Найбільша захворюваність очей спостерігається серед дитячого населення.

Джерело: Відомості

Захворювання органів зору посідають четверте місце у структурі захворюваності населення України. Найбільша захворюваність очей спостерігається серед дитячого населення, на другому місці - підлітки (15-17років), на третьому - доросле населення.

Значну питому вагу в структурі захворювань зору займає косоокість. Ця недуга вражає 1,5-2% людей і призводить не тільки до косметичного, а й тяжкого функціонального дефекту зору. За статистичними даними, в Україні близько 200 тисяч дітей страждають косоокістю.

Вроджена або набута косоокість, яка вчасно не діагностувалася та не лікувалася в дитинстві, може призводити до втрати зорових функцій ока, яке потенційно могло б бачити.

Провідні фахівці-офтальмологи Центру мікрохірургії ока (Київ), Інституту очних хвороб та тканинної терапії ім. В.П. Філатова (Одеса) та Інституту проблем реєстрації інформації НАН України створили діагностичний набір мікропризмових компенсаторів косоокості, який складається із 42 мікропризм Френеля. Розробка забезпечує діагностування косоокості з великою точністю і достовірністю, не має аналогів у світі, тому знайшла широку підтримку не тільки в Україні, а й у Росії і Туреччині.

Головний позаштатний офтальмолог МОЗ України Сергій Риков повідомив, що щорічно з приводу цього захворювання проводиться 12 тисяч операцій, хоча недавно їх проводилося до 15 тисяч. Кількість оперативних втручань вдалося зменшити саме завдяки застосуванню призматичних лінз. Завдяки високій якості призм вдалося досягти відновлення 100% бінокулярного зору в призмових окулярах - це унікальний показник у світовій практиці.

Президент НАМН України Андрій Сердюк зазначив, що необхідно розробити проект державної програми з лікування косоокості, визначити її фінансову складову за умови, що окуляри коштують від 300 до 600 гривень залежно від складності первинної лінзи. 

Loading...