Кількість онкозахворювань кишечнику стрімко зростає

Кількість онкозахворювань кишечнику стрімко зростає

Рак продовжує лишатись однією з провідних причин смерті у всьому світі. За прогнозами ВООЗ, без належних втручань за період із 2005 по 2015 рік від цієї хвороби помре 84 мільйони осіб.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Рак продовжує лишатись однією з провідних причин смерті у всьому світі. За прогнозами ВООЗ, без належних втручань за період із 2005 по 2015 рік від цієї хвороби помре 84 мільйони осіб. Недуга підкошує людей незалежно від статі та віку. Онкопатології розвиваються приховано, здебільшого без болю чи інших ознак.

Причини онкологічних патологій

Серед факторів, які сприяють розвитку ракових захворювань, головний лікар Волинського обласного онкологічного диспансеру Орест Андрусенко виділяє зовнішні чинники, зокрема умови перебування людини на роботі чи у побуті, вплив різноманітних стресових ситуацій. Збільшують ризик виникнення злоякісних пухлин й інші фактори.

— На першому місці — куріння. Вважається, що 30% ракових захворювань пов’язані саме з цією шкідливою звичкою, — каже Орест Андрусенко. — На другому — погане харчування: вживання продуктів, забруднених пестицидами та гербіцидами, їжі, яку неправильно зберігали. Наступний момент — інфекційні захворювання. Вони є причиною близько 10% ракових недуг. Так, віруси гепатиту сприяють розвитку раку печінки, віруси папіломи людини викликають рак шийки матки.

Лікар зазначає, що суттєву роль відіграє спадковість, оскільки вона є причиною приблизно 8-9% випадків раку. Так звані «сімейні раки» найчастіше стосуються раку молочної залози та шийки матки.

Ще один фактор ризику — це алкоголь. За словами Андрусенка, існують наукові роботи, які доводять, що вживання жінками пива підвищує ризик захворіти на рак молочної залози.

Міські люди хворіють частіше за сільських

— Показник захворюваності населення області на онкологічну патологію протягом останнього року зріс і за 2011 рік становив 284,7 особи на сто тисяч населення. Проте він залишається значно нижчим, ніж по Україні, — зазначає Андрусенко.

Найменше хворіють на рак у Старовижівському, Ратнівському, Любомльському та Камінь-Каширському районах.

— Високий рівень захворюваності спостерігається в Рожищенському, Турійському та Горохівському районах, місті Луцьку, — каже онколог, — при цьому мешканці міст хворіють частіше, ніж сільські жителі.

За його словами, чоловіки хворіють частіше, ніж жінки. З усієї кількості вперше зареєстрованих хворих на злоякісні новоутворення у 2011 році найбільше припадає на людей віком 60-64 роки, найменше їх серед молоді віком 20-24 роки. Зі слів лікаря, торік було зареєстровано 33 випадки злоякісних пухлин у дітей.

Щодо онкосмертності, то останні 15-20 років спостерігається зниження як в області, так і в Україні загалом.

Новоутворення органів травлення — найпоширеніша онкопатологія

У структурі онкологічних захворювань в області перше місце займають новоутворення органів травлення. Так, на сто тисяч населення хворіє 59 осіб.

Головний лікар онкодиспансеру наголошує, що медикам потрібно зосередити увагу на онкопатологіях кишечнику, позаяк кількість випадків захворювання цього органа постійно зростає. Одна з причин — відсутність спеціальної діагностичної апаратури.

— Ми це питання піднімали перед владою міста Луцька, оскільки в поліклініках нема колоноскопів, —зазначає Андрусенко.

Лікар зауважує, що колоноскопія дає можливість виявити поліпи, які утворюються в кишечнику і є найважчим передраком. А за умови вчасного їх виявлення та лікування можна було б на 60% знизити кількість онкохвороб.

Традиційно високим залишається рівень захворюваності на рак молочної залози. Медики виявляють до п’ятдесяти випадків недуги на сто тисяч населення.

— На Волині в 2008 році було діагностовано 243 нових випадки раку молочної залози, в 2010-му — 255, а в 2011-му — 283. Так, щороку приріст становить 10%, — повідав завідуючий мамологічним відділенням онкодиспансеру Юрій Малімон і додав, що більшість випадків виявляють на ранніх стадіях.

— За минулий рік нам вдалося на ранній стадії (1-2) діагностувати 83% хворих. Таким чином, волинський показник кращий від середньоукраїнського, — зауважив завідувач відділення.

Упущення в діагностичній роботі минулих років призвели до росту захворюваності на рак шийки матки, який становить майже 10% від усіх жіночих онкологічних недугів. За словами медиків, на Волині недостатньо обладнання для лікування цієї хвороби, зокрема, обмаль променевих установок і зовсім немає лінійного прискорювача.

Не краща ситуація й із онкопатологіями чоловічих статевих органів. Зокрема набуває поширення рак простати. За словами Андрусенка, кожен шостий чоловік після 60 років має проблеми з цією залозою, тому ризик виникнення онкозахворювань досить високий. Але чоловіки забувають обстежуватися в урологів.

— Чогось так склалося, що жінки розуміють, що треба ходити до гінекологів, а чоловіки забувають, що є сфера, про яку їм потрібно піклуватися, — каже Андрусенко.

Медики не втомлюються наголошувати на необхідності постійних профоглядів, адже більшість онкологічних патологій піддаються лікуванню при їх ранньому виявленні.

Loading...