Сироїдіння — не панацея від усіх недуг

Сироїдіння — не панацея від усіх недуг

Нині все популярнішими стають різноманітні експерименти в харчуванні. Коли вегетаріанство вже ні для кого не дивина, то все більше прихильників здорового способу життя та нетрадиційної медицини обирає сироїдіння.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Нині все популярнішими стають різноманітні експерименти в харчуванні. Коли вегетаріанство вже ні для кого не дивина, то все більше прихильників здорового способу життя та нетрадиційної медицини обирає сироїдіння. «Відомості» вирішили дізнатися, наскільки безпечна така система харчування для людського організму. Про особливості сироїдіння розповідає ендокринолог Луцької міської клінічної лікарні Наталія Корнійчук.

— Сироїдіння — це система харчування, що близька до вегетаріанства, в якій відмовляються від їжі, що зазнала термічної обробки, — повідав гастроентеролог. — Сироїди вважають, що таким чином вони отримують речовини у первозданному вигляді зі збереженою сонячною енергією, яка є в цій їжі. На їхню думку, біологічно активні речовини в продуктах у результаті кулінарної обробки руйнуються і в такому вигляді гірше засвоюються організмом.

— Чим же харчуються сироїди?

— Одні дотримуються загальних принципів сироїдіння та вживають молочно-рослинну продукцію, інші до того ж їдять м’ясо та рибу в сирому вигляді. Та є такі, що споживають лише фрукти, горіхи, зерна, трави і бадилля рослин.

У тарілці сироїда, як правило, злаки в пророщеному вигляді, розмочені крупи, овочі, різне насіння, ядра кісточок, фрукти і ягоди. З рідини вони вживають некип’ячену або мінеральну воду.

— Таким чином із раціону випадає низка продуктів. А чи не призводить це до дефіциту якихось вітамінів?

— Сироїдам традиційно не вистачає білка. Особливо тим, що не вживають молочної продукції. Коли білка обмаль, це призводить до зниження імунітету. Понад те, погіршується стан шкіри, в організм не надходять незамінні амінокислоти, може виникнути анемія, дистрофія. Може забракнути й вітамінів групи В. При строгому сироїдінні виникає недостатність жиророзчинних вітамінів, зокрема А та D.

Крім цього, сироїдіння має ще кілька негативних моментів. Так, вживання м’яса та риби в сирому вигляді загрожує різноманітними кишковими інфекціями та патогенними мікроорганізмами. Скажімо, після такої трапези можуть з’явитися глисти. Також не всі рослини безпечно вживати в сирому вигляді. В ході еволюції деякі з них  почали накопичувати отруйні речовини, тому їм необхідна термічна обробка. Наприклад, пшениця й інші злаки містять не дуже корисні речовини, які зникають лише при термічній обробці.

— Пані Наталю, кому краще взагалі не експериментувати з сироїдінням?

— До цієї системи варто обережно ставитися людям похилого віку, особам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, дітям і вагітним. При захворюваннях органів травлення велика кількість клітковини, яку вживають сироїди, подразнює слизову шлунку та дванадцятипалої кишки. Тож може виникнути загострення хронічних хвороб, таких як гастрит чи панкреатит.

Від сироїдіння краще відмовитись і алергікам, оскільки їхній організм може негативно зреагувати на певні компоненти продуктів, які руйнуються лише при термічній обробці.

— Чи може бути користь від такої системи  харчування?

— Сироїдіння корисне тим, що люди, які дотримуються його принципів, споживають багато овочів і фруктів, що, звісно, дуже добре для нашого організму. Численні дослідження вказують, що ті люди, в раціоні яких більше овочів і фруктів, рідше хворіють на рак і недуги серця. Природні барвники каротин і хлорофіл, що містяться в жовтих і червоних овочах і зеленому листі, запобігають хронічним захворюванням, стимулюють захисні сили організму, а також перешкоджають розвитку пухлин. Частина цих речовин при чищенні та варінні руйнується. Особливо чутливі до термічної обробки біологічно активні речовини, що містяться в селері, капусті, вишні.

До безперечних достоїнств сироїдіння можна зарахувати той факт, що це природне профілактичне очищення організму.

— То, можливо, краще влаштовувати час від часу дні сирої їжі?

— Такі розвантажувальні дні з вживанням сирих овочів і фруктів будуть оптимальним варіантом і деякою мірою корисні. Сироїдіння є кращим засобом проти слабкості кишечнику, закрепів і геморою завдяки збільшенню в раціоні вмісту харчових волокон. Рекомендовано при обмінних порушеннях. Оскільки це свого роду очищення організму, тому позитивно впливатиме при гіпертонічній хворобі.

Потрібно пам’ятати, що частка овочів і фруктів у щоденному раціоні має становити 60%. Аби бути здоровим, найкраще обирати раціональне та збалансоване харчування, де буде і м’ясо, і риба, й інші компоненти. Сироїдіння ж корисне в якості профілактики. Дні сирої їжі можна влаштовувати один-два рази на тиждень. А застосування сироїдіння як панацеї від усіх хвороб себе не виправдовує.

Loading...