Понад 30% українців страждають від підвищеного тиску

Понад 30% українців страждають від підвищеного тиску

В Україні розповсюдженість артеріальної гіпертензії серед дорослого населення перевищує 30%.

Джерело: Відомості

Артеріальна гіпертензія - одне з найпоширеніших хронічних серцево-судинних захворювань людини. В Україні розповсюдженість артеріальної гіпертензії серед дорослого населення перевищує 30%.

Стійке підвищення артеріального тиску веде до перевантаження судин серця, головного мозку, нирок. Внаслідок цього розвиваються небезпечні для життя ускладнення: інфаркт міокарда, гостре порушення мозкового кровообігу (інсульт), ниркова недостатність. Крім того, перевантаження серцевого м'яза тиском приводить до збільшення серця і розвитку серцевої недостатності та ішемічної хвороби серця.

Виявлено, що артеріальна гіпертензія має спадковий характер: вона виявляється у батьків, братів та сестер. Фактором ризику також є надлишкова маса тіла та ожиріння. Втрата навіть 4-5 зайвих кілограмів може сприяти суттєвому зниженню артеріального тиску.

Фактори, які впливають на рівень артеріального тиску:

- вживання понад фізіологічну норму кухонної солі (2-3 грами на добу);

- значне вживання тваринних жирів, мучних продуктів та солодощів;

- зловживання кавою: артеріальна гіпертензія втричі частіше виникає у тих, хто вживає від 1 до 5 і більше чашок кави на день;

- зловживання алкоголем і паління;

- психосоціальні фактори, зокрема стреси, часто є причиною значного підвищення артеріального тиску;

- фізична активність: у людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, ризик виникнення артеріальної гіпертензії на 20-50% вищий, ніж у фізично активних, проте фізичні навантаження під час виконання професійних обов'язків сприяють підвищенню артеріального тиску, а фізична активність у години дозвілля – навпаки.

Профілактика, направлена на зміну способу життя, знижує ризик розвитку артеріальної гіпертензії.

Loading...